Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

7 dolog kell a jó párkapcsolathoz, de lehet, hogy 2 is elég jan14

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

7 dolog kell a jó párkapcsolathoz, de lehet, hogy 2 is elég

Ha azt kérdezik tőlünk, hogy mit várunk egy lehetséges partnertől, akkor nemtől függően hosszabb vagy rövidebb listát készíthetünk erről (bár azt azért érdemes tudni, hogy a férfiak listája se olyan rövid, mint amilyennek be akarják állítani), de ha az a kérdés, hogy mitől fog működni a kapcsolat, akkor már nem ennyire könnyű a lista összeállítása. Merthogy itt már nem csak arról van szó, hogy nekünk vannak elvárásaink, hanem arról is, hogy NEKÜNK mit kell tennünk annak érdekében, hogy a rendszer működjön. 

Szerencsére számos felmérés áll rendelkezésre ebben a kérdésben is, és több ezer válaszadó feleletei alapján kikristályosodott az a hetes lista, amely a legtöbb ember számára létfontosságú, ha jól akarja érezni magát egy kapcsolatban. Nézzük, melyek ezek a pontok, és vajon melyek számunkra a legnehezebbek:

1. Kommunikációs képességek: ide tartozik, hogy képesek legyünk odafigyelni a másikra, és ezt ő is meg tudja tenni, hogy megosszuk egymással gondolatainkat, és hogy próbáljuk meg elkerülni egymás túlzott kritizálását, illetve gyakran igényeljünk visszajelzést, vajon tényleg úgy és azt értettük-e az ő jelzéseit, ahogy gondoljuk.

2. Konfliktuskezelés: Ha vitatkozunk, maradjunk a témánál, ne személyeskedjünk, legyünk képesek megbocsátani, illetve bocsánatot kérni.

3. A partnerünk alapos ismerete: Tudjuk, hogy mi szerez neki örömet, mit szeret, és milyen kívánságai vannak (ezeket igyekezzünk teljesíteni, ha a módunkban áll), sose feledkezzünk meg a számára fontos dátumokról (mindez természetesen kölcsönös kell, hogy legyen). Hozzátenném: az alapos ismerethez persze az is hozzá tartozik, hogy arról is pontos fogalmaink vannak, melyek a gyenge pontjai, mi vagyunk képesek legjobban megbántani: ezzel viszont ne éljünk vissza.

4. Életrevalóság: Legyünk képesek a pénzügyek kezelésére (mindketten, ne csak az egyikünk), tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megőrizzük az egészségünket, és megtartsuk a munkánkat, ha pedig mégis elvesztenénk valamelyiket, legyünk készek harcolni a javulásért, az új munkahelyért, és ne adjuk meg magunkat, illetve ne a partnerünktől várjuk, hogy helyettünk cselekedjék.

5. Önismeret és önmagunk menedzselése: Legyünk tisztában saját erősségeinkkel, gyengeségeinkkel, harcoljunk gyengeségeink legyőzése érdekében, ismerjük céljainkat, és igyekezzünk azokat elérni

6. Szex és szerelem: Ismerjük alaposan partnerünk szexuális preferenciáit, fogadjuk el őket és törődjünk azzal, hogy elégedett lehessen a szexuális életével (persze ez is csak akkor működik, ha a dolog kölcsönös), szánjunk időt intim együttlétekre, és itt ne csak a konkrét szexre gondoljunk, hanem minden másra, ami erősítheti egymás iránti szeretetünket, igyekezzünk vonzók maradni a partnerünk számára (vagyis se érzelmileg, se fizikailag ne hanyagoljuk el se őt, se magunkat).

7. Stresszkezelés: legyünk képesek több módszert is alkalmazni, ha feszültek vagyunk, tudjunk pihenni, kiengedni, tervezni, az életünket megszervezni, prioritásokat megállapítani.


A listát végignézve azt kell mondanom, hogy ezek egyáltalán nem egyszerű feladatok, és nem sok olyan embert illetve párt ismerek, akik mindegyikben kiválóak lennének. De ha mindez ennyire nehéz, nincs valami rövidebb lista, ami könnyebb utat jelentene?

Van is, meg nincs is. Léteznek fontosabb és kevésbé fontos pontok, a felmérések szerint. Robert Epstein és csapata 2013-as kutatása szerint (amelyben 2000 ember vett részt) az első három helyen a 3., az 5. és a 6. pont állt, vagyis: az önismeret, a partner alapos ismerete és a szex/szerelem megmaradása bizonyult legfontosabbnak. 

2016-ban egy jóval nagyobb mintán, 25.000 emberen végezték el ugyanazt a tesztet. 

Itt az az érdekes eredmény született, hogy a nők és a férfiak nem igazán ugyanazokat a dolgokat tartották legfontosabbnak. A nők a kommunikációra, a partner ismeretére és a szex/szerelem témára helyezték a hangsúlyt, a férfiaknál a konfliktuskezelés, az életrevalóság és önmaguk menedzselése vitte a prímet. A fiatalabbak a kommunikációt és a szexet/szerelmet emelték ki, valószínűleg, mert a többi faktor inkább hosszú távon bizonyul fontosnak. 

Az azóta eltelt időben Epstein a különböző kapcsolatok utánkövetése alapján arra a következtetésre jutott, hogy ami igazán számít, és perdöntő, az a kommunikáció és a partner alapos ismerete. Szerinte ezek viszonylag könnyen megtanulható, fejleszthető dolgok. Nem kell tehát feltétlen zseniális konfliktuskezelőnek lenni, vagy nagyszerű szeretőnek... Bár olyan tartós kapcsolatot, ahol nincs szex és intimitás, nehezen hívnék sikeresnek, de attól még fennmaradhat...

A partner alapos ismerete azért nem annyiból áll, hogy sose felejtjük el a szülinapját és tudjuk, mi a kedvenc étele. Noha Epstein ezt nem tartja olyan nehéz pontnak, szerintem a lehető legnehezebb. De lehet, hogy mást értünk alapos ismereten, hiszen a mély, őszinte megismeréshez sokkal több kell, mint a felszínes adatok megtanulása. És ki tudja, készek vagyunk-e  a partnerünket olyannak látni és elfogadni, amilyen valójában, vagy megelégszünk a szerepeivel...