Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Így éld túl a karácsonyt, ha nincs párod!

Az év többi napján se jó szinglinek lenni, de különösen nehéz tud lenni karácsonykor, amikor azt látod, hogy már minden rokonod, ismerősöd a saját családjában ünnepel gyerekekkel körülvéve. Sokan magányosan szomorkodnak ilyenkor. Pedig nem kell ennek így lennie! Számtalan lehetőséged van, hogy te is boldog legyél karácsonykor!

20221222 

Ne maradj egyedül!

Ha még nagyon friss a gyász egy korábbi kapcsolat megszakadása miatt, vagy ha nagyon gyötör a magány, akkor semmiképpen nem tesz jót, ha egyedül maradsz karácsonykor. Nem érdemes szabad utat engedned a szomorúságodnak, az önsajnálatnak, fájdalomnak. Természetesen jönni fog ez magától is: sírd ki magad, de keress tudatosan társaságot!

Biztosan vannak rokonaid, barátaid, akik szívesen látnak karácsonykor. Bátran megkérdezheted tőlük, hogy esetleg szívesen látnának-e karácsonykor néhány órára. Hidd el, mindez nem tolakodás, hiszen a rokonaidról, a legjobb barátaidról van szó! Biztos vagyok benne, hogy örömmel látnak. Sőt, az is megeshet, hogy ők maguk hívnak, hogy töltsd velük ezt az időt. Fogadd el bátran ezt a felajánlást! Nekik is örömet okoz, hogy segíthetnek neked, és megélhetik, hogy jófej emberek. (Még szívességet is teszel nekik.

Hívj te vendégeket!

Azt is megteheted, hogy te hívsz meg vendégségbe olyan barátokat, ismerősöket, akikről tudod, hogy szintén nehéz nekik a karácsony. Ez persze igényel némi erőfeszítést, szervezőkészséget, de amíg bevásárolsz, megtervezed és megfőzöd a karácsonyi menüt, addig sem a saját szomorúságodon emészted magad.

Ne félj a visszautasítástól! Nagyon sokan vannak, akik egyedül töltik az ünnepeket, és rengeteg olyan ember van, aki örömmel elfogadja a meghívásodat. Nézz szét ilyen szemmel a környezetedben, és biztosan fogsz találni olyan szingliket, egyedül élő szomszédokat, ismerősöket, akiket meghívhatsz.

20221222_5 

Karitatív karácsony

Kiváló terápiás hatása van, ha a saját magányunkról, szomorúságunkról mások megsegítésére fordítjuk a figyelmünket. Vállalhatsz karácsonykor is önkéntes munkát: néhány órás ügyelet egy kórházban, oszthatsz ételt hajléktalanoknak, elmehetsz egy gyerekotthonba segíteni. Könnyen lehet, hogy eszedbe se jut majd szomorkodni, ha sikerül örömet szerezned másoknak. Néhány hálás tekintet, kedves mosoly, pár jó szó a te szomorúságodat is enyhíteni fogja.

 

Ha mégis egyedül akarsz maradni

Persze dönthetsz úgy is, hogy inkább egyedül töltöd ezt az ünnepet. A karácsonyra azt szokták mondani, hogy ez a szeretet ünnepe. De ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindig másokat kell szeretned. Egyáltalán nem önzőség, ha ezt a napot a magad kényeztetésére és szeretetére fordítod.

Tarthatsz egy ünnepi estét csak magadnak: egy olyan napot, amikor csak magadra, a saját szükségleteidre koncentrálsz. Vehetsz egy kellemes, illatos fürdőt, főzhetsz magadnak szuper vacsorát egy remek borral vagy pezsgővel, jó zenékkel, filmekkel, izgalmas könyvvel. Persze fontos, hogy a zenék, filmek, könyvek gondoskodjanak a derűs hangulatodról, hiszen a cél nem a szomorkodás, hanem a magad szeretete, kényeztetése.

Akárhogy is döntesz, fontos, hogy jó előre, tudatosan tervezd meg, mit csinálsz majd karácsonykor! Törekedj arra, hogy az ünnep ne a nosztalgiázásról, az elrontott, elszalasztott lehetőségekről szóljon! Persze lehet, hogy rád tör majd a szomorúság, akkor nyugodtan sírd ki magad, és hagyd, hogy elmenjenek ezek az érzések.

Az érzések jönnek-mennek. Rajtad múlik, hogy örökös lakónak hívod meg magadhoz a magányt és a szomorúságot, vagy engeded, hogy csak átutazó vendégek legyenek nálad. Rajtad múlik, hogy beengedsz-e a magány és szomorúság közepette is olyan vendégeket, mint a hála, öröm és békesség.

Ha nagyon fáj a magány, ha a jövő évben szeretnél egy igazán boldog párkapcsolatot, akkor gyere el társkereső coachingra, és megtaláljuk a te megoldásodat!