Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

5 ok, hogy miért nem találtad meg eddig a Nagy Őt

Szinte mindenki várja a Nagy Ő-t. Azt, aki elhozza a boldogságot, aki mellett soha többé nem lesz magányos. Csakhogy a társkeresés időszakában néha egészen reménytelennek látszik, hogy valaha is megtaláljuk.

 

Mutatok öt okot, ami miatt még nem találkoztál a Nagy Ő-vel.

1. Még nem kezdted el tudatosan keresni.

A társkeresők jó része ölbe tett kézzel várja, hogy rátaláljon a nagy szerelem. Vannak, akik azt vallják, hogy ha a Sors/Isten/Univerzum úgy akarja, úgyis össze fognak találkozni az Igazival. Minek ezért bármit is tenni?

Lehet, hogy így van, lehet, hogy nem. 30 éves kor felett sokan elkezdenek kételkedni a sorsszerűségben.

Azt gondolom, hogy 30 éves kor felett már nem érdemes várni a véletlen, váratlan csodára, hanem el kell kezdeni tudatosan keresni online randifelületeken, applikációkon.

Érdemes tudatosítani magunkban azt is, hogy a társkeresés nem úgy néz ki, mint az amerikai romantikus filmekben: nem fog szólni a zene, és nem biztos, hogy azonnal tudni fogjuk, hogy ő az, akit az ég is nekünk szánt.

Lesz helyette egy csomó megszakadt levelezés, béna vakrandi, elutasítás és csalódás. Ennek sajnos ez az ára, amit minden társkeresőnek meg kell fizetni. Azt gondolom, hogy egy lelkileg egészséges felnőtt ember ezt kibírja, és folytatni tudja a keresést a kudarcok és csalódások ellenére is.
2. Senki sem elég jó

Lehet, hogy már régóta keresel, mégsem találtál senkit, aki megfelel neked. Van ilyen. Valljuk be, hogy a tudatosság mellett jó adag szerencse is kell ahhoz, hogy megtaláld a megfelelő társat.

Ugyanakkor érdemes megvizsgálni azt is, hogy mennyire reálisak az igényeid. Sajnos sok olyan társkeresőt láttam, aki egy Disney-mese hősét kereste. Persze, fontos, hogy legyenek igényeink, de nem árt azt sem megvizsgálni, hogy ez a rengeteg igény tényleg elengedhetetlen-e egy boldog párkapcsolathoz.

Társkeresőkkel beszélgetve sokszor azt látom, hogy nekik csak a legtökéletesebb partner felel meg. Ráadásul sokszor olyan igényeket is megfogalmaznak, amelyek egyáltalán nem fontosak egy működő párkapcsolathoz.

Az ilyen társkeresők perfekcionizmusa mögött állhat az, hogy amíg a hosszú elvárás listát lobogtatják, egészen biztos, hogy nem kell belemenniük egy párkapcsolatba. Mert fejben nagyon szeretnék, de a lelkük mélyén valami mindent elkövet, hogy még véletlenül se kelljen közel engedniük magukhoz senkit. Ezek az emberek gyakran annyira megsérültek a származási családjukban vagy egy korábbi párkapcsolatban, hogy a tökéletes keresésével kerülik el az igazi párkapcsolatot.

 

3. Mert nincs is Nagy Ő

Egyetértek Popper Péterrel, aki azt mondta, hogy életünkben akár négy-öt olyan emberrel is találkozhatunk, akivel remek párkapcsolatban élhetünk. Vagyis nincs egyetlen tökéletes, van helyette négy-öt lehetőség. Csak észre kéne venni.

Másrészt nincs olyan, hogy valaki jön, és mindenben éppen tökéletes lesz nekem. Egy jól működő kapcsolatban hatunk egymásra, összecsiszolódunk, változunk, hogy minél jobban, boldogabban együtt tudjunk lenni. Ez közösen végzett munka, egymásra figyelés, összehangolódás. Nincs olyan, hogy jön valaki, aki éppen úgy tökéletes, ahogy van.

