Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

A szépségnek semmi köze az egészséghez és a termékenységhez

Hányszor olvashattuk, hogy a férfiak azért vonzódnak jobban a szép nőkhöz, mert az előnyös külső az egészség jele, és egy nő biztos erős utódokat fog szülni, ha bizonyos vonásokkal rendelkezik? Szerintem aki egy kicsit is belegondolt, az eddig sem hitte el, hogy ez így van. Most már bizonyított tény, hogy a szépségnek semmi köze se a termékenységhez, se az egészségi állapothoz.

Nyilván vannak a szépségnek vagyis a tetszetős külsőnek olyan jellemzői, amelyek tanúskodnak az illető általános egészségi állapotáról. Például a bőrünkön mindenféle betegség jelei megjelennek, tehát az egészséges bőr elvileg utalhat arra, hogy az illető általános állapota megfelelő. De számos ellenpélda is akad: ha valakinek sok pattanás van a testén, és ez elcsúfítja a bőrét, az még egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne lenne egészséges és termékeny. Szinte minden kamasznak vannak ilyen problémái, de senki nem mondaná, hogy ez negatívan befolyásolja a termékenységet. Éppen a hormonok fokozott működése miatt keletkezik a bőrprobléma.

A szépség egyébként is nagyon megtévesztő dolog. Bár nyilván vannak civilizációfüggő különbségek szépségideálok tekintetében, abban eléggé egységes a földgolyó lakosainak véleménye, hogy mit látnak tetszetősnek, és mit nem. Ösztönösen felismerjük, ha egy arc szimmetrikus, kedveljük a nők esetében a nagy szemeket, a lekerekített vonalakat, a telt ajkakat: mindez azonban nem jelenti, hogy az aszimmetria, a "vágott" szem, a szögletes arcvonások, a keskeny ajkak ne lehetnének vonzóak, hiszen mindig az összhatás számít, és nem a részletek.

Ráadásul rengeteg különbség lehet egyéni ízlésben is. Van, aki nem a babaarcot preferálja és nem a szimmetria jön be neki, sőt, inkább a szokatlan, a meglepő vonzza. Ugyanakkor hiába szép egy arc, ha nem szimpatizálunk a tulajdonosával. Lehet egy alapjában véve vonzó arcú ember taszító, ha arrogáns, lehet az a probléma vele, hogy "üres", hideg a tekintete, nem mosolyog soha, vagy éppenséggel gonosz grimaszokat vág. Lehet valaki túl tökéletes is, művi, zavaróan szimmetrikus, és így tovább.

Férfiak esetében az arcvonások harmóniája kevésbé meghatározó, és léteznek olyanok, akik egyenesen hátránynak tartják a "túl" szép arcot, bár ebben azért eléggé megosztottak a vélemények.

De nézzük, milyen bizonyítékokat találtak a tudósok arra, hogy a szépségnek vagy amit általában annak vélünk, semmi köze az egészségi állapothoz és az egészséges utódok létrehozásának valószínűségéhez.

Az egyik felmérésben 250 nő adatait vizsgálták, mégpedig a két női nemi hormon, az ösztradiol és a progeszteron szinteket mérve. A csinosabbaknak nem volt magasabb a hormonszintjük, mint a kevésbé szépeknek, szóval semmilyen összefüggést nem lehetett felfedezni a vonzerő és a termékenység között.

Egy másik kutatásban 600 nő vett részt, és itt a fertőző betegségekre való hajlamot vizsgálták: ugyancsak nem volt összefüggés a szépség és az immunrendszer erőssége között.

Hogy akkor mégis miért vonzódunk a szép emberekhez? A kutatók szerint még az is elképzelhető, hogy a szép arcokban könnyebben tudunk olvasni. Vagy tényleg azt hisszük, akár tudattalanul, hogy a szépség egy csomó jó tulajdonság jele, leginkább az életrevalóságé: ami ugyancsak tévedés. De miért van egyáltalán szépérzékünk? Lehet, hogy a látásunk egyéb érzékszerveink gyengeségét kompenzálja, és mivel kevesebb alkalmunk van szaglás és tapintás alapján tájékozódni, elsősorban a szemünkre hagyatkozunk?

A másik ember szimpla esztétikai megjelenése egyébként csak az első pillanatokban mérvadó. Ezért olyan megtévesztő úgy felmérni a szépséget, hogy fotókat mutatunk valakiről. A való életben az összes érzékszervünk részt vesz a másik megtapasztalásában, tehát a látottakat felülírhatják más dolgok. A hang, az illat, az érintés: ezek például szex közben fontosabbak, mint a látvány.

Vagyis a külső szépség igencsak túlértékelt összetevő, és nem biztos, hogy jó ennyit foglalkozni vele. De mivel a legtöbb férfi vizuális lény, és a nők közelebbi megtapasztalására csak korlátozottak a lehetőségei, szinte minden a látványról szól. Sajnos.