Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Miért szeretjük a magas férfiakat és a vékony nőket?

 

A legtöbb társkeresőnek egészen határozott elképzelése van arról, hogy kit keres. Aztán amikor döntésre kerül a sor, mégis egészen más valaki mellett teszi le a voksát. Hogy miért nem ragaszkodik a racionális elképzeléseihez? Azért, mert a párválasztásnak van egy sor teljesen tudattalan motívuma is.

 

A párválasztásunkat nagyon erősen befolyásolják ősi, evolúciós késztetések. Olyan egyszerű dologra gondolj, mint hogy a férfiak evolúciós célja, hogy szórják a magjaikat, minél több utódot nemzzenek, mert ez garantálja számukra a génkészletük továbböröklődését.

A nők ennél óvatosabbak, hiszen a szexuális aktus számukra hosszútávú következményekkel járhat: az utódot ki kell hordani, fel kell nevelni. Ők körültekintőbben választanak párt, és fontos szempont számukra az elköteleződni képes férfi, aki tud gondoskodni az utódokról.

 20220407_6

Kit választanak a férfiak?

Nem meglepő, de a férfiak a legtöbb kultúrában fontosabbnak tartják, hogy a partnerük szép és vonzó legyen, mint a nők. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a szépségére, fiatalságára, a nő alakjára.

Ez a vágyuk egészen jól látható a társkereső hirdetéseikben is, ahol a férfiak 80%-a sorolja fel az elvárásai között, hogy a partnere legyen csinos, jó alakú, fiatal. Ezzel szemben a nőknek csak 25%-a tesz utalást arra, hogy milyen legyen a párja külseje. A nők esetében a külsővel kapcsolatban egyetlen fontos szempont van: a férfi legyen magas.

Nézzük meg, hogy milyen külsejű nőket preferálnak a férfiak!

a)   Legyen szép!

Ez nem azt jelenti, hogy a férfiak magasabb esztétikai igényekkel rendelkeznek mint a nők! Itt is evolúciós gyökerekről van szó. A testi szépség azt reklámozza, hogy az illető jó genetikai állománnyal rendelkezik, egészséges, erős és nemzőképes.

b)   Vékony vagy telt?

A nő testsúlya is fontos szempont a férfiak választásában, és a legtöbb nő ettől parázik a leginkább. A női testen tárolt zsírkészlet az évezredek során rendkívül fontos mutatója volt annak, hogy a nő táplálni tudja majd a csecsemőjét. Nem véletlen, hogy egészen a 19. század végéig a férfiak a telt női alkatot szerették.

Ma viszont inkább a sportos, karcsú lányokat preferálják a férfiak, mert ez jelzi, hogy a nő előnyös társadalmi pozíciója révén igénybe tudja venni a teste karbantartásához szükséges eszközöket (tud sportolni, megfelelő étrendet követ, van elegendő szabadideje).

És most szeretnék eloszlatni egy tévhitet: a nők többsége azt gondolja, hogy a férfiak a szupervékony modellalkatot kedvelik, emiatt aztán nők milliói sanyargatják magukat különféle diétákkal.

Az evolúciós örökség a mai kor férfijában is működik: azokat a nőket tartják a legvonzóbbnak, akik a testtömegindexük alapján normál testalkatúak, nem pedig szuper vékonyak.

c)    Homokóra alkat

A kutatások szerint a férfiak a homokóra alkatú nőket tartják a legvonzóbbnak. Emögött is evolúciós okok vannak: a női derék-csípő arány megbízhatóan jelzi, hogy a nő mennyire egészséges. Például a homokóra alkatú nők körében kisebb arányban fordul elő cukorbetegség. Nem véletlen, hogy a történelem során a nők ráerősítettek erre az elvárásra a fűző és az abroncsos szoknya viselésével.

d)   Szimmetrikus arc

Nagyon sok férfinek fontos, hogy a párjának szép arca legyen. Szépnek pedig a szimmetrikus arcú lányokat tartják – bár lehet, hogy ezt így nem is tudják megfogalmazni. A szimmetrikus arc jelzi, hogy a nőnek erős az immunrendszere.

e)   És a belső tulajdonságok?

Az elmúlt évezredekben az volt a férfi-női feladat leosztása, hogy a nő neveli a gyerekeket, a férfi pedig ellátja és védelmezi a családot. Éppen ezért a férfi agya arra van huzalozva, hogy szeretné megvédeni a párját, szívesen gondoskodik róla, és emiatt örömmel választ olyan társat, aki meghagyja őt ebben a szerepében.

Talán itt van a magyarázata annak, hogy miért találnak nehezebben társat az okos, talpraesett, magabiztos nők.

 20220407

Ki kell a nőnek?

Az alapvető női evolúciós cél, hogy olyan férfit válasszanak, akinek jó a génkészlete, amit át tud örökíteni az utódaiba, ugyanakkor megbízható, hűséges társ, aki gondoskodni is fog a családról.

Mik a külső, testi jelei az evolúciósan ideális férfinak?

a)   Markáns áll és jó illat

A nők azokat a pasikat tartják férfiasnak, akik markáns állal rendelkeznek, ez ugyanis jelzi a magasabb tesztoszteron szintet. Ugyanakkor a nők képesek arra is, hogy kiszagolják, melyik férfi illik hozzájuk a leginkább.

Biztosan te is hallottál már az „izzadt pólós” kísérletről, melynek során a nőket arra kérték, hogy férfiak átizzadt pólói közül válasszák ki a számukra legszimpatikusabbat. A kísérletből az derült ki, hogy a nők nagy magbiztossággal választották ki maguknak azokat a férfiakat, akiknek az immunrendszere nem hasonló, hanem kompatibilis volt az övékéhez. Vagyis kiszagolták azt a férfit, akivel képesek egészséges utódokat nemzeni.

Lányok! Ebből egy nagyon praktikus ötlet is következik: a randizás során érdemes olyan programot is választani, ahol a férfiember egy kicsit megizzad, és máris tesztelheted, hogy tetszik-e az illata vagy sem! Érdemes bízni a szaglásodban.

b)   Kigyúrt vagy karcsú férfi?

A nők szívesebben választanak átlagos testsúlyú, széles vállú, kicsi fenekű férfiakat. Vagyis hosszú távra nem kigyúrt kokszbajnokot keresnek, bár férfiak milliói törik magukat emiatt az edzőtermekben. A nők döntésének hátterében az a megfontolás állhat, hogy nem szívesen köteleződnek el olyan valaki mellett, aki az ideje nagy részét a teste formálásával tölti, ahelyett, hogy mamutra vadászna a családja számára.

c)    Biztonságot nyújtó magas férfi

Ha böngészünk egy kicsit a nők társkeresős hirdetései között, a két leggyakoribb női vágy: a férfi legyen magas, és rendelkezzen biztonságot nyújtó egzisztenciával.

Mindkét vágy mögött az áll: a pasi nyújtson fizikai és anyagi biztonságot, legyen képes eltartani és megvédeni a családot.

Társkereső coachingok során gyakran hallom magasan képzett, igazán jó anyagi körülmények között élő nőktől is ezt a vágyat. Hiába képesek maguk is megteremteni az anyagi biztonságot, mélyen él bennük a vágy egy olyan férfi után, akinek a vagyona, társadalmi státusza még az övékét is felülmúlja. És ez nem a pénzéhségükről szól, hanem a nagyon ősi evolúciós vágyról.

Na, de miért vágynak a nők magasabb férfira? Azért, mert a fejünkben a magasságot a dominanciával és a magasabb társadalmi státusszal társítjuk. Tény, hogy a modern társadalmakban is azt derítették ki a kutatások, hogy egy magas férfit nagyobb eséllyel választanak vezetőnek, és általánosságban nagyobb fizetést kapnak, mint alacsonyabb társaik. Vagyis érdemesebb őket választani.

d)   Intelligens, jó humorú férfiak előnyben!

Nos, akkor sem kell elkeserednie egy férfinek, ha nem markáns állú, és nem elég magas! A nők számára még van két nagyon fontos választási szempont: a pasi legyen intelligens és jó humorú. A férfi intelligencia összefüggésben van a magasabb társadalmi pozícióval és a nagyobb fizetéssel – mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a férfi nagyobb eséllyel tartsa majd el a családját.

A humorérzék pedig szorosan együtt jár az intelligenciával. A kutatások szerint a nők imádják a vicces, poénokat gyártó férfiakat, a pasik pedig imádják azokat a nőket, akik díjazzák a humorukat.

Hogy mi következik mindebből?

A nők abbahagyhatják a szigorú diétát, és a férfiaknak sem kell törekedniük a kétajtós szekrénytest kialakítására. Lányok! Elég, ha képesek vagytok nevetni egy férfi poénjain, és néha nem árt, ha hagyjátok megvédeni magatokat (függetlenül attól, hogy erre magatoktól is képesek vagytok!)

Nagyon fontos azonban látni, hogy fentebb csak a párválasztásunk evolúciós gyökereit mutattam be. Nem kell elkeseredned, ha nem vagy szép, szimmetrikus arcú, homokóra alkatú nő vagy magas, markáns állú izmos férfi! A párválasztó döntésünket legalább ekkora arányba befolyásolja, hogy milyen lelki alkattal, szociális képességekkel rendelkezik a másik!

Ha elakadtál a társkeresésben, nézd meg, hogyan segíthet neked a Társtaláló expedíció című videós előadás-sorozat!