Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

10 tulajdonság, amire szükség van, hogy jó legyen a párkapcsolatod

Van néhány olyan tulajdonság, szokás, gondolkodásmód, ami sikeressé tehet téged a párkapcsolatodban. A társkeresés során ezeket érdemes keresni a másikban, és ezeket érdemes kifejlesztened magadban, amíg társat keresel.

Sajnos sokan még mindig azt hiszik, hogy az Igazi egyszer majd készen fog becsöppenni az életükbe. Ezért a világon semmit nem kell tenni, csak várni, hogy életük tökéletes Hercege/Hercegnője megérkezzen.

A valóság inkább az, hogy nem árt, ha tudatosan keresek, és a keresés során mindent elkövetek, hogy fejlesszem a személyiségemet, az önbecsülésemet, hogy a lehető legjobb Igazivá válhassak majd a másik számára. Aztán pedig ha megtaláltuk egymást, akkor együtt mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobban működtessük a kapcsolatunkat.

Vannak olyan tulajdonságok, amelyeket a társkeresés előtt érdemes kifejleszteni magunkban.

1.Stabil önismeret

Érdemes kifejleszteni egy stabil önismeretet. Oké, erre mondhatod azt, hogy „persze, ismerem magamat, mit kell ezen rugózni?”. Stabil önismereten inkább azt értem, hogy az érett(ebb) személyiség rálát a saját viselkedésére, és felelősséget is vállal érte. Nem a társát, a többi társkeresőt vagy a szüleit hibáztatja, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szeretné. Az ilyen ember tisztában van azzal is, hogy a saját boldogsága a saját kezében van, nem a társától várja el, hogy boldoggá tegye.

2. Megfelelő önbecsülés

Ez ritka, mint a fehér holló. A stabil önbecsüléssel bíró ember tisztában van a saját értékeivel és hiányosságaival is. Nem szenved önbizalomhiányban, belső beszédében, gondolataiban nem ócsárolja magát. Szereti és elfogadja a testét úgy, ahogy van. Nem hagyja magát megalázni, eltiporni, hanem határozottan és bátran kiáll a saját szükségletei, gondolatai, véleménye mellett, de mindeközben nem bánt meg másokat. Ugyanakkor nincs eltelve önmagától. (Gyakran és tévesen gondoljuk az önhitt emberekről, hogy ők igazán magabiztosak. Pedig éppen ellenkezőleg: azért mutatnak magabiztosságot, mert odabent végtelenül kicsinek és szerencsétlennek élik meg magukat.)

3. Képes az intimitásra

Az intimitáson lelki közelséget értek. Elviseli a közelséget, nem menekül tőle. Az ilyen emberrel jó együtt lenni, mert könnyen teremt bizalmas kapcsolatokat, amelyben a másik fél is biztonságban érzi magát. Képes megnyílni, feltárni önmagát, és elviseli azt is, ha a másik ember megmutatja a gyengeségeit. Soha nem él vissza társa bizalmával. Nem szidja őt mások előtt, nem mond róla rosszat a háta mögött.

4. Jó kommunikációs készségekkel rendelkezik

Képes együttérző módon meghallgatni másokat. Könnyen felismeri a párja érzéseit, szükségleteit. Nem ad tanácsokat, nemoktat ki, nem akar megváltoztatni és manipulálni. Ugyanakkor nyíltan közli a saját érzéseit, szükségleteit – anélkül, hogy megbántana vele másokat. Nem várja el, hogy gondolatolvasó legyél, hanem bátran elmondja, hogy mit szeretne.

5. Jól kezeli a konfliktusokat

Ha problémája adódik, nem vonul vissza duzzogva akár napokra, hanem szól, hogy gondja van. A tényekre szorítkozva elmondja, hogy mi zavarja, ez milyen érzéseket vált ki belőle, és azt is jelzi, hogy mire lenne inkább szüksége.

Ha neked akad vele gondod, kész meghallgatni, és nem borul ki a kritikától.

6. Képes kompromisszumokat kötni

Nem gondolja azt, hogy az egyetlen és örök igazság birtokosa, és minden úgy van, ahogy ő látja. Nem hiszi azt, hogy az általa kitalált megoldás az egyetlen, amit aztán könyörtelenül végig is visz. Ehelyett szívesen meghallgatja a társa véleményét, igényeit, és képes addig beszélgetni erről, amíg olyan megoldás nem születik, ami mindkét fél számára elfogadható.

7. Nem ítélkezik

Nem osztja fel az emberiséget jókra és gonoszokra, és nem várja el, hogy mindenki az ő ízlése és elvárásai szerint viselkedjen. Nem címkézi az embereket butának, önzőnek, lustának, gonosznak, hanem képes arra, hogy a neki nem tetsző viselkedés mögött meglássa az övétől eltérő értékrendet, érzéseket és szükségleteket. Ebből fakadóan aztán kevesebbszer lesz dühös, és kevesebb elvárást támaszt mások irányába.

8. Tisztelettel bánik másokkal

Tisztelettel bánik a társával és mindenki mással is. Nem gondolja azt, hogy nála van a bölcsek köve, nem hiszi azt, hogy joga van a haragját szűrés nélkül ráengedni másokra. Megválogatja a szavait, megfontolja, hogy milyen viselkedést enged meg magának.


9. Szabadságot és teret ad másoknak

Nem akaszkodik rá a társára, nem akar vele tölteni minden pillanatot. Képes önállóan is meglenni, jól érezni magát, ugyanakkor bízik annyira a párjában, hogy nem ellenőrizgeti. Nem féltékeny. Tudja, hogy a féltékenység nem a szerelem jele, hanem a birtoklásvágyé.

10. Lángolás helyett stabil szeretetet ad

Stabil, biztonságot adó szeretetre törekszik. Időt és energiát szán a kapcsolatára, betartja az ígéreteit, megbízható.

 

Ha most azt mondod, hogy ilyen ember nem létezik, igazat kell hogy adjak neked. A fenti leírás épp olyan fantáziálmány, mint a szőke Herceg a meséből. Éppen ezért óva intenélek attól, hogy a fenti 10 ponttal a kezedben kezdj el randizni, és csak akkor menj bele a kapcsolatba, ha a partnered mind a 10 pontot teljesítette.

Inkább azt javaslom, hogy olvasd át úgy még egyszer a fenti 10 pontot, hogy te vajon mennyire felelsz meg a fenti szempontoknak. Te mennyire vagy ideális partner? Miben kell még fejlődnöd?

Ha úgy érzed, hogy elakadtál a társkeresésben, nézd meg a Társtaláló expedíció videóit!