Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

A leggyakoribb előítéletek a randizás világában

Hogyan döntöd el egy profil alapján, hogy valakivel szeretnél-e találkozni? Mennyire munkálnak benned az előítéletek? Vannak-e olyan pontok a profilokban, amelyekre különös figyelmet fordítasz, mielőtt még akár bármit is elolvasnál az illető bemutatkozásából? És érzékeled-e te magad, hogy azért nem akar veled valaki találkozni, mert előítéletei vannak veled szemben valami miatt? Melyek a leggyakoribb pontok, amelyek hamis elképzeléseket hoznak létre az ellenkező nemű, potenciális partnerek agyában?

- Fizikai jellemzők: kor, alkat, szépség

A legszembetűnőbb természetesen az, ami számokban is kifejezhető, illetve látszik a profilkép(ek) alapján. Ezek az adatok egzaktak (már ha nem csalunk kicsik lefelé vagy fölfelé, de ha nem visszük túlzásba, akkor alapvetően nem hamisítja meg az összhatást), mégis, annak ellenére, hogy csupán adatok, millió előítéletet építenek rá különböző emberek. Attól függően, milyen előzetes tapasztalataink vannak, mindenféle korosztályt besorolhatunk és elvethetünk valamiért. Az egyikkel az a baj, hogy éretlen, a másik biztos férjhez akar menni, vagy biztos csak kalandot akar, a harmadik túl begyöpösödött, a negyedik nyilván már csak otthon akar ülni, és még sorolhatnánk a végtelenségig, hogy mi mindent képzelünk hozzá egy életkorhoz anélkül, hogy ismernénk az embert.

Az alkati kérdések is rengeteg előítélet forrásai: ha a férfi alacsony, biztos erőszakossággal akar kompenzálni, ha egy nő magas, akkor ciki vele mutatkozni, ha valaki sovány, akkor sportos, ha túlsúlyos, akkor biztos lusta (pedig lehet pont fordítva), ha rosszak a fogai, akkor szegény vagy nemtörődöm, ha kopasz, akkor komplexusai vannak, esetleg szexmániás, ha a nő túl szép, akkor csapodár, ha kevésbé szép, akkor biztos mindent elfogad és örül, ha valaki szóba áll vele, ha barna hajú, ha szőke, ha vörös, és még sorolhatnám: mindenki ki tudja egészíteni a saját előítéleteivel: de képesek vagyunk megállni egy pillanatra és átgondolni, hogy ez a sok közhely miért befolyásol bennünket?


- Etnikum, származás, vallás, politikai nézetek

Ritkán hozzuk szóba randis kontextusban, de nyilvánvaló, hogy nagyon is számít, ki milyen származású, milyen a bőrszíne, mi az anyanyelve, milyen vallású, ha egyáltalán vallásos, és milyen politikai nézeteket vall. Ezek egy része születéskor meghatározott, más része egyéni döntés kérdése. Hogy a származást illetően milyen masszív, szinte legyőzhetetlen előítéletek tömegével kell szembenéznünk, azt még csak bizonygatni sem érdemes. 

Ami a vallást illeti, itthon sokkal kevésbé hangsúlyos kérdés, mint kevésbé szekularizált országokban, főleg, ha idehaza bevett vallásokról vagy éppen ateizmusról van szó. De a politikai nézetek éles különbsége szinte biztos, hogy akadálya egy kapcsolat kialakulásának, még akkor is, ha egyébként a többi feltétel adott. A kérdés persze, hogy mikor derül ki, ki hol áll a palettán, és mennyire fontos számára, hogy a partnere azonos elveket valljon. (Magyarországon általában fontosabb, mint Nyugat-Európában.)


- Anyagiak, társadalmi státusz

Kultúrafüggő, ki mennyire kérdez rá már az elején, de számos dologból lehet következtetni egymás társadalmi/anyagi helyzetére. Való igaz, hogy a nőket jobban érdekli, hol helyezkednek el a férfiak, mint fordítva: a férfiak számára a nő külseje fontosabb, sőt, ha egy nő sikeresebb, mint ők, azt nagyon sokan eleve nem is bírják elviselni. Vagyis ilyen szempontból igenis számít a férfinak a nő társadalmi státusza, és az is, hogy beleszületett-e a jóba (megbocsátható, sőt, inspiráló), vagy maga vívta ki magának (utóbbi nem szokott jó pont lenni, és előítéletek garmadájának megjelenését jelenti, kivételek természetesen léteznek).

Persze lehet ám csalni is a külsőségekkel, van, aki kizárólag ruhára és kiegészítőkre költ, hogy a valós anyagi helyzeténél gazdagabbnak tüntesse fel magát, és így vagyonosabb partnert is vonzzon be, de biztos előfordul az ellenkezője is: mikor valaki attól félve, hogy csak a pénze miatt fogják "szeretni", a valósnál jóval szerényebb anyagi helyzetűnek mutatja magát. A elegáns ruha és a magabiztos fellépés csupa pozitív előítéletet generál, míg a szakadtabb öltözék és a bizonytalanság csupa negatívat: aztán a valóság lehet homlokegyenest az ellentéte annak, mint amit feltételeztünk.


- Korábbi kapcsolatok, családalapítási tervek

Az egyik kardinális kérdés egy komoly kapcsolat létrejöttének folyamán, hogy akarunk-e gyereket, van-e már egyikünknek vagy másikunknak, és mennyire merevek az elképzeléseink: ha mi akarunk gyereket, és a másik nem (vagy fordítva), akkor emiatt már abba is hagyjuk az ismerkedést, vagy akkor se hisszük el, hogy a másik tényleg akar (vagy nem akar), ha azt állítja, amit, mert az előzetes családi körülményei alapján feltételezünk valamit? 

Rengeteg más forrása létezik még az előítéleteknek, amelyek nélkül élni sem tudnánk, bármilyen szomorú is ez: az általánosítás a vérünkben van, segít tájékozódni a világban, segít gyors döntéseket hozni, csakhogy rengeteg esetben igazságtalanokká is tesz, illetve igazságtalanság elszenvedőivé. Már pusztán az, hogy nők vagyunk-e vagy férfiak, megszámlálhatatlan előítélettel társul, és napról napra szembesülünk velük, bármennyire is kapálózunk ellenük... 


Mindössze annyit tehetünk, hogy tudatában vagyunk annak, milyen előítéletek homályosítják el a látásunkat, és igyekszünk jobban odafigyelni az egyes emberre, főleg akkor, ha társkeresésről van szó. Aki olvasta vagy a Büszkeség és balítéletet (eredetiben a balítélet igazából előítélet), az tudja, miről beszélek: a gőgös és megközelíthetetlen, sőt, udvariatlan Mr Darcyról sose derült volna ki, mennyire kedves és gondoskodó is tud lenni, ha az első bál után Elisabeth soha többé nem áll vele szóba.