Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Számszerűsítés és tárgyiasítás jún15

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Számszerűsítés és tárgyiasítás

Leginkább amerikai filmekben találkoztam azzal a szerintem borzalmas megközelítéssel, hogy férfiak (és néha nők) tízes skálán határozzák meg egymást. Néha még önmagukat is. Vannak a 10-esek, ezek, akik nagyon szépek, elegánsak, és még esetleg intelligensek is, bár nem vagyok biztos benne, hogy a férfiak ítélete szerint a legmagasabb osztályzat csak a külsőnek vagy más tulajdonságoknak is szól. Nyilván itt is léteznek véleménykülönbségek, de attól tartok, a külső a legmeghatározóbb.

Mutass be nekem egy tízest. Bocsi, de te hányasra értékeled magad? Vagy szerinted téged nem lehet egyetlen számmal meghatározni? És ha téged nem lehet, a másik embert ugyan miért lehetne?

A külsőre vonatkozó számozás mellett aztán ott van a ki hány kiló, mennyi centi, milyen a mellbősége, a csípőbősége, mekkora cipőt hord. Ja, és néha még az is szóba kerül, mekkora az IQ-ja. Jobb híján úgy határozzák meg a kutatók, mennyire vonzó az intelligencia, hogy teszteket csináltatnak emberekkel, persze olyan teszteket, amelyekről amúgy már rég kiderült, hogy megbízhatatlanok és egy csomó mindent nem tudnak mérni, ami az intelligenciához nagyon is hozzátartozik.

De ha minden számadatot egymás mellé teszünk, még akkor se fogunk semmit tudni az emberről. Az adott személyiségről, az egyénről. A konkrét, összetett lényről, akivel randizni akarunk. Vagy éppen nem akarunk.

Embereket számokkal jelölni egyébként is veszélyes. Nem mondom, hogy ne lenne rá olykor szükség, mert valahogy be kell azonosítani az illetőt, nyilván kell tartani, legyen neki TAJ száma meg sz. ig. száma. De ha párkeresésről van szó, akkor nem kéne erőltetni ezt a számozós játékot. Mennyivel szebb azt mondani, hogy mutass be nekem egy gyönyörű, érdekes, izgalmas, magabiztos, okos, kellemes nőt, mint benyögni, hogy egy tízest. És vajon akkor, ha "csak" nyolcast szeretnék megismerni, már engedtem az igényeimből és ennek megfelelően éreztetni is fogom az illetővel, hogy te CSAK nyolcas vagy, babám?

Ha ismerkedni akarunk, a külső úgyis csak az egyik faktor, nem mondom, hogy nem fontos, de egyrészt az ízlések is különböznek (noha a tömegízlés apostolai erőszakosan próbálnak egy sémába terelni mindenkit), másrészt hosszú távon a külsőségeknek egyre kisebb szerepe lesz. Egy nőre nézve csak azt figyelni, hogy milyen szabályosak a vonásai, mennyire üde a bőre vagy éppen mennyire felel meg a divatos szépségideálnak, elég éretlen dolog. Ha valódi kapcsolatot akarunk, akkor az embert kell meglátnunk a külsőségek mögött, és az ember soha nem fejezhető ki egyetlen számmal. Sőt, sok számmal sem.

Az ember, ebben az esetben a nő, nem autó, és nem számítógép. A legfontosabb tulajdonságairól nem készíthetünk számsorokat. Az online randizásnál persze mindenképp előkerülnek bizonyos adatok. Hiszen míg a való életben egy összbenyomás hatására alakul ki bennünk, hogy valaki tetszik-e vagy sem, a társkeresőn az adatlapon szereplő adatok alapján kalkulálhatjuk ki az illető testtömeg indexét, meg elgondolkodhatunk rajta, hogy most azonnal gyereket akar-e vagy ezzel még ráér, esetleg már túl van azon a koron...

De jobb, ha ahogy rápillantottunk a számokra, el is vonatkoztatunk tőlük. Különben is mindenki csal ezekkel az adatokkal, valószínűleg mi magunk is. Plusz néhány centi, mínusz néhány kiló, mínusz néhány év. Annyira fontos dolgok ezek? Hiszen a való életben senkiről nem tudjuk, hogy hány éves, milyen magas, a súlyáról már nem is beszélve. Arról viszont sokkal megbízhatóbb információink lesznek pillanatok alatt, hogy milyen az illata, kellemes-e a hangja, vicces-e. Vagyis vonzó-e számunkra.

Lehet, hogy a képzeletbeli skálán másnál nem tízes, de nekünk pont úgy tetszik, ahogy van. A túl tökéletesnek tűnő emberekről egyébként is gyakran derül ki, hogy beképzeltek és senki nem elég jó nekik. Illetve, hogy állandóan a saját testükkel foglalkoznak, és ez megakadályozza őket abban, hogy másra is odafigyeljenek.

Csak óvatosan a számokkal, ne tulajdonítsunk nekik túl nagy jelentőséget.