Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

A magas férfiak valóban előnyben vannak a társkeresésben?

Ha a hétköznapi tapasztalatainkat vesszük alapul, nem kell lángésznek lennünk ahhoz, hogy megállapítsuk, a centik bizony számítanak a partnerválasztásban. Bármelyik oldalról nézhetjük: az alacsony férfiak hátrányát ugyanúgy fájlalhatjuk, mint a túl magas nők látszólagos nehézségeit.

A mindennapi észrevételeinket most erősítsük meg néhány tudományos eredménnyel és ezek értelmezésével is. Angliában például az derült ki, hogy az átlag feletti magasságú férfiak nagyobb valószí­nűséggel találnak hosszú távú partnert, illetve több ilyen partnerrel létesítenek kapcsolatot életük során, mint az alacsonyabbak.

A nagyon feltűnő hegyomlásszerű pasikra azért fontos kitérni: vajon egy hatalmasra gyúrt test, százötven kilóval alátámasztva mekkora evolúciós terhet ró a használóra?

De nem kell átlépni az ország határait ahhoz, hogy releváns empirikus eredményekre tehessünk szert. Magyarországon is végeztek vizsgálatokat a témával összefüggésben, és az online felületeken megjelenített társkeresési hirdetések szövegeiben a nők háromszor olyan gyakran említették meg partnerük magasságát, mint a férfiak. Ez a kijelentés máris érdemel azért némi kritikát. Párkereső oldalakon azért is belőhetjük borzasztó magasra a mércét, mert ezáltal szeretnénk a saját piaci értékünket is növelni és kívánatosabbnak feltüntetni magunkat. Talán számomra vicces csak azaz ellentmondás, mikor némely női profiloldalról szinte kisétálhatna valamiféle virtuális Indiana Jones, vagy sztárügyvéd, a valóságban azonban ugyanez a nő simán hajlandó összejönni egy átlagos magasságú, dumájú krapekkal is. Szóval nem kell megijedni, ha azt olvassuk, hogy a hölgy elvártnak a 180 centimétert állította be képzeletbeli álomskáláján.

Persze a határok is fontosak. A nők állítólag a 15-20 cm-rel magasabb pasikat tekintik magukhoz képest optimálisnak, és az ehhez képest túl alacsony vagy túl magas férfiak ugyanúgy rosszabb értékelést kapnak akkor, ha a fizikai vonzerőt kell megítélni.

Tehát a környezetünkben látottak alapjait csak megerősíteni lehet: valóban a magas férfiak vannak előnyben, de egy nő „paramétereihez” képest a megalangalétáknak sincs kiemelt helyzetük.

 

Érdemes azért ezt az előnyt alaposabban átvilágítani.

Milyen evolúciós előnyökkel párosulhatott férfiak esetében a testmagasság? Elsősorban dominanciára és a státuszra lehetett belőle következtetni. Statisztikailag igazolt, hogy a magasabb férfiakat a társadalmi csoportokban és a különböző szakmákban egyaránt nagyobb presztízzsel ruházzák fel és a testmagasság szoros korrelációban áll a vezetői pozíciók betöltésével és a hierarchiában való előrejutással, sőt egyesek szerint még a gyermekek számával is (alacsonyabbak között több olyan pali előfordulhat, akinek nincs gyereke).

Mi akkor a konzekvencia? 180 alatt csak a golyó segíthet?

Ha a kulcs a dominancia és a vezetőképesség, akkor máris reményt nyerhetünk és rájöhetünk arra, mivel lehet kompenzálni a hiányosságokat egy nem kritikusan mélynövésű, de a Mount Everest csúcsát azért messziről sem karcoló kerti törpe őszinte szívének tulajdonosaként. Öniróniámat és gúnytalanságomat igazolja saját 172 centim is, amivel a mai napig helyből ugrásból zsákolnék akár a Chicago Bulls ellen is.

 

Írta: Lázár Gergely

 

Forrás:

www.randidoctor.hu

onlinepszichologia