Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Milyen egy igazi úriember? És ilyenre van-e szükségünk? ápr23

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Milyen egy igazi úriember? És ilyenre van-e szükségünk?

Lehet, hogy teljesen elavultnak tűnik az úriember kifejezés, főleg, ha azt vesszük, hogy a valóságban létezett úriemberek sokszor épp az ellenkezőjét tették annak, ami egy úriemberhez méltó lett volna... Mégis van elképzelésünk arról, hogy milyen egy gentleman - nem a nemesi származék, hanem az, aki tud viselkedni, akinek nem a kutyabőre, hanem a jelleme adja a nemességét. Talán sokan hiszik, hogy ilyen férfiak csak a lány- és kalandregényekben léteznek, pedig akadnak a valóságban is, bár lehet, hogy nem pont úgy néznek ki, mint ahogy egy angol férfiklubban szokás kinézni. 

Mégis, honnan lehet akkor tudni, hogy úriemberrel van dolgunk? Vagy, ha férfiból vagyunk, mi tesz bennünket úriemberré? A kritériumokon biztos lehet vitatkozni, de az itt következő lista körülbelül leírja, milyen a modern értelemben vett úriember:


1. Ambiciózus anélkül, hogy törtető lenne

Céltalanul lézengeni is jó dolog lehet, de egy magára valamit adó embernek igenis vannak céljai. Ezek persze rendkívül sokfélék lehetnek, a lényeg az, hogy ne elégedjünk meg a középszerűséggel, legalább egy dologban igyekezzünk kiemelkedni. A párválasztásnál nagyon nem mindegy, hogy olyan partnerre akadunk, akinek határozott ízlése és céljai vannak, vagy egy olyanra, aki köszöni szépen, még szívesen maradna felelőtlen gyerek, és élne bele a vakvilágba. Az ambiciózusság azonban nem jelent törtetést. A törtető partner ugyan lehet jó parti anyagilag, de jelleméből fakadóan valószínűleg rajtunk is át fog gázolni, ha éppen úgy alakul, hogy ez áll az érdekében. 


2. Kiegyensúlyozott életet él

Bármilyen jól nézhet ki egy szerencsejátékos világa, a modern úriember nem a kaszinóban tölti az estéit. Van önuralma, nem hagyja magát elsodorni mindenféle szenvedélyek által: például biztos, hogy nem lesz mániákus a szerelmével kapcsolatban sem. Képes fenntartani élete egyensúlyát akkor is, ha nehézségek adódnak, vagy komoly érzelmi hatások érik. Az ilyen ember, ha szerelmes, mindent megtesz, hogy a kedvesével lehessen, de ettől még nem hanyagolja el a munkáját, és a partnerét is hagyja dolgozni, nem telepszik rá, és nem gyanakszik minden ok nélkül. Magabiztos, de nem elbizakodott. 


3. Mindig odafigyel a partnerére

Ha szeretünk valakit, akkor érdekel a mondanivalója, érdekel, hogy mi történt, mi történik vele, még ha a mi mondanivalónk fontosabbnak tűnik is. Az például egyáltalán nem úriemberes hozzáállás, hogy "csicseregj csak, úgyse figyelek oda". Persze az odafigyelésnek kölcsönösnek illik lenni, empatikus hozzáállást elvárni, de azt megtagadni nem fair. Az odafigyelő partner azt is megérzi, ha valamit nem mondunk el neki, és megpróbál rájönni, hogy vajon miért... Ez nem azt jelenti, hogy majd kitalálja a legtitkosabb gondolatunkat is (bár előfordulhat): azt azért ne várjuk el tőle. De nem fog legyinteni a problémáinkra, és nem fogja bagatellizálni azt, ami nekünk fontos.


4. Biztosak lehetünk a támogatásában, és abban, hogy hisz bennünk

A modern úriember soha nem lekezelő, és nem alázza meg a partnerét. (Egyébként más nőket sem.) Akár szakmai, akár magánéleti célunkat tűzünk ki magunk elé, számíthatunk a támogatására, mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy sikerre vigyük, amit elgondoltunk. Nem helyezi magát állandóan előtérbe, nem lesz féltékeny a szakmai előmenetelünkre, nem fogja rosszul érezni magát attól, hogy nem az ő teljesítménye körül forog a világ. 


5. Szívesen segít, ha szükségünk van rá

Legtöbbször kérni se kell, magától felajánlja a segítségét, de ha megkérjük, akkor biztosan nem utasít vissza. Persze ezzel nem illik visszaélni, a segítőkészséget értékelnünk kell, és viszonoznunk, amennyiben neki van szüksége valamire, amiben mi lehetünk a szolgálatára. A segítő szándék persze nem jelenti mindig azt, hogy az illető tudja is megoldást a problémára - olykor nem tehet mást, csak erkölcsi támogatást nyújt, meghallgat... De ha konkrétumokról van szó, és módjában áll, akkor cselekszik is. 


6. Védelmébe vesz - vagy legalábbis szívesen megteszi, ha kell

Ha szerencsénk van, nem sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy meg kellene védeni minket valamilyen támadással szemben, de ha mégis, akkor rá számíthatunk. Persze nem árt, ha képes is megvédeni, nem csak a szándék van meg benne (mondjuk némi izomerő, harcművészeti ismeretek és/vagy konfliktuskezelési tapasztalat előnyt jelent). De akár verbális támadásoknál is védelmébe vesz, nem hagyja, hogy megalázzanak, semmibe vegyenek.


7. De nem papucs

A segítőkészség és kedvesség azonban nem jelenti azt, hogy hagyja, hogy megalázd, beletöröld a lábad, nem fog kiskutyaként ugrálni körülötted. Lesz, amivel nem ért egyet, és ezt nem is rejti majd véka alá, főleg, ha fontos dologról van szó. De nem fogja direkt kiélezni a konfliktusokat, csak, hogy ő kerekedjen felül. Önálló személyiség, szilárd nézetekkel, akivel lehet vitatkozni, akár vitában le is győzni, de aki nem fog mindenre bólogatni.


8. Amit mond, azt komolyan is gondolja

Megbízható, nem beszél össze-vissza, nem tesz betarthatatlan ígéreteket, nem mond le találkozókat, és főleg nem felejt el fontos dolgokat. Mindig lehet rá számítani, biztos pont a partnere életében. 


9. Soha nem bánt és nem kínoz senkit

Egy igazi úriember nem bántja se a partnerét, se mást: nem erőszakos, nem lép fel támadólag. Sem verbálisan, sem fizikailag nem bántalmaz, sőt, ha ilyet tapasztal, igyekszik megakadályozni. Akármilyen elegáns és jó svádájú lehet egy férfi, akármilyen vonzó, ha sértegeti, megalázza a partnerét, vagy akár a munkatársait, akkor ő soha az életben nem lesz úriember, sőt, még csak fogalma sincs arról, hogy mi az egyáltalán. 


Nos, el lehet dönteni, hogy tetszenek-e a felsorolt tulajdonságok, és ilyen férfira vágynak-e a nők. Vagy azoknak van igazuk, akik szerint a macsóknak több esélyük van... Én a magam részéről az úriemberekre szavazok.