Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Miért válnak bénává a férfiak csinos nők társaságában? máj18

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Miért válnak bénává a férfiak csinos nők társaságában?

Nem csak városi legenda, hogy a férfiak borzasztó hülyén tudnak viselkedni, ha olyan nő közelébe kerülnek, aki igazán tetszik nekik... A csinos nők (és környezetük) ezt számtalanszor tapasztalhatják is... Előbbiek valószínűleg élvezik a hatalmukat, utóbbiakat meg halálra idegesíti, hogy az egyébként normálisan viselkedő hímnemű egyedek miért válnak ostoba szamarakká egy szép arc és test láttán. Vagy miért viselkednek úgy, mintha meg lennének babonázva...

Már az ókorban is jól dokumentált jelenség volt ez: a Bibliában Sámson az, aki a maradék eszét is elveszíti Delila jelenlétében, de eszünkbe juthat Kirké és a disznóvá változtatott férfisereg is. 

Most holland kutatók kiderítették, hogy a férfiak agyműködését, ha kis mértékben is, de negatívan befolyásolja a szép nők közelsége. A Radboud  Egyetemen 40 heteroszexuális férfival készítettek teljesen banális memóriateszteket: a tesztek előtt a férfiak különböző vonzerővel rendelkező hölgyekkel beszélgettek hét percig. Az eredmény lehangoló (vagy attól függ, honnan nézzük, lehet, hogy egyesek számára lelkesítő): minél vonzóbb volt a női beszélgetőpartner, annál rosszabb lett a teszt eredménye. 

Ugyanezt a kísérletet elvégezték nőkkel is, de ők nem teljesítettek rosszabbul attól, ha előtte csinos férfiakkal beszélgettek. Noha a nőkre is hatással vannak a jóképű pasik, attól még az agyuk ugyanolyan hatékonyan tud működni, mint normál állapotban. Ahhoz azért általában  több kell, mint egy röpke találkozás és puszta vizuális inger, hogy egy nő hülyét csináljon magából. 

Az elmélet szerint a férfiak annyira ki vannak hegyezve bizonyos biológiai adottságokra, hogy egy (vagy több) csinos nő minden mást elfeledtet velük, az ösztöneik abba az irányba kezdenek hatni, hogy azt a nőt minél hamarabb megszerezzék. Még ha a valóságban nem is akarnak minden asszonyt megszerezni, kognitív képességeiket ez mégis befolyásolja: arra fognak koncentrálni, hogy jó benyomást tegyenek a nőre - bár sokszor éppen emiatt viselkednek úgy, hogy a lehető legrosszabb benyomást teszik. 

Most így, hogy tudjuk: nem ők tehetnek róla, ha egy kicsit elszállnak bizonyos nők társaságában, talán könnyebben el tudjuk viselni a hülyeséget, amit ilyenkor előadnak. Úgy persze könnyebb megbocsátani, ha éppen miattunk tévednek el az úton vagy nagy zavarukban nem képesek kinyitni egy ajtót... Ha épp a partnerünk adja ezt elő, de egy másik nő miatt, az kicsit nehezebben kezelhető, de ilyenkor is jó emlékeztetnünk magunkat arra, hogy legtöbbször nincsenek tudatában annak, valójában mit is művelnek. 

De maga a tudat, hogy ennyire elvarázsolódnak és hogy ezt mennyire kihasználhatják egyes nők (meg titkosszolgálatok), a férfiak is óvatosabbakká válhatnak, megpróbálhatják semlegesíteni a hatást, uralkodni az ösztöneiken, főleg, ha jelen van a partnerük, vagy nyilvánvaló, hogy a nekik tetsző nő elérhetetlen a számukra. Mert a gyors lelkesedés és meggyárgyulás teljesen manpiulálhatóvá tesz egyeseket: láttam már egyetemet végzett fickókat csoportosan vonulni egy csaj után csak, mert mély volt a dekoltázsa és mindegyikükkel elhitette, hogy van nála esélye. 

És ha ennyire nem is szokott instant lenni a hatás, a nők sem immunisak bizonyos tulajdonságokra. Ezen meg a férfiak képesek bosszankodni: miért kacarászunk úgy, mint  a kamaszlányok, ha egy nagydumás pasi vicceket mesél, miért lágyulunk el nyilvánvalóan banális bókoktól is,  noha sejtjük, hogy az illető mindenkinél így próbálja behízelegni magát? Esetleg miért akarunk azonnal a szárnyaink alá venni egy teszetosza alakot, csak, mert kiváltotta belőlünk az anyai ösztönt? Ezeknek a késztetéseknek a nők is csak nagyon nehezen tudnak ellenállni.