Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Erre az 5 dologra van szükséged a sikeres társkereséshez nov17

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Erre az 5 dologra van szükséged a sikeres társkereséshez

A társkeresés során a legtöbben arra koncentrálnak, hogy hol találják meg az Igazit és nem arra, hogy őket találják Igazinak. Sajnos sokan teljesen felkészületlenül vágnak bele a társkeresésbe, kudarcot kudarcra halmoznak, majd végül feladják az egészet. Van néhány olyan tulajdonság és készség, amelyre érdemes szert tenni még a társkeresés előtt.

 

Úgy gondolom, addig nem érdemes belevágni a társkeresésbe, amíg nem állunk rá készen. Amíg nem hevertük ki az előző párkapcsolatban szerzett sebeinket, vagy rendre elérhetetlen személyekbe szeretünk bele, esetleg senki sem felel meg az elvárásainknak, addig csak kudarcot kudarcra fogunk halmozni.

Ráadásul a legtöbb társkereső a kudarcaiért a másik nemet okolja, és nem veszi észre, hogy saját maga sétál bele ugyanazokba a csapdákba. A hiba az ő készülékében van, és amíg „meg nem gyógyul”, addig nem sok esélye van egy harmonikus párkapcsolatra.

De vajon ki van készen arra, hogy társat keressen?

20221117_2 

1. Aki képes arra, hogy elviselje az intimitást

Nincs olyan ember, akit semmiféle sérülés nem ért a felnövekedése során. Ha nem sikerült a szüleinkkel biztonságosan kötődő viszonyt kialakítanunk, akkor nagyon nehéz lesz ezt megtenni egy párkapcsolatban. Egy biztonságot nem adó szülő-gyerek viszonyban felnövő felnőttnek borzasztóan nehéz lesz egy biztonságot adó, bensőséges viszonyt kialakítani a párjával.

Ha valaki nem képes kialakítani egy intimitáson, igazi belső közelségen alapuló párkapcsolatot, akkor csüngeni fog a partnerén, állandóan azzal fogja üldözni, hogy „beszélgessünk”, de az is lehet, hogy az érzelmi közelség elől a munkájába vagy a hobbijába fog menekülni, és csalódottan veszi észre, hogy a partnere szakított vele.

Szerencsére a nem biztonságos kötődési stílus felülírható egy pszichoterápiában, érdemes dolgozni ezen.

 

2. Aki megfelelő önbecsüléssel rendelkezik

Ha gyerekkorunkban nem kaptunk megfelelő támogatást, csak elvárások és kritikák özönét zúdították ránk, akkor nem fogjuk elhinni, hogy szerethetőek vagyunk. Ebből következően azt sem fogjuk elhinni, hogy a párunk igazán szeret, esetleg vonzónak talál minket. Az alacsony önbecsüléssel rendelkező emberek bekötött szemmel, száz kilométeres körzetben abba az egy személybe szeretnek bele, aki elő fogja állítani nekik az otthonról jól ismert: „nem vagyok elég, nem vagyok szerethető” érzést.

A jó hír az, hogy az önbecsülésünket bármikor elkezdhetjük felépíteni: rengeteg könyv, tréning, tudás áll már rendelkezésünkre. Senki sincs arra kárhoztatva, hogy élete végéig elérhetetlen partnerek után sóvárogjon, vagy folyton az elutasítottság érzését élje át.

 

3. Aki felelősséget vállal az életéért

Ha olyan családban nőttél fel, ahol te voltál a hibás, mert anyukádnak fájt a feje, mert te már megint túl hangos vagy rendetlen voltál, vagy éppen te voltál az ügyeletes bűnbak, aki miatt apád ismét feldühödött, akkor teljesen természetes lesz számodra az a gondolkodásmód, hogy a másik ember viselkedése felelős a te rossz érzéseidért.

Ebből következően teljesen természetesen fogod elvárni a partneredtől, hogy úgy viselkedjen, hogy az jó érzéseket keltsen benned. Vagyis tegyen téged boldoggá. Ha nem vagy boldog, azért ő a felelős.

Éppen ezért olyan Nagyon-nagy Őt fogsz keresni, aki betölti minden szükségletedet, és hátralévő életedben boldoggá tesz. A nap 24 órájában. Egyfolytában. Ha egy picit is lankad a figyelme, a szeretete, a lelkesedése, te azonnal azt fogod gondolni, hogy „Na, tessék! Nem ő az Igazi!”, és keresel tovább a végtelenségig, mert nem találsz senkit, aki téged boldoggá tenne.

Pedig van ilyen személy, ráadásul a nap 24 órájában együtt lehetsz vele: te magad! Az életedért, boldogságodért csakis és kizárólag te magad vagy a felelős! Addig nem érdemes társat keresni, amíg ezt teljes egészében fel nem fogod, át nem éled.

20221117_3 

4. Aki boldog akkor is, ha egyedül van

Ez következik az előző pontból. Ha valaki megértette, hogy csakis ő felel a saját boldogságáért, az nekikezd mindent megtenni azért, hogy jól és boldogan éljen mindaddig, amíg meg nem találja a társát. Számára nem akkor kezdődik majd az élet, amikor végre megtalálta a szerelmet!

A jó hír az, hogy a pozitív pszichológia ma már számtalan kutatással és boldogságfokozó stratégiával lát el minket, ezek közül bárki kedvére válogathat. Ráadásul az a csúcsszuper az egészben, hogy egy boldog, önbecsüléssel rendelkező társkereső sokkal vonzóbb, mint az ezekkel a készségekkel nem rendelkező társai!

 

5. Aki képes helyesen kezelni a konfliktusait

Az, aki megfelelő konfliktuskezelési készségekkel rendelkezik, nem kerüli a konfliktust, nem hallgatja el, ha megbántották, és nem is vonul el duzzogni napokra. Az ellenkezőjét sem csinálja: nem borítja rá a partnerére az asztalt, nem ordít torka szakadtából, nem csapkodja az ajtót, ha a társa nem ért vele egyet.

Ehelyett csöndesen és határozottan beleáll a konfliktusba, és elmondja, hogy mi nem tetszett neki, ez hogyan hatott rá, és mit szeretne a történtek helyett.

A konfliktuskezelés ráadásul olyan készség, ami igen könnyen megtanulható egy-egy tréningen, és rendszeres gyakorlással készség szinten lehet használni.

Érdemes még a társkeresés előtt beiratkozni egy ilyen tréningre, mert biztosak lehetünk benne, hogy a párkapcsolatunkban szükségünk lesz rá.

 

Tudom, hogy nem kevés, amit felsoroltam, de ezen készségek nélkül, ha ki is alakítunk egy párkapcsolatot, néhány hónap vagy év alatt a legígéretesebben induló viszonyt is tönkre fogjuk tenni.

Érdemes tehát időt, energiát és pénzt befektetni abba, hogy begyógyítsuk a sebeinket, és boldog, magabiztos emberként vágjunk bele a társkeresésbe.

Ha úgy érzed, hogy elakadtál a társkeresésben, gyere el társkereső coachingra!

Ha inkább videókat néznél a témáról, nézd meg a Társtaláló expedíció előadás-sorozatot!