Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

A 10+5 legjobb romantikus film

Ki szereti a romantikus filmeket? Ha jól belegondolunk, semmi nincs nagyobb hatással az udvarlási szokásainkra, a párkapcsolatok kezdeti szakaszát illető elképzeléseinkre, sőt, még arra is, hogy miként néz ki egy csók, mint éppen a filmek, főleg, ha Hollywood-ban készültek. Lehet, hogy nem is vagyunk tudatában, miért pont úgy emeljük fel a lábunkat csók közben, vagy miért pont úgy karolunk át egy nőt, ahogy… De ezen minták nélkül másképp nézne ki a világunk, ez kétségtelen.

Persze nem biztos, hogy a legmegkapóbb és legszebb szerelmes jelenetek a romantikus filmekben találhatók. Mégis vannak bizonyos klasszikusok, amelyek kiállták az idő próbáját és még mindig meghatározóak.A hatalmas merítésből kiválasztani a 10 legtutibbat nem kis feladat, de a Guardian és az Observer filmkritikusai elvégezték helyettünk. Mielőtt azonban bemutatnám az ő listájukat, hadd álljon itt öt olyan cím, aminek szerintem legalább egy 20-as listában mindenképp benne kellene lennie, de ebből a top 10-ből hiányzik.

 

  • Zongoralecke (The Piano, 1993), új-zélandi-ausztrál-francia romantikus dráma
  • A szív hídjai (The Bridges of Madison County, 1995, amerikai romantikus dráma
  • Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice, 1995), angol mini-televíziós sorozat (de a 2005-ös nagy játékfilm is jöhet)
  • Az ártatlanság kora (The Age Of Innocence, 1993), amerikai történelmi dráma
  • Rómeó és Júlia (Romeo and Juliet, 1968), olasz-angol romantikus dráma

 

Mitagadás, nem meglepő, hogy a 90-es évek közepe ennyire hangsúlyos, gondolom, ez az életkoromnak is köszönhető, nem csak a filmek minőségének. Tudnám persze még sorolni, de hátha ti hozzátesztek a listához. Most pedig nézzük a Guardian díjazottjait fordított sorrendben! Persze ne feledjük, hogy ez a lista a brit ízlést tükrözheti, de számunkra is érdekes lehet, és van magyar vonatkozása is.

 

10. A Jules és Jim (Jules et Jim, 1962), fekete-fehér francia új hullámos film, rendezte: François Truffaut.

Egy szerelmi háromszög több mint húsz évet felölelő, a XX. század első felében játszódó története, titokzatos francia arisztokrata nővel és két, érte versengő férfival, tragikus végkifejlettel. Nem egy habkönnyű választás.

 

9. Szoba kilátással (A Room with a View, 1985), angolromantikus film, rendezte: James Ivory

A középpontban fiatal, ezúttal angol arisztokrata lány áll, aki egy firenzei utazáson beleszeret egy fiatal, és társadalmilag nem igazán hozzá illő újságíróba, de saját érzéseitől megrémülve szinte menekül vissza Angliába, ahol gazdag vőlegény várja. Persze kiderül, hogy szerelmének tárgya éppen a szomszédjuk fia. A film Edward Morgan Forster 1909-es regényéből készült adaptáció.

 

8. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, 2004), amerikai film, rendezte: Michel Gondry.

Romantikus film tudományos-fantasztikus elemekkel egy furcsa párról, amelynek tagjai egymásba szeretnek, majd orvosi segítséggel megpróbálják kiirtani ezt az érzést az emlékezetükből. A beavatkozás során a férfi álmában mégis másképp dönt, és az egyik érzésirtó tudós is ráébred, hogy elfeledtették vele a saját szerelmét. A nagy kérdés: vajon annak tudatában is megéri-e szerelmesnek lenni, hogy a kapcsolat kudarcra van ítélve?

 

7. Hannah és nővérei (Hannah and Her Sisters, 1986), amerikai vígjáték, rendezte: Woody Allen

Bonyolult történetszövés Woody Allen megszokott stílusában, nagycsaláddal, zavaros viszonyokkal, három nővér szerelmi kalandjaival, házasságtöréssel, elhidegüléssel, kapcsolati krízisekkel megspékelve. Érdekes választás egy romantikus filmeket felvonultató listán, kivéve, ha azt nézzük, hogy a happy ending megvan, noha maga a rendező, aki a főszerepre saját élettársát választotta, egyáltalán nem volt ezzel megelégedve.

 

6. Legénylakás (The Apartment, 1960), fekete-fehér, amerikai romantikus dráma, rendezte: Billy Wilder

Mit tegyen egy egyszerű beosztott, ha van egy legénylakása és azt négy, egyébként nős főnöke felváltva búvóhelyként akarja használni? Nincs más hátra: enged a nyomásnak. Teszi ezt mindaddig, amíg ott nem találja a kégliben az egyik szeretőt, aki épp öngyilkosságot készül elkövetni, pedig, ha tudná, hogy a legénylakás tulajdonosa mennyire rajong érte!

 

5. Szerelemre hangolva (In the Mood for Love, 2000), Hong-Kong-i film, rendezte: Wong Kar-Wai

Végre egy keleti versenyző egy „lehetetlen” szerelem történetével: mindkét főszereplő házas, mégis ellenállhatatlanul vonzódnak egymáshoz, a társadalmi konvenciók miatt azonban nem merik kiélni szenvedélyüket. Mikor rájönnek, hogy házastársaik megcsalják őket, mégpedig éppen egymással, dacból úgy döntenek, hogy velük ez nem történhet meg. De minél inkább próbálják visszafogni magukat, annál nehezebb ragaszkodniuk a saját magukra erőltetett önmegtartóztatáshoz.

 

4. Kifulladásig (À bout de souffle, 1960), fekete-fehér francia új hullámos film, rendezte: Jean-Luc Godard

A listán ez a második francia film, ugyanazokból az évekből, az európai filmművészet kiemelkedő darabjának tartják. Egy kisstílű bűnöző rendőrgyilkosság miatt bujkálni kényszerül, ebben szerelme, egy amerikai lány segít neki, aki azonban többre tartja a saját karrierjét annál, minthogy a srácért kockáztasson, és feladja a rendőrségen.

 

3. Mielőtt felkel a Nap (Before Sunrise, 1995) amerikai-osztrák-svájci romantikus dráma, rendezte: Richard Linklater

Végre egy hozzánk földrajzilag közel játszódó film: egy amerikai srác, és egy francia diáklány a Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkedik össze az INTER-RAIL nagy korszakában. Kellemesen elbeszélgetnek, és a fiú meghívja a lányt egy görbe éjszakára. Csak pár órájuk van Bécsben, ezalatt pedig sikerül viharosan egymásba szeretniük. Azzal búcsúznak, hogy fél év múlva ismét találkoznak. A film végül trilógiává bővült, a 2004-es Mielőtt lemegy a Nap és a 2013-as Mielőtt éjfélt üt az óra című folytatásokkal.

 

2. Casablanca (1942), amerikai filmdráma, rendezte: Kertész Mihály

A filmtörténet egyik legismertebb alkotása, ráadásul egy Amerikába szakadt magyar rendezőtől. A II. világháború alatt játszódik a Franciaországhoz tartozó Marokkóban. Rick, a bártulajdonos újra összefut Párizsban megismert szerelmével, Ilsával, akiről kiderül, hogy annak idején özvegynek hitte magát, emiatt ment bele a vele folytatott kapcsolatba. Most a férjével együtt menekül, és vízumokra van szüksége, a papírok pedig véletlenül Rick birtokába kerültek. Ilsa nem tud ellenállni az amerikainak, rövid időre ismét átadja magát az érzéseinek, de hamarosan szakít vele. Rick végül nagy nehezen elfogadja a döntését, hogy a férje mellett akar maradni, és átadja nekik a vízumokat.

 

1. Késői találkozás (Brief Encounter, 1945), brit filmdráma, rendezte David Lean (Noël Coward Still Life című színdarabja alapján)

Meglepő az első hely egy ennyire régi és mifelénk kevéssé ismert film esetében. Két „hétköznapi” ember, egy háziasszony és egy orvos találkozik és szeret egymásba véletlenül, de érzelmeik nem egyeztethetőek össze családi kötelezettségekkel. Nem sok időt töltenek együtt, és igazából nem is történik „semmi”, éppen ez a nem-történés teszi olyan különlegessé a filmet.

Ahogy ebből a listából is látszik, a romantikus film kötelező velejárója, hogy a szerelmesek drámai akadályokba ütközzenek, legyenek azok társadalmiak vagy időbeliek, esetleg másokhoz fűződő érzéseikből, kötelezettségeikből fakadóak. És korántsem kötelező a happy ending.

Vajon nektek melyik a kedvenc romantikus filmetek?