Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Megváltoztatható a majdnem tökéletes partner? máj05

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Megváltoztatható a majdnem tökéletes partner?

Biztos te is tapasztaltad már, hogy tetszett valaki, de volt néhány olyan tulajdonsága, amitől a falra tudtál volna mászni. Ebben az esetben nehéz eldönteni, hogy belemenjünk-e a párkapcsolatba, és bízzunk-e abban, hogy majd csak megváltozik a kedvünkért, vagy hagyjuk az egészet, és keressünk tovább. Érdemes belemenni így egy párkapcsolatba?

20220505_6

A megbízhatatlan srác

Évekkel ezelőtt volt egy kedves ismerősöm, aki lelkesen mesélte, hogy találkozott álmai pasijával. Külsőre éppen olyan volt az illető, amire mindig is vágyott: magas, szőke, kék szemű. És ami a legfontosabb a férfi is érdeklődött az ismerősöm iránt. Csakhogy volt egy pici bökkenő: a fickó mindig elkésett a randikról, gyakran az utolsó pillanatban mondta le a találkákat valami halaszthatatlan munkára hivatkozva. Ilyenkor persze biztosította az ismerősömet, hogy nagyon szereti őt, de értse meg, ezt most muszáj megcsinálni. Pár hónap, és minden meg fog változni, mert kevesebb lesz a munka.

Teltek a hónapok, és a lány a heveny idegösszeomlás tüneteit mutatta, mert a pasi továbbra sem változott, ő pedig egyre inkább elbizonytalanodott, vajon a férfi számára ő tényleg elég fontos-e. A baráti körben mindenkitől azt kérdezgette, hogy van-e esély arra, hogy a partnere megváltozik. Mi húztuk a szánkat, és csak kevesen merték a szemébe mondani, hogy esélye sincs arra, hogy a pasi megváltozzon.

A történet nem végződött házassággal. A lánynak egy idő után elege lett a férfi megbízhatatlan viselkedéséből, és szakított. Pedig külsőre ő volt álmai férfija…

 

Megváltoztatható a másik?

Sok kliensem teszi fel nekem a kérdést: megváltoztatható-e a párom? Ha elküldöm önhöz, tud vele valamit kezdeni?

Nos, az ember alapvető dolgokban nem változik, ha mégis, ahhoz az kell, hogy ő is akarja, és akkor is általában nagy belső küzdelem árán megy csak a dolog. Ha valaki változtatni akar a viselkedésén, azt általában már csak akkor teszi, amikor számtalan elrontott kapcsolat áll a háta mögött, és rájött, hogy az adott viselkedés akadályozza őt egy kiegyensúlyozott kapcsolat működtetésében.

Külső nyomásra, a partner erőszakos noszogatására szinte soha nem változnak az emberek.

Ha tehát az a dilemmád, hogy belekezdj-e egy párkapcsolatba valakivel, aki „majdnem jó”, és abban reménykedsz, hogy majd menet közben megváltoztatod, akkor azt javaslom, hogy ezt gondold át újra! Nagy valószínűséggel nem fog sikerülni.

 

A következő dolgokon egyáltalán nem tudunk változtatni

Például a testalkatunkon. Ha neked tetszik egy vézna fiú, és abban reménykedsz, hogy majd ráveszed őt a rendszeres edzésre, és akkor növeszt magára némi izmot, akkor kínkeserves munkára ítéled őt. Egyáltalán nem biztos, hogy meg fogja tenni a kedvedért.

Hasonlóan nehéz változtatnunk a bioritmusunkon. Ha te pacsirta vagy – korán kelsz és korán fekszel –, a párod pedig bagoly típus, aki szeret éjszaka sokáig fennmaradni, akkor is kicsi az esélye, hogy ráveszed őt, hogy veled együtt keljen fel reggel 6-kor.

A másik temperamentumának megváltoztatása is lehetetlen feladat. Ha te szereted a pörgős, gyorsan gondolkodó, gyorsan mozduló, azonnal reagáló férfiakat, de a partnered lassú, megfontolt és nehezen dönt, akkor nem érdemes arra várnod, hogy megváltozik.

20220505_9 

Nagyon nehezen változtatható

Nagyon nehéz megváltoztatni valakinek a világnézetét, vallását, politikai beállítottságát. Ha arra számítasz, hogy majd meggyőzöd a párodat, hogy arra a politikai pártre szavazzon, amire te is, akkor kemény fába vágtad a fejszédet. Gyakori vitákra számíthatsz.

Hasonlóan nehéz ügy, ha a partnered vallási beállítottságát szeretnéd megváltoztatni. Például az ateista társadat rávenni arra, hogy minden vasárnap templomba menjen veled, és produkáljon egy látványos megtérést. Persze láttunk már pálfordulásokat, de erre a reményre nem építenék egy párkapcsolatot.

 

Kitartó munkával, belső motivációval nehezen, de változtatható

Végül van néhány dolog, ami nehezen, és csakis saját elhatározásból mégiscsak változtatható. Ilyen például néhány berögzült viselkedési mintázat. Például ha valaki mindig mindenhonnan elkésik, ez terápiás munkával javítható, ha a kliens is nagyon eltökélt a változásban. De nem lesz könnyű neki a változtatás.

Az érzelmi intelligencia is fejleszthető: például az érzelmek, szükségletek kifejezésének készsége. Az életmódbeli szokások is változtathatók. Ha például arra akarod rávenni a partnereredet, hogy éljen egészségesebben, mozogjon többet, egyen több zöldséget, gyümölcsöt. De itt is tudnod kell, hogy a változás csak akkor indul meg, ha a társad egyetért a céljaiddal, ezt a célt a sajátjává teszi. És még ekkor is nehéz lesz a változás. Gondolj bele, neked mennyi erőfeszítésedbe kerülne áttérni egy egészen másfajta életmódra! Még akkor is, ha meg vagy győződve arról, hogy az mennyire egészséges.

Sok pár esetében látom, hogy csak a szakítással való fenyegetőzés veszi rá a másikat arra, hogy legalább elgondolkodjon a változáson.

Látható tehát, hogy mennyire nehéz, szinte lehetetlen „megváltoztatni” a párunkat. Amikor társat választasz fontos ezt tudni, és csak olyan kapcsolatba belekezdeni, ahol el tudod fogadni a partnered „nem szeretem” tulajdonságait. Válassz olyan társat, akinek a kellemetlen vonásaival is együtt tudsz élni hosszú távon!

Azt gondolom, egy párkapcsolatban jobb, ha inkább így gondolkodunk: „Szeretlek téged olyannak, amilyen most vagy, még akkor is, ha van néhány olyan tulajdonságod, amivel nem könnyű együtt élni. Ezt kedvesen jelzem majd neked, és kérlek, te is jelezd, amikor számodra elfogadhatatlanul viselkedek. Igyekszem majd ezen változtatni azért, hogy a kapcsolatunk működjön.”

Akkor szereted és tiszteled a másikat, ha nem élsz vissza azzal, hogy elfogad úgy, ahogy vagy. Ha figyelsz a visszajelzéseire, és a számára bántó viselkedéseden igyekszel változtatni. Ez nem jelenti azt, hogy kritikátlanul be kell hódolnod a másiknak! Nem kell teljesen más emberré válnod a párod kedvéért! Ha valaki ezt várja tőled, az nem téged szeret, hanem egy elérhetetlen ideált, téged pedig megpróbál ennek mintájára átfarigcsálni. Ezt ne hagyd, de te se tedd ezt a pároddal!
Ha elakadtál a társkeresés folyamatában, nézd meg, hogyan segít neked a Társtaláló expedíció című videós tudásanyag!