Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

A szépek mindent visznek - vagy mégsem?

Nem kétséges, hogy akárcsak a valódi ismerkedésnél, az online társkeresésben is sokat számít az előnyös külső. Ahogy már írtunk róla, itt azért lehet trükközni, hiszen nem biztos, hogy a saját képünket tesszük fel, vagy aktuális képpel indulunk a versenyben, esetleg lehet az aktuális, de photoshoppolt, vagy olyan profin beállított, hogy a valóságnál szintekkel tetszetősebb. Ugyanakkor sokan még önmagukhoz képest is messze alulteljesítenek, azaz sokkal rosszabb képet tesznek ki, mint amilyenek az életben, így aztán messze vagyunk attól, hogy a résztvevők valódi szépségét vagy jóképűségét meg tudjuk ítélni.

És mégis az a helyzet, hogy a leginkább kép alapján vonzódunk valakihez, illetve érzünk másokat taszítónak vagy közömbösnek. Cizellálhatjuk a profilunkat a végtelenségig, ha a képünk nagyon előnytelen. (Persze, ahogy már korábban ecseteltük, az sem mindegy, hogy milyen helyzetben készült a kép, milyen hangulatot tükröz, milyen a színvilága.) Mégis, mennyivel több levélre számíthat a kifejezetten jó külsejű nő illetve férfi, és vajon a társkereső férfiak illetve nők hány százalékát gondolják szépnek/jóképűnek az ellenkező nemű társkeresők?

Az Oktrends portál 2009-es felmérése során érdekes eredmények születtek. Megkérték az OkCupid társkereső felhasználóit, hogy értékeljék az ellenkező nemű társkeresőket 1-től 5-ös skálán, persze kifejezetten a megjelenésük, vagyis a fotóik alapján.

A férfiak értékelése úgy nézett ki, hogy a nők nagy többsége a közepes kategóriába esett, és kevesen voltak a skála alján (nagyon csúnyák), illetve a tetején (nagyon szépek), mégpedig közelítőleg azonos arányban. Ahhoz képest, hogy mennyit lamentálunk a férfiak eltorzult ízléséről, a photoshop és a Hollywood-i szuperségek kreálta túlzott elvárásokról, ez az eredmény valósággal vigasztaló: a férfiak általában reálisan becsülik meg, hogy ki átlagos és ki tér el többé-kevésbé az átlagtól.

Aztán megvizsgálták, hogy ezen értékelések fényében ki hány levelet kap a többi versenyzőhöz képest: a kifejezetten szépnek tartott nők ötször annyit kaptak, mint az átlagos külsejűek, és huszonötször annyit, mint az előnytelen külsejűnek értékeltek. Másképp megfogalmazva: a férfiak leveleinek kétharmada ment a skála szebbik szélén lévő nőknek, ami arra enged következtetni, hogy a pasik inkább egymás ellen küzdenek ugyanazokért a gyönyörű nőkért, mint hogy kevésbé szépeknél próbálkoznának, több eséllyel. Hogy ez a stratégia mennyire intelligens? Szerintetek? Érdekes ugyanakkor azt is megfigyelni, hogy az 5-ös értékelésű lányok kevesebb levelet kaptak, mint a négyesek: nyilván azért, mert a már nagyon szépek esetében a férfiak is érzik, hogy kisebb az esélyük pozitív válaszra, de még így is elég sokan próbálkoznak náluk.

Nézzük azonban a nők férfiakat illető értékelését, mert itt várnak ránk a valódi meglepetések. A nők a férfiak 80%-át találják az átlagnál rosszabb kinézetűnek, ami elég vicces, és nem valószínű, hogy reális lenne, mert ebben az esetben ugyebár a társkeresőn több rossz külsejű férfi lenne jelen, mint az utcán. Még érdekesebb, hogy a nők a férfiak kerek 10%-át tartják nagyon béna kinézetűnek, nagyon jóképűnek meg szinte nullát, de a 4-es szinten is csak 3-4% szerepel. Belegondolva el tudom képzelni, hogy ebben nem csak a nők abszurd elvárásai lehetnek a hibásak, hanem az is, hogy a férfiak gyakrabban tesznek fel magukról bénább fotókat – de ez csak személyes vélemény. A cikket valódi profilfotókkal illusztrálták, a felhasználók engedélyével, ha valaki kíváncsi lenne, itt nézheti meg: mint nő én sem mindig értem, hogy egyes férfiak hogy kerültek az átlagon aluli kategóriába.

A nők által férfiaknak küldött levelek szempontjából azonban nem ilyen negatív a helyzet, a nagyon rossz külsejűek ugyanis tízszer annyi levelet kapnak, mint a jóképűek: igaz, hogy ezek gyakorlatilag nem is léteznek. A legcsúnyábbaknak bélyegzetteknél a közepesnél kicsit rosszabbnak tituláltak csak két és félszer több levelet kapnak, a 4-es osztályzatúak pedig kevesebb üzenetet találnak a postaládájukban, mint az 1-es osztályzatúak. Vagyis bebizonyosodik, hogy noha a nők elvárásai a külső tekintetében eltúlzottak, és alig valaki üti meg a mércét, tisztában vannak azzal, hogy felesleges lenne a legcsinosabbakra startolni, mitöbb, talán kissé túlzásba is viszik az önkritikát azzal, hogy alig mernek írni a jóképű férfiaknak.

De mi történik a válaszok terén? Ha valakik, mint a szép nők, nagyon sok levelet kapnak, nyilván kevésbé hajlanak arra, hogy sokra válaszoljanak, és minél csinosabb pasitól kapnak üzenetet, annál nagyobb a valószínűsége, hogy reagálnak. De különös módon az átlagnál kicsit rosszabb külsejűnek ítélt nők hajlamosak leginkább jó külsejű pasiknak válaszolni (80%), az 1-es osztályzatú lányok alig több, mint 40%-ban felelnek a jóképű srácok kezdeményezésére, kb olyan arányban, mint a szép lányok. (Persze azt nem tudjuk, hogy mi áll a válaszokban, és a válasz ténye egyáltalán utal-e bármiféle elfogadásra.) A nők kezdeményezésére adott férfi válaszok eloszlása nem tartogat meglepetéseket, minél csinosabb egy férfi, annál kevésbé fog válaszolni, de még a legszebb lányoknak is csak 60%-ban válaszolnak a legrondábbaknak tartott fiúk, kb ugyanolyan arányban, mint a közepes külsejűeknek. Az egyeshez közelítő besorolású nőknek az egyesre értékelt férfiak 40%-ban válaszolnak.

Milyen következtetéseket vonhatunk le mindebből? Ha például nem kapunk választ, az nem biztos, hogy azért van, mert az, akinek írtunk, rondának talál. Lehet, hogy éppenséggel túl jó külsejűnek ítél magához képest, vagy csak egyéb kritériumok alapján nem érzi úgy, hogy lenne értelme a válasznak. A férfiak elgondolkodhatnak azon, hogy mennyire van értelme csak szép lányokra koncentrálni, ha azok úgyis kis eséllyel válaszolnak, a nők meg azon, hogy miért tartanak rondának teljesen normális külsejű férfiakat, illetve vajon önmagukkal és a többi nővel szemben is ilyen extrém kritikusak-e – mert ezen lenne mit változtatni. (Igazán izgalmas lenne például egy olyan felmérés, amelyben az egyes emberek saját magukat is osztályoznák, és össze lehetne vetni, ki mennyire találja el a saját "piaci" értékét.)

És még annyit tennék hozzá: