Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Az online társkeresés előnyei

Miért választják annyian társkeresésre az internetet? Miért vált ez széles körben elfogadottá, miért lehet eredményes? Vajon igaz-e, hogy a világháló elidegenít, vagy inkább összeköt bennünket?

 

Az internet a legtöbbünk számára második otthon, olyan hely, ahol még a legmagányosabbak is beszélgetőtársra találhatnak. Kézenfekvő, hogy nemcsak munkára, szórakozásra, ismerősökkel való kommunikációra használjuk, hanem olyan emberekkel való összekapcsolódásra is, akiknek hasonló céljai vannak, mint nekünk. Például a társkeresés.

Noha a kezdetek kezdetén meglehetősen furcsán néztek azokra, akik a neten keresztül próbáltak ismerkedni, ezek az idők rég elmúltak, 5 évvel ezelőttig a Habostorta.hu felmérése szerint már Magyarország minden nyolcadik lakosa részt vett online társkeresésben, azóta ez a szám biztosan növekedett. Ma már arra sincs szükség, hogy otthon ücsörögjünk a gép előtt, a net mindenhová elkísérhet bennünket, ha akarjuk, élhetjük aktív offline életünket, mégis folyamatosan vonalban lehetünk, nem kell választanunk valóság és virtuális valóság között.

Miért a netes társkeresés az egyik legjobb módszer a párválasztásra? Először is: nagyon gyors. Rövid idő alatt színes kínálat áll a rendelkezésedre, ha regisztrálsz egy társkeresőn, és nem kell azon törnöd a fejed, hogy hol találkozhatsz ellenkező nemű és korban hozzád illő, ráadásul szintén társra vágyó emberekkel. A való életben megismerhető és becserkészhető potenciális partnerek száma eléggé korlátozott, főleg, ha nem olyan munkahelyen dolgozol vagy iskolában tanulsz, ahol tipikusan ellenkező neműek találhatók. Ha nincs időd ismerkedni, mert az életed az otthonod és a munkahelyed között zajlik, vagy szabadúszó, háziasszony, esetleg sokat utazó ember vagy és nincs is állandó társaságod, valójában lehet, hogy a net az egyetlen megoldás.

Az online társkeresés kényelmes, nem kell puccba vágnod magad és olyan szórakozóhelyre menned, ahol valójában nem is fogod jól érezni magad, nem kell arra várnod, hogy a barátnődnek legyen kedve, ideje elkísérni, és nem kell élőben összeméretned magad olyanokkal, akiknek több az önbizalma. Ha félénk vagy, és akkor tudsz csak igazán felszabadult lenni, ha nem kell a másik ember figyelméért nagyobb társaságban megküzdened, ugyancsak élvezni fogod a nyugalmat, amelyben felépíthetsz egy ismerkedést. Sok ember küzd hasonló gondokkal, nem lehet mindenki feltűnő szépség vagy a társaság középpontja, és lehet, hogy te pont egy magadhoz hasonló, visszafogottabb társat keresel.

Az sem utolsó szempont, hogy a keresés célorientált lehet, hiszen a valóságban rengetegszer előfordul, hogy aki tetszik nekünk, az már foglalt, vagy nem érzi magát új kapcsolatra alkalmasnak, esze ágában sincs partnert találni, egy társkeresőn azonban biztos, hogy mindenkit érdekel a téma. Persze nem mindenki ugyanazt akarja, van, aki csak kalandozik, és van, aki házasságra, gyerekre vágyik, a két véglet között meg létezik millió átmenet, de legtöbbször hamar kiderül, kinek mik a szándékai, arról nem is beszélve, hogy az elképzeléseink menet közben változhatnak.

 

online-3

 

Tény, hogy a netes ismerkedés pont fordítottja az IRL barátkozásnak: hagyományosan valakinek a külseje, mozgása, illata kelti fel először a figyelmünket, és ez alapján döntjük el, hogy az illető érdekel-e minket vagy sem, a neten ez pont fordítva van: először a szellemi, lelki oldalunkat mutatjuk meg a másiknak, és csak később tapasztaljuk meg egymást fizikailag is. Elsőre valóban szokatlan, de különösen azok számára előnyös, akik a kedvességükkel, az eszükkel, a stílusukkal hódítanak, és nem feltűnő külsejükkel. Persze csalódások érik az embert így is, mert a megjelenés, az illat, a testbeszéd rendkívül fontos egy jövendő kapcsolat szempontjából, de ha valakinek tetszik a külseje és vonzódunk hozzá fizikailag, még bőven lehet, hogy menekülhetnékünk támad, ha kinyitja a száját. A lényeg hosszú távon mégiscsak az, ami a szemnek láthatatlan, és ezt az online ismerkedés sokkal inkább feltárja. Minél több partnerjelölttel leveleztél már, annál jobban fel tudod mérni akár az első pár sor után, hogy milyen ember az illető és el tudnál-e képzelni vele intim kapcsolatot.

Rég nem igaz már az sem, hogy az ismerkedés virtuális közegen belül marad, és sosem lép ki a net felületéről: a már említett felmérés szerint a férfiak több, mint 60, a nőknek pedig 70%-a a valóságban is találkozik levelezőpartnereivel. És nem csak férfi/nő partnert lehet így találni, hanem barátokat is, akikkel később a való életben közös programokat szervezhetünk, baráti kört hozhatunk létre. Nagyon meglepő és pozitív dolgok történhetnek velünk, ha egyszer kinyitjuk az ajtót a netes ismerkedés felé.

Az is tény, hogy könnyebb így rejtőzködni, diszkréten keresgélni: próbálkozásaid nem az ismeretségi és baráti köröd előtt zajlanak majd, nem kell feltétlen kitenned magad a fürkésző tekinteteknek, ha valami nem sikerül, nem kell senkinek tudnia róla – bár egy bizalmast azért nem árt beavatni, nagyon fontos, hogy ne tartsuk magunkban se a bánatot, se az örömöt. Való igaz, nem csupán kellemes élményeket tartogat a net, érhet bennünket csalódás is, például azért, mert nem a valóságnak megfelelő adatokat szolgáltat egy-egy partnerünk, vagy az anonimitást kihasználva magyarázat nélkül eltűnik. Az anonimitás illetve a legtöbbször meglévő földrajzi távolság nekünk is megkönnyíti a visszavonulást, ha valakivel már nem akarunk találkozni, nagy valószínűséggel könnyebben lezárhatjuk az ügyet, mint ha a kollégánk vagy a szomszéd lenne az, akinek a társasága már nem kellemes számunka.

Az adatok kozmetikázása persze létezik, de elég kevés az olyan, aki teljesen másnak írja le magát, mint ami a valóságban, nehéz is hosszabb távon fenntartani egy ál-identitást. Nyilván akadnak, akik viccből nőként regisztrálnak, pedig férfiak, vagy sokkal idősebbnek tüntetik fel magukat, mint a valóság, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez sokkal ritkább, mint ahogy a netet kevésbé használók képzelik. Mindig nevetnem kell, ha valaki azt a meggyőződését fejti ki, hogy a net elidegeníti az embereket egymástól. A tapasztalataim ennek ellentmondanak: éppen, hogy sosem látott mértékben összehoz bennünket, csak okosan kell tudnunk használni nem csak az online társkeresőt, hanem a blogokat és a közösségi oldalakat is: a tapasztalat azt mutatja, hogy a kommentelési aktivitás is hozhat flörtöt, ismerkedést, akár kapcsolatot. Vagyis érdemes ezeken a fórumokon is jelen lenni, véleményt írni, vitatkozni. Itt, a blogon mindenképp!