Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Az alkalmi szex érzelmi hatásai jan23

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Az alkalmi szex érzelmi hatásai

Talán már a cím is magyarázatra szorul: mégis, milyen érzelmi hatásai lehetnek az alkalmi szexnek, amelyben elvileg nincs érzelem? Biztos vagyok benne, hogy sok férfi mondaná (és mondja) azt később barátnőinek, menyasszonyának, feleségének, hogy á, az nem jelentett semmit, felejthető volt... Csakhogy ez sokszor nem igaz: az alkalmi kalandnak is lehetnek érzelmi vetületei, hiszen emberből vagyunk, és az érzelem persze nem csak szerelem lehet. 

Érezhetünk diadalt, hogy rábeszéltünk valakit a lepedőakrobatikára, vagy szégyent, amiért hagytuk magunkat rábeszélni, szorongást, mert nem tudjuk, milyen lesz az élmény, undort, ha nagyon rossz a partnerrel, félelmet, ha felénk kerekedik vagy nem hajlandó óvszert húzni, örömöt, ha csodálatos a szex, nyugtalanságot, ha utána eltűnik az illető, haragot, ha nem hajlandó felvenni a telefont, és még sorolhatnám. Rengeteg-rengeteg érzelmet megtapasztalhatunk az alkalmi szex előtt, alatt és persze után is. 

Sokan egyenest hook up kultúrának nevezik azt, amiben a mai szingli fiatalok és fiatal felnőttek élnek: állandó partnerük nincs, de mindenféle társkereső oldalaknak és személyes ismeretségeknek köszönhetően elő-előfordul, hogy lefekszenek valakivel, akivel nem ismerkedtek előtte hosszasan és aki iránt nem táplálnak romantikus érzelmeket. Alapvetően a fiúk, férfiak minél nagyobb számú alkalmi kalandra vágynak (persze nem mindegyikük), a nők körében viszont kevés az olyan, aki kifejezetten keresné a hasonló alkalmakat. 

Éppen ezért kérdéses az is, hogy mikor alkalmi szexről beszélünk, a benne résztvevők valóban eleve csak erre vágytak, vagy a szex csak később bizonyult alkalminak, és legalább az egyik fél többet szeretett volna. Egy rövid ismerkedés után is kialakulhatnak remények, és egymás erőteljes kívánása elvezethet addig, hogy viszonylag gyorsan sor kerül az első szexre: az csak másnap vagy sokadik nap válik világossá, hogy ez akkor minek is számít: egy kapcsolat kezdetének vagy még egy strigulának a "nem is volt jelentősége" listán. 

Rose Wesche és kutatótársai több mint 70, az alkalmi szex témájáról szóló cikk elolvasása után jutottak a következő megállapításokig: 

1. Semmi meglepő: a nők tényleg gyakrabban bánják meg, hogy belementek egy kalandba, mint a férfiak, mivel a nők számára ez érzelmileg még akkor sem kielégítő, ha szexuálisan annak bizonyul. Ráadásul sokkal gyakrabban történik meg, hogy a nő igazából nem alkalmi kalandot akar, a férfi pedig félrevezető módon viselkedik és ígért érzelmi törődést, csak azért, hogy levegye a partnert a lábáról, pedig valójában végig tudja, hogy nem akar tőle semmit hosszú távon. (Most a nem kívánt terhességtől való cidrizés mint megbánásra késztető faktor csak hab a tortán.)

2. Nagyon nem mindegy, hogy milyen korosztályt kérdezünk, nyilván minél fiatalabb és kevésbé dörzsölt valaki, érzelmileg annál sérülékenyebb is, így a szexuális élet kezdeténél sokkal jobb, ha érzelmi kapcsolaton belül szerezhet tapasztalatokat. Akinek viszont nem alakul elég szerencsésen a tinédzser kora, az eléggé megsínyli, ha közömbös, durva vagy csak ügyetlen, empátiával nem rendelkező partnerek kezei közé kerül. Ha valaki még naiv és nincs elég önbizalma, ilyen helyzetben komoly abúzust is szenvedhet (nem feltétlenül fizikait, de akár olyat is.)

3. A nyitottabb, elfogadóbb emberek jobb tapasztalatokat szereznek alkalmi szexben is, mint a zárkózottabbak, merevebben gondolkodók. Nem mindegy, mennyire fogadjuk el, hogy egy adott helyzet csupán az, ami, és nem több. Persze ahhoz eléggé ismerni kell a világot és az emberek működését, hogy fel tudjuk becsülni, most éppen miben is vagyunk.

4. Sokkal jobban érezzük magunkat olyan partnerrel, akit már ismertünk korábban, mint egy random idegennel. Egyrészt kevésbé feszülünk be, másrészt tudjuk, mire számíthatunk tőle emberileg. És talán azt is tudjuk, hogy biztosan nem akarunk vele járni. Igen jól működhet a barátok extrákkal intézménye, mert noha  a szex alkalmi,  a kapcsolat többé-kevésbé folyamatos. 

5. Talán kevesen gondolnak rá, de alkalmi szexnek minősülhet a petting is, és azok, akik ennél nem mentek tovább, pozitívabb élményekről számoltak be, mint azok, akik minden mást is csináltak. Bár felnőttként biztos nehéz megállni egy bizonyos ponton, de kamaszkorban, fiatalon nem rossz ötlet, ha maradunk a pettingnél: így nem történik semmi helyrehozhatatlan, és a megbánás is kevésbé valószínű. 


Általánosságban elmondható, hogy ha jár is negatív érzelmi következményekkel az alkalmi összebújás, azok általában nem hosszú távúak. Most az egészségügyi hatásokról nem beszéltünk, bár éppen a jelenlegi helyzetben nagyon is hangsúlyosak. Mostanság nem túl jó ötlet alkalmilag közel kerülni senkihez.