Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Veszélyes a korkülönbség?

Ebben a rövid írásban egy, a társkeresők által méltán gyakran feltett kérdést és problémaforrást vizsgálok meg egy új szemszögből.

A kérdés valahogy így szokott hangzani: „Mennyire problémás a nagy korkülönbség, ami lehet akár 10-20 év is? Vagy mi van olyankor, ha a fiatal csak játszani szeretne, az idősebb viszont már el akar köteleződni valaki mellett?”

Két oldalról lenne érdemes megnézni ezt a témát.

Ez talán olyan felállásban szokott sűrűbben előfordulni, amikor a pasas a fiatal, a nő pedig idősebb nála egy 10-20 évvel. Szerintem alapvetően nincs semmi baj azzal, ha két, egyébként nem azonos korban lévő ember összeáll, és úgy dönt, hogy együtt szeretné leélni az életét. Ilyenkor egy dolgot fontos szem előtt tartani, még pedig azt, hogy vannak bizonyos korlátok, amivel számolni kell. Az egyik ilyen, hogy a fiatalabbnak lehetséges, hogy feláldozni valója lesz a karrierjét illetően, főleg, ha a nőnek már gyereke is van. Vagy, ha másképp állnak hozzá a kérdéshez, akkor a nőnek kell valahogy elfogadnia azt, hogy a férfi kevesebb időt fog őrá fordítani. És persze még nem beszéltünk a keresetről, a szexuális tapasztaltságról és a párkapcsolati érettségről sem. Ezek mindegyikében előrébb jár az idősebb fél. Ezért az ifjabb félre elvárások kerülhetnek, az idősebb pedig esetlegesen már nem lesz annyira nyitott a változásra, mivel személyiségszerkezete merevebb. Komoly odafigyeléssel és alkalmazkodással azonban ezek a tényezők mind áthidalhatóak, feltéve, ha nem szélsőséges helyzetről van szó - mondjuk, hogy valamelyik résztvevő még épphogy csak felnőtt (pl. 18 és 40 éves, vs. 25 és 36 éves esete).

 

onlinepszichologia

 

A másik megközelítés arról szól, amikor a két fél közül az egyik nem akar kapcsolatot. Ez az a szituáció, amikor a korkülönbség veszélyessé válik.

Leggyakrabban mi is szokott történni? A fiatal férfi keresi önmagát, építi az életét és az önbizalmát, önismerete még hézagos, egy idősebb nő pedig a tapasztaltsága és „nagyvad” szerepköre miatt vonzó lesz az ifjú pályázónak. El lehet mondani akár másoknak, hogy kit sikerült felcsípni, nem beszélve arról, hogy teljesítménye jócskán simogatja hiúságát a krapeknak. Játszmája arról szól, hogy akár érzelmileg, akár testileg használja a nőt, úgy, hogy ez komolyabb felelősséggel ne járjon (mert nyilván, ha akarna felelősséget vállalni, akkor inkább olyan valakit keresne, aki korban is passzol hozzá). A választott hölgy általában középkorú, önbecsülése egy sikertelen kapcsolat, házasság vagy a magány miatt megtépázott, és mivel nehezen viseli az elutasítást, de tetszik neki, hogy adott esetben egy helyes, nála fiatalabb valakinek még vonzó lehet, belemegy a játékba, nem mer konfrontálódni és elfogadja a csontokat a kiadós étkezés helyett. Közben a játszmák szaporodnak és az újabb sérülés már láthatáron van. A nő ennek a végére még inkább lenullázódik lelkileg, a férfi viszont azt tanulja meg, hogy találkozott egy újabb valakivel, akivel azt tehet, amit csak akar, mindenféle felelősségérzet nélkül. Így párkapcsolati szempontból személyiségfejlődésében egy lépést tesz hátra.

Vannak olyan szituációk, amikor a nő a fiatalabb, a férfi pedig nála jóval idősebb. Hogy egy klasszikust emeljek ki a sok közül, ha az előzőképpen egy hasonló játszmákra épített viszonyt hozok fel példának és nem egy érett és kölcsönös társkapcsolati megegyezést, ahol mindkét fél elfogadja a korban való eltérésekből fakadó esetleges plusz alkalmazkodási felületeket, akkor ennek képlete alkalmanként úgy néz ki, hogy a már „befutott” hím előnyös adottságai miatt maga mellé veszi a csinos leányzót, akinek némi szexuális juttatás fejében anyagi és egyéb forrásokat szolgáltat. A nőnek is megéri, hiszen ha előző férfiúnkhoz hasonlóan szintén éretlen, akkor semmit sem kell tennie azért, hogy felnőjön. Ahogy megfigyeltem, ilyen kapcsolatokba viszonylag érett gondolkodással és mélyebb önismerettel rendelkező emberek ritkán lépnek bele, és ha bele is lépnek, még időben ki tudnak belőle mászni.

Természetesen ez a témakör is jóval sokszínűbb annál, hogy ezzel a két példával lerendezzük, de ha gyakorló társkeresők vagyunk, akkor érdemes feltennünk a kérdést, hogy vajon milyen motivációs tényezők és indítékok állnak kapcsolatba lépési szándékunk mögött, ha ebben egy nálunk lényegesen idősebb vagy fiatalabb fél az érintett.

Forrás: www.randidoctor.hu