Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

6 dolog, ami előre jelzi, hogy működni fog a kapcsolatotok

Amikor a társkeresés hosszú, nehéz időszaka után elkezdődik egy kapcsolat, szeretnénk tudni, hogy működni fog-e a dolog közöttünk. De vajon mik a jelei annak, hogy épp egy jól működő párkapcsolatba kezdtünk? Tudhatjuk előre, hogy hosszú távon együtt maradunk?

A kérdést természetesen már alaposan megvizsgálták a kutatók. A válaszért Dr. John Gottmanhoz kell fordulnunk, aki hosszú éveket töltött párok vizsgálatával, és a párok 10-15 perces beszélgetéséből meg tudta állapítani, hogy együtt maradnak-e hosszú távon vagy sem. Gottman azt mondja, hogy azok a párok, akik harmóniában tudnak együtt élni, se nem okosabbak, se nem gazdagabbak, mint kevésbé szerencsés társaik, mégis tudnak valamit, amit a többiek nem.

Nézzük akkor a jeleket, amelyeket Gottman is vizsgált!

1. Kifejezik a hálájukat egymás iránt

Azok a párok, akik értékelni tudnak olyan kicsi dolgokat is, mint hogy a párjuk kinyitja előttük az ajtót, vagy lesegíti róluk a kabátot, és mindezt meg is köszönik neki, hosszabb ideig élnek boldog kapcsolatban a párjukkal. A titok, hogy kifejezik a hálájukat a párjuk felé. Mindez igen pozitív hatást gyakorol a kapcsolatukra. Egy vizsgálat kimutatta, hogy ezeknél a pároknál ritkábbak a kommunikációs zavarok, és egy komolyabb vita sem rázza meg a kapcsolatot.


2. Képesek a kompromisszumra, és hajlandóak belátni, ha tévedtek

Talán nem meglepő, hogy azok a párok, akik hajlandóak bocsánatot kérni egymástól, nagyobb eséllyel maradnak együtt. Ezek az emberek belátják, hogy egy tévedés beismerése nem a gyengeség jele, hanem annak a bizonyítéka, hogy szeretik a párjukat. Ha mindkét fél képes arra, hogy belássa, nincs mindig igaza, és el tudja fogadni a párja gyengeségeit is, akkor hosszú, harmonikus kapcsolat elé néznek.

3. Kedvesen és tisztelettel beszélnek egymással

Közhelynek számít, hogy „nem az a lényeges, amit mondasz, hanem az, ahogy mondod”. Különösen igaz ez akkor, amikor a párunkkal beszélgetünk. Nem a kimondott szavak számítanak, hanem a stílus, a hangnem, ahogyan mondjuk. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok a párok, akik képesek kedvesen, tisztelettel fordulni egymás felé akkor is, amikor nem értenek egyet valamiben, tartós és boldog párkapcsolatban élnek.

4. Elegendő minőségi időt töltenek el egymás társaságában

Erősebb a kapcsolatuk azoknak a pároknak, akik gyakran töltik együtt a szabadidejüket. Egy vizsgálat kimutatta, hogy a házastársi elégedettség legjobb előrejelzője az az idő volt, amit a pár tagjai együtt töltöttek. Azok a feleségek voltak a legboldogabbak, akik a legtöbb időt töltötték a párjukkal. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy nem csak az idő mennyisége, hanem a minősége is számított. Például a közös tévénézés nem tartozik a minőségi időbe.

5. Figyelnek egymásra

Gondold át, hogy mennyi ideig tart, amíg a párod meghallja, ha szólsz hozzá! Ha a párod azonnal rád figyel, amikor szóra nyitod a szádat, akkor az igen jó jel. És te vajon figyelsz rá, amikor szerinted már századszor mondja el ugyanazt? Azok a párok lesznek tartósan boldogok, akik kölcsönösen figyelnek egymásra, és nem kell könyörögniük a párjuk figyelméért.

6. Elfogadják egymást

Egy párkapcsolat elején még rózsaszínben látjuk egymást, és csak idővel derül ki, hogy a társunknak bizony, akadnak hibái, sőt, lehet, hogy nekünk is vannak gyengeségeink. Ettől persze csalódottak leszünk. Minden pár átmegy ezen a szakaszon, a kérdés az, hogy túléli-e a kapcsolat ezt a csalódottságot. Sokakban ilyenkor felmerül a kérdés: „lehet, hogy mégsem az Igazit találtam meg? Keressek tovább?”.

Sajnos az általunk elképzelt Igazi csak a fejünkben (és a mesekönyvekben) létezik. A valóság az, hogy találtunk egy hús-vér embert, akinek vannak jó és rossz tulajdonságai is. A kérdés az, hogy hajlandóak vagyunk-e a csomag részének tekinteni a gyengeségeket is, vagy ragaszkodunk a kamaszkori álmainkhoz, és továbbra is a (nem létező) tökéletesről álmodozunk.

Egymás kölcsönös elfogadása nélkül nincs boldog párkapcsolat. Az elfogadás pedig mindig önmagunknál kezdődik: önmagunk elfogadása, szeretete és tisztelete nélkül másokat sem vagyunk képesek elfogadni és szeretni.

Ha elakadtál a fenti témák bármelyikében, gyere, és beszéljünk róla egy coaching keretében!