Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Ki meddig akar/hajlandó várni az első alkalomig?

Szájhagyomány útján terjednek bizonyos szabályok: hányadik randin muszáj ágyba bújni ahhoz, hogy a partnernek ne menjen el a kedve a további találkozástól. Vagy éppen: hányadik randiig ne engedjük a pasit az ágyunkba, mert akkor majd nem vesz komolyan…

Vannak, akik arra esküsznek, hogy mihamarabb ki kell próbálni egymást, mert minek vesztegessük az időt olyasvalakire, akivel talán egyáltalán nem illünk össze, mások kifejezetten meggondolatlan dolognak tartják, ha már az ismerkedés első hónapjában sort kerítünk az első szexuális élményre. Hiszen alig ismerjük egymást, és ha esetleg működik a kémia, olyan kötődés alakulhat ki valamelyikünkben, amelynek nem kellene, hiszen egyéb szempontokból nem illünk össze.

És azokról még nem is beszéltünk, akik meggyőződéssel vallják, hogy csak esküvő után szabad ágyba bújni egymással, mert a házasság előtti szex bűn.

A vélemények tehát szerteágazóak, és persze nincsen mindenkire és minden helyzetre érvényes szabálykönyv… De pár dologra azért érdemes odafigyelni.

Általában az a férfi hajlandó tovább várni az első szexre, aki perspektívát lát az ismerkedésben, és nem csak egy-két numerára vágyik. Ha tehát nem sietteti a dolgot, az lehet nagyon jó jel: nem akar lerohanni, nem akarja elrontani a kapcsolatot, időt hagy a nőnek arra, hogy hozzászokjon a gondolathoz.

Persze az a férfi, aki már egy fél éve időt hagy és még mindig nem próbálkozott, kissé gyanús… Talán nem is fontos neki a szex, vagy fél valamitől. De az sem kizárt, hogy van más partnere, így nem sürgős számára az új hódítás. Természetesen ott van még a vallási motiváció is, de ezt nem szokták véka alá rejteni. A nőnek kell eldöntenie, hogy mikor érzi úgy: számára már nem érthető a férfi ódzkodása a testi kapcsolattól. Gondoljunk bele: ha már az udvarlási fázisban nem érdekes a szex, akkor mi lenne pár évvel később?

Nem minden nő szereti húzni az időt, vagyis lehet, hogy éppen a hölgy lesz az, aki minél hamarabb ágyba bújna az új partnerrel: ha az életében fontos szerepet tölt be a nemiség, és esze ágában sincs úgy kapcsolatba kezdeni, hogy nem tudja, mire számítson az ágyban, akkor egy férfi óvatoskodása neki nem fog imponálni. Persze a férfiakat olykor meg is ijesztheti az ilyen rámenős magatartás, főleg, ha ők visszahúzódóbbak.

A várakozás időtartama persze nem csupán attól függ, hogy ki milyen beállítottságú és mennyire komolyan gondolja, hanem attól is, hogy ki hány éves és mennyire tapasztalt. Egy nagy fiatal pár esetében a várakozás akár évekbe is telhet, negyvenes éveikben járók már kevésbé lesznek hajlandóak megelégedni azzal, hogy csak beszélgetnek és fogják egymás kezét. Nyilván ilyen esetek is akadnak, ha valamelyik fél traumán esett át, ezért nem hajlandó intimitásra, de a partnere annyira szerelmes, hogy ennek ellenére vállalja a kapcsolatot. Mindenre akad példa, de a tipikus azért az, hogy a középkorúak már nem sokat teketóriáznak.

Persze fiatalok között is akadnak bőven olyanok, akik hamar ágyba bújnak, sőt, sokszor a fiúk részéről elvárásként jelenik meg, hogy a lányok minél hamarabb szánják rá magukat az első szexre, pedig talán még egyáltalán nincs hozzá kedvük. Ilyen esetben általában nagyon negatív az eredmény, főleg, ha a lány még a nem kívánt terhességtől is retteg, nincs elég információja a védekezésről, és pszichikai kényszerként éli meg a partnere kívánságát. Csak azért vállalkozni az együttlétre, mert félünk, hogy a fiúnk elhagy, elég rossz motiváció. Aki ezért elhagy, az jobb, is ha távozik, mert a továbbiakban sem lenne türelmes és megértő partner, jobb idejében megszabadulni tőle.

Az első alkalom sok esetben vízválasztó, de hiba lenne azt gondolni, hogy egy bénán sikerült együttlét miatt már nem is érdemes tovább próbálkozni. Ilyenkor még zavarban vagyunk, nem ismerjük egymás ízlését, akadhatnak gondok a férfiak teljesítőképességével is. Az első alkalom leginkább arra jó, hogy a partner szeretkezéshez való hozzáállását ismerjük meg: szereti-e a saját testét, mennyire önző, mennyire felszabadult, érdekli-e a partnere gyönyöre, vagy csak önmagára fókuszál, hogyan kezeli a kényes pillanatokat, gyengéd-e, miként viselkedik aktus után.

Könnyen előfordulhat, hogy az első alkalom nem sikerül túl jól, de emberileg közelebb kerülünk egymáshoz, és később összecsiszolódunk. Aztán olyan is van, hogy minden csodálatos, de csak testileg: lelkileg nem működik a kapcsolat.

Nincs tehát aranyszabály arra, meddig várjunk az első alkalomra: lehet jó az is, ha már az első randin egymásnak esünk, és az is, ha évekig várunk, de azért legtöbbször a pár hetes, legfeljebb pár hónapos várakozás az ideális. Semmiképp nem pozitív, ha valaki nyomást gyakorol a partnerére annak érdekében, hogy végre eljussanak az ágyig, de ha valaki nagyon nem akar tudni a témáról, és nekünk fontos a szex, akkor lépjünk tovább: nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a dolgok pozitív irányba változzanak egy így kezdődő kapcsolatban.