Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Mi kell ahhoz, hogy társat találj? nov03

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Mi kell ahhoz, hogy társat találj?

Sokan azt hiszik, hogy szépnek és vonzónak kell lenni. Persze, ez sem árt, de nem ez a lényeg! Van három másik nagyon fontos feltétel, ami megkönnyíti azt, hogy valaki társat találjon.

 20221103_4

A legtöbb társkereső a külsőre koncentrál. „Majd ha lefogyok, akkor lesz társam.” „Még egy kicsit edzenem kell, és akkor biztosan jobban bejövök a nőknek.”

Ahhoz, hogy ezt a tételt megcáfoljuk, elég körülnézni az utcán: nem csak a csinos, vonzó lányok mászkálnak a párjukkal kézen fogva, hanem a kicsit/nagyon ducik is, nem csak a babaarcú szépségek találnak társat, hanem a kicsit csúnyácskák is. És ha megnézed, akkor ezeknek a nőknek sem csupa izom, széles vállú, kisfenekű, kockahasú a társuk. A párra találó férfiak között is szép számban vannak, akik pocakot eresztettek, kopaszodnak, és nem biztos, hogy jól párosítják össze a zoknijukat a cipő és a nadrág színével.

Szóval egészen egyszerűen nem igaz az a megállapítás, amiben a legtöbb társkereső hisz. Nem minden a külső! A kevésbé kedvező adottságokkal rendelkező emberek is simán társra találnak.

Na, jó, de akkor min múlik a siker? Miért van az, hogy itt vagy te, kedves olvasó, valószínűleg vonzó, okos, intelligens, jólöltözött férfi vagy nő vagy, és hosszú hetek hónapok próbálkozása után még mindig egyedül vagy. Mi az oka?

Az elmúlt évek társkereső coachingjai során azt tapasztaltam, hogy három fő oka (meg még millió más…) van annak, hogy valaki hosszú keresés után sem talált társat.

 

Önbecsülés-hiány

Szerintem ez mindennek az alapja. Enélkül nem nagyon érhetünk el sikert sem a társkeresésben, sem a munkánkban.

Akkor van jó szinten az önbecsülésem, ha meg vagyok győződve róla, hogy én rendben vagyok, és alapvetően mások is rendben vannak. Biztos vagyok benne, hogy elég jó vagyok ahhoz, hogy valaki engem válasszon társául. Azt gondolom, hogy elég szép, vonzó, okos, intelligens vagyok, és bízom benne, hogy más is annak fog találni.

Ha folyton azon agyalok, hogy milyen hiányosságaim vannak, mit kellene még kijavítanom magamon, akkor ez a görcsösség sugározni fog rólam. Ha én magam sem hiszem el, hogy szerethető vagyok, akkor a másik ember hogyan higgye el?

Abban is érdemes hinnem, hogy létezik olyan partner, aki minden hibája, hiányossága ellenére vonzó és szerethető számomra. Nagyon sokan ott követik el a hibát, hogy maguktól is és jövendő párjuktól is tökéletességet várnak el. Vagyis nekik senki nem lesz elég jó.

Mivel maguknak sem engedik meg a tökéletlenség vagy a hibázás lehetőségét, a jövendő párjuknak sem. „Ha én el tudtam jutni idáig, akkor elvárhatom, hogy a párom is ilyen legyen. Nem?” – szokták kérdezni tőlem. Persze, elvárhatod, de kicsi az esélye, hogy találsz egy olyan partnert, aki minden kívánságodnak megfelel.

A megoldás: elengedni azt a vágyat, hogy még jobb és jobb legyek, és elfogadni azt, hogy nem létezik tökéletes partner. Csak emberek vagyunk: tele esendőséggel, hibákkal, gyarlóságokkal és hiányosságokkal. Ugyanakkor egy csomó kedvességgel, humorral és egy rakás szerethető tulajdonsággal. A jó hír az, hogy az önbecsülésünket bármikor elkezdhetjük fejleszteni, erre már rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre.

 20221103_2

Nem hiszek abban, hogy lesz párom

A nagyon elkeseredett táskeresők be szokták vallani nekem: „tulajdonképpen nem hiszek abban, hogy valaha is lesz párom. Már feladtam a reményt.”

Nos, ennyire reménytelenül valóban nehéz.

Gondold végig az életedet! Biztos vagyok benne, hogy sok mindenben sikeres vagy. Eszedbe jutott valaha is, hogy nem lesz érettségid, diplomád, munkád? Ugye, nem? Természetes volt, hogy ez megy neked. Fel sem merült benned, hogy kudarcot vallasz. A társkeresés vajon miért ne menne?

Nyilván van mögötted már egy csomó párkapcsolati kudarc, rossz tapasztalat, és ez mondatja veled, hogy nem fog menni. Ez a fajta hit sok esetben önbeteljesítő jóslatként működik.

Sajnos effajta hitet (sem) tudok adni senkinek, de gondold végig, hogy mi minden ad reményt arra, hogy neked is lesz társad! Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan készségeid, amelyek segítségével eddig is ügyesen tudtál ismerkedni. Voltak az életedben olyan partnerek, barátok, akik szerettek, szeretnek téged.

 

Frusztráció-tűrő képesség

A legtöbb társkereső azt gondolja, hogy a pártalálás majd neki is úgy fog menni, mint a romantikus filmekben: véletlenül összefutnak a nagy Ő-vel az utcán, egy kávézóban, és azonnal egymásba szeretnek. Vagyis azt várják, hogy a vonzalom azonnal kialakul köztük.

Ez sajnos az esetek nagy részében nem így van. Minél idősebb az ember, annál több csalódás van mögötte, annál nehezebben lobban lángra azonnal. Ráadásul sok esetben idő kell ahhoz, hogy megszeressük a másikat.

Azok pedig, akik online randizásra adják a fejüket, szembe kell hogy nézzenek azzal, hogy többször elutasítják őket, elkezdődik egy beszélgetés, de néhány hét után bedöglik az egész, el sem jutnak az első randiig. Ha el is jutnak, lehet, hogy két-három randi után a partnerük azt monda: „ne haragudj, nem alakult ki bennem a vonzalom.” Vagyis az online randizás tele van csalódással, frusztrációval. Ha valaki nem elég kitartó, nem elég elszánt, ha nem hisz abban, hogy a nagy szénakazalban van egy tű, amit neki teremtettek az égiek, akkor bizony az első néhány csalódás után feladja.

Érdemes tehát tudatosítani, hogy a társkeresés bármilyen formája csalódással, frusztrációval, szomorúsággal, fölösleges, unalmas randikkal jár együtt. Ahhoz, hogy társad legyen, ezt sajnos ki kell bírni. Gondolj arra, hogy amikor munkát kerestél, akkor is hasonló folyamaton mentél keresztül, mégsem adtad fel.

Ha úgy érzed, hogy nagyon elakadtál a társkeresésben, és személyes segítségre van szükséged, gyere el társkereső coachingra, vagy nézd meg az Igényes társkeresők mesterkurzusának videóit!