Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Szerelmi intelligencia - avagy miért jó, ha tévedünk okt17

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Szerelmi intelligencia - avagy miért jó, ha tévedünk

Vajon mikor jár jobban egy nő? Ha azt gondolja, hogy a fiúk azért udvarolnak neki, mert komoly kapcsolatot akarnak, vagy, ha azt hiszi, hogy minden pasi csak le akarja fektetni? És melyik fiú sikeresebb: az, aki meg van róla győződve, hogy ha egy lány rámosolyog, akkor már hajlandó lenne többre is, vagy, ha kételkedik a saját vonzerejében, és kevesebbet képzel a mosoly mögé, vagy éppen az értékén kezeli?

Nos, Glenn Geher és Scott Barry Kaufmann kutatásaiból az derül ki, hogy a "minden férfi disznó"-féle gondolkodás alapvetően ugyan hibás (főleg, mert a szex utáni vágy nem disznóság, de ez mellékszál), mégis azok a nők sikeresebbek a párválasztásnál, akik ebből indulnak ki, és nem elemezgetik a végtelenségig a férfiak szándékait mindjárt az első randit követően. Noha így jópár, egyébként komoly szándékkal rendelkező férfiról lemaradnak, sikeresen elkerülik a csapdahelyzeteket - értsd: azokat az egyéjszakás kalandokat, amelyek nem vinnék őket közelebb a célhoz. 

Mindez persze akkor igaz, ha feltételezzük, hogy a lányoknak sosem lehet célja a kalandozás, mert az evolúció úgy alkotta őket, hogy tartós kapcsolatra törekedjenek... Mióta megbízható fogamzásgátlás létezik, azért a dolgok megváltoztak, de állítólag a mentalitásunk még évezredekig nem fog... Legalábbis ez a jelenlegi álláspont. Ellenpéldák persze léteznek.

A fiúk esetében viszont kifejezetten előnyös, ha többet látnak a nők kedvességében, mint azt, ami: vagyis sokkal gyakrabban feltételezik, hogy tetszenek egy lánynak, illetve az akár randizni is hajlandó lenne velük, mint ahányszor ez valóban így van. 

Igaz ugyan, hogy így sokszor pattannak vissza, nem egy visszautasítást kell zsebre tenniük, de ha nem vesztik el szimpatikus (vagy mások szemében idegesítő) naivitásukat, akkor olyan sokat próbálkoznak majd, hogy előbb-utóbb sikerük is lesz. Mondhatjuk úgy is: a hamis önbizalom kifizetődik. Arról nem is beszélve, hogy a sok visszautasítás hatására megedződnek, és sokkal jobban fogják értékelni, ha végre igent mond nekik egy lány, mint ha csak azokkal próbálkoznának, akiknél biztos a siker.

Persze, nőként nyilván sokszor idegesítő, ha félreértik a kedvességünket, együttérzésünket, és olyanok próbálkoznak be nálunk, akik egyáltalán nem tetszenek, de gondoljunk csak bele: sokkal rosszabb, ha valaki félénkségből nem kezdeményez, és nagyon a szívére veszi a visszautasítást. Nem kéne tehát haragudnunk az ilyen, számunkra felesleges próbálkozások miatt, főleg, ha nem bunkó módon közeledik az illető. 

Ahogy a fiúk se szoktak nagyon kiakadni azon, ha a szexmániájukra és "mocskos" fantáziájukra teszünk megjegyzéseket, inkább büszkén vigyorognak még akkor is, ha sokal szolídabbak annál, mint amit mi gondolunk róluk.