Harmadrészt legtöbben arra koncentrálnak, hogy elég jó-e nekem a másik. Arról viszont megfeledkeznek, hogy ők maguk milyenek. Ők vajon Nagy Ő-k lehetnek egy másik ember számára? Azt gondolom, hogy a társkeresés időszakában nem árt arra is figyelni, hogyan lehetek én az Igazi valaki más számára. Olyan ember vagyok, akivel jó együtt lenni?

Önismeret, önfejlesztés. Ja, ezt sem adják a boltban ingyen, sajnos drága önismereti munkában meg kell dolgozni érte.
4. Mert várod a szikrát

Sokan tényleg azt hiszik, hogy ha eljön az Igazi, azt az első találkozás első néhány másodpercében tudni fogják. Amit ilyenkor tudunk, az csak annyi, hogy külsőre vonzónak találjuk-e a másikat.

Simán lehet, hogy az elsőre nagyon vonzó ember valójában egy vérbeli bántalmazó, akivel pokol lesz az élet. Az első pillantás, benyomás nagyon be tud minket csapni.

Persze, biztos van olyan, hogy egy elsőre vonzó emberrel tényleg ki tudunk alakítani egy remek párkapcsolatot, ám nem árt óvatosnak lenni. Érdemes inkább lassan beleengedni magunkat egy párkapcsolatba.

Őszintén szólva inkább veszélyesnek tartom, amikor hirtelen alakul ki egy vonzalom. Ilyenkor a tudattalanunk „kapcsol be”, és seb a sebhez párosul. Vagyis tudattalanul ráérzünk, hogy ez itt egy olyan ember, akivel elő tudjuk állítani az otthonról annyira ismerős, borzasztóan fájó helyzeteinket. Ez tehet valakit elsőre hihetetlenül vonzóvá.

 

5. Nem hiszed el, hogy neked is lehet párod

Amikor társkereső coaching keretében dolgozom a klienseimmel, az első alkalmak egyikén mindig megkérdezem tőlük: „Elhiszed, hogy neked is lesz párod?”. Azok, akik erre a kérdésre igennel felelnek, általában néhány hónapon belül találnak társat. Akik nemmel válaszolnak, azokkal elkezdünk dolgozni ezen a témán, mert amíg nem tudnak ebben hinni, addig nagyon kicsi az esélye, hogy találnak maguknak valakit. Ez nem valami titokzatos, ezoterikus vonzás törvénye: ez az alacsony önbecsülés.

Amíg nem hiszik azt, hogy méltóak egy másik ember szerelmére, hiába jön a herceg fehér lovon, ők nem fogják ezt elhinni. Hiába kedves velük valaki, mond nekik szépeket, nem fogják elhinni, mert ez nem egyezik a magukról kialakított képükkel.

Ők azokat az embereket találják vonzónak, akik elutasítják, bántják őket. Vagyis megélhetik azt, hogy „nem kellek”. Na, ez már oké lesz, mert ez az érzés, tapasztalat egyezik az önképükkel és az eddigi tapasztalataikkal. Ráadásul ráerőst arra a hiedelemre, hogy „én úgyse kellek senkinek, nekem nem lesz párom”.

A kiút hosszabb önismereti munka tapasztalt, empatikus segítővel. Ezt sajnos nem lehet megúszni. Amíg valaki nem dolgozik ezzel a hiedelemével, nem fogja boldogan belevetni magát egy őt szerető ember karjaiba, mert gyanúsnak vagy szörnyen unalmasnak fogja találni a másikat. Viszont boldogan esik majd szerelembe olyannal, aki elutasítja vagy bántja őt.

Ha elakadtál valahol a társkeresés során, gyere el társkereső coachingra, és megtaláljuk a személyes megoldásodat!