Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Ki érdemli meg az igazi csókot?

A klasszikus forgatókönyv szerint egy ismerkedés viszonylag korai stádiumában elcsattan az első csók. Mivel a csók alapján meglehetősen nagy biztonsággal meg lehet jósolni, hogy mennyire illünk össze valakivel, sokszor feltételezzük, hogy ha a smárolás nem kellemes, akkor más sem lesz az... Bár ez azért ennyire nem egyértelmű...

Most, járvány idején azonban lehet, hogy a csókolózás nem akkor következik be, amikor normál időkben bekövetkezne. Lesznek olyanok, akik tartják a távolságot, sőt, még azt sem tartom kizártnak, bár meglehetősen furcsa, hogy maszkban maradnak mindvégig, akár még az első szex alatt is. (Igen, voltak ilyen tanácsok, és bármennyire is logikusnak tűnik, hogy maradjunk maszkban, azt hiszem, csak nagyon kevesen tartották magukat ehhez. Most a hivatásosokat nem számítva.)

De eltekintve a járványhelyzettől, azért más oka is lehet annak, hogy két ember intim helyzetben sem szánja rá magát a csókolózásra. Van, aki egyszerűen csak nem szeret csókolózni. (Civilizációnként eltérő, ki mennyire rajong az ajkak, illetve a nyelvek találkozásáért.) Lehet, hogy minden mást szívesen csinál, de ez a műfaj egyáltalán nem izgatja. Persze tessék-lássék maszatolhat valamit, de nem időzik sokáig ennél, a partnere meg törheti a fejét, hogy akkor most vele van baj, büdös a szája, vagy nem csókol elég jól? (Ilyesmire konkrétan rákérdezni minimum kínos.)

Ha már szájhigiéné: nagyon nem mindegy, hogyan állunk ezen a téren. Fogmosás, szájvíz, rágó: mindezek segíthetnek, de van, hogy olyasmit eszünk ebédre, vacsorára, aminek az utóíze még fogmosás és rágó ellenére sem tűnik el nyomtalanul: mindenképpen érdemes meggondolni, mit eszünk randi előtt, főleg, ha még szexelni is akarunk a partnerrel.

De egyesek akkor sem hajlandóak csókolózni, ha egyébként szeretik a műfajt, a szájhigiéné is rendben van, de érzelmileg nem tartanak ott. Vagy nem is akarnak érzelmileg belebonyolódni semmibe. Tehát a csókolózás kihagyása lehet egyfajta védekezés a nagyobb intimitás ellen. Ha valaki nem akar kapcsolatot, csak alkalmi szexet, akkor gondolhatja úgy, hogy ő inkább kihagyja a csókolózást. A kérdés persze az, hogy ezt vajon előre közli is a partnerrel, vagy csak akció közben derül ki, illetve olyan konkrétan nem is derül ki, csak a csókolózási kezdeményezések előtt rendre kitér.

És mit lehet lépni arra a kimondott kérésre, hogy ne legyen csók? Megsértődhetünk, mert gondolhatjuk megalázónak még akkor is, ha mi magunk sem terveztünk tartós kapcsolatot az illetővel. De úgy gondoljuk, hogy aki már szexre hajlandó velünk, az csókolózni is legyen hajlandó... Tehát elutasíthatjuk az egész kalandot, vagy azt is választhatjuk, hogy elfogadjuk a feltételeket. Bármennyire is kínos, talán érdemes előre tisztázni, ha nem akarunk csókolózni. (Online ismerkedésnél erre könnyebb sort keríteni, offline nehéz elcsábítani valakit csók nélkül.)

De ha már csók kizárva, akkor mi legyen a gyengédség egyéb megnyilvánulásaival? Összebújjunk valakivel, akitől érzelmileg távolságot akarunk tartani? Vagy szex után azonnal pattanjunk ki az ágyból és meneküljünk a fürdőszobába, majd ki a lakásból, a soha viszont nem látásra?

Nem egyszerű kérdések, és nincsenek egyszerű válaszok sem. Férfiaknak kevésbé jelent megrázkódtatást, ha egy kaland csak a szexről szól, de egy érzelmesebb beállítottságú nőnek még akkor is rosszul esik az ilyen bánásmód, ha tényleg nem akart kapcsolatot. Azért az elemi udvariasság, kedvesség annak is jár, akivel csak életünkben egyszer érezzük jól magunkat. Ha nem is ölelkezünk utána, legyen a búcsú gyengéd és figyelmes. Nem olyan nagy erőfeszítés, ugye?