Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Nem ajtóstul, hanem az ajtóba tett lábbal

Ismeritek azt a mozdulatot, ahogy egy nyomozó vagy éppen egy bűnöző  a lábával akadályozza meg, hogy becsapják az orra előtt az ajtót? Ez a Foot-in-the-Door (Láb az ajtóban) módszer, amelyet nem csak kevésbé vendégszerető lakástulajdonosok ellen lehet használni, de a társkeresésben is alkalmazható.

Persze senkinek nem javasom, hogy erőszakkal jusson be valakinek a lakásába, félreértés ne essék. A láb az ajtóban képletesen értendő. Tulajdonképp csalikérdésnek is nevezhetnénk. Nincs benne semmi fantasztikus, nagyon egyszerű kérdés is megteszi, amennyiben kicsit is életszerű, és nem látszik rajta azonnal, hogy csak ürügy.

Mivel boldogabb nemzeteknek rengeteg pénzük van a spanyolviasz újbóli feltalálására, brit francia tudósok azt is tesztelték, hogy milyen különbség van a nők reakciói között, ha a fiú, aki megszólítja őket, azonnal randizni akar, vagy valami semleges kérdéssel indít, úgy mint: Nincs tüzed? vagy: Nem tudnád megmondani, merre van a pályaudvar? Vagy bármi más... Na jó, azzal módosítva, hogy mindezt nagyon udvariasan, kedvesen kell megkérdezni.

Mindegy, mi a válasz, mert ismerkedni akkor is lehet, ha a lány nem tud tüzet adni, a fiú nem is dohányzik, vagy, ha a lánynak fogalma sincs róla, merre van a pályaudvar, esetleg a bármi más. Ha elhangzott ez a kezdő kérdés, akkor már fel lehet tenni a randira vonatkozót is: Nincs véletlenül egy kis időd most? Szívesen meghívnálak egy italra.

Ha mindjárt a randira kérdeztek rá az egyébként 19-21 éves francia srácok a 18-21 éves, valószínűleg többségükben francia lányoknál, a beleegyezések aránya 3,3% volt. Ha előtte vagy tüzet kértek, vagy útbaigazítást, az elfogadás 15%-ra ugrott. Nem rossz esélynövekedés, ugye?

Ha valaki mégis alacsonynak tartaná ezt az arányt, persze vigasztalódhat azzal, hogy minél tovább tudja szóval tartani a kiszemelt jelöltet, és minél inkább megnyeri a bizalmát, annál valószínűbbé válik, hogy a lány elfogadja a meghívást.

Ezt a kísérletet egyébként egy bevásárolóközpontban végezték, ami nem ideális helyszín az ismerkedéshez: mikor egyetemi campuson végeztek hasonló felmérést, kedvezőbbek voltak a számok (a hasonló társadalmi státusz, egy csoportba tartozás több bizalmat gerjeszt az emberben). Ugyancsak nem hagyható figyelmen kívül, hogy az így megszólított lányok 25%-a épp foglalt volt, korábban kifejezetten olyanokkal dolgoztak, akik nem köteleződtek el senkinek. 19% pedig arra hivatkozott az elutasításban, hogy jelenleg épp nincs ideje, ami azért elég valószínű, ha belegondolunk... Az embereknek hirtelenjében nincs idejük napközben.

Nem mindegy, az sem, hogy a fiúk, akik odamennek a lányokhoz, mennyire számítanak vonzónak, és itt nem csak a külsejükre és az öltözködési stílusukra gondolok: a testbeszédük a leginkább meghatározó.

Nyilván akkor is más eredmény jött volna ki, ha nem fiúk mennek oda lányokhoz, hanem fordítva, bár, ahogy legutóbb egy szexre csábító tesztből kiderült, egy csinos lány is csak 30%-os eredményt produkál a férfiaknál, ha ő kezdeményez az utcán. (Azért, ha egy férfinak van egy kis sütnivalója, hamar rájön, hogy életszerűtlen az ilyen kezdeményezés: a társadalmi konvenciók szerint a lány vagy hivatásos, vagy diák/kutató, aki adatokat gyűjt éppen. Esetleg kandikamerás csali.)

Az ártatlan bevezető mondat persze segíthet a lányoknak is, ha meg szeretnének ismerkedni valakivel: tüzet vagy útbaigazítást kérni kicsit sem ciki, és ha az útbaigazítás kissé hosszabb magyarázkodásba torkollik, máris tovább lehet menni a beszélgetésben. Nem hiszem, hogy a randira való direkt felszólítás lenne a legokosabb: ilyenkor baráti alapon is meghívhatunk valakit egy kávéra, mondjuk azzal a történettel, hogy még van egy fél óránk a vonat indulásáig... A dohányosok IRL ismerkedési lehetőségei pedig mindig is jobbak voltak, mint az átlagé. (Netes ismerkedésnél érdekes módon már inkább hátrány, ahogy pár hónappal ezelőtt írtunk róla.)

Ha már netes ismerkedés: ebben a világban is lehet ajtóba tett lábbal próbálkozni. Például nem direkt bemutatkozó levelet írni, hanem segítséget kérni egy hozzánk képest tapasztaltabb felhasználótól... Vagy megkérdezni, hogy honnan vette a mottóját. Vagy olyasmit írni: Nem ismerkedni akarok, mert nem férek be az általad megjelölt keretbe, de meg kellett írnom, hogy nagyon tetszel a fotón/igazán klassz a profilod... Nagy a valószínűsége, hogy az illető erre megnézi a te profilodat, vajon miért gondolod, hogy nem férsz bele a keretbe, és ha kicsit is tetszel neki, akár még a keretfeltételeket is hajlandó lesz módosítani...

Egy próbát megér. De akár többet is. Nálam már bevált néhányszor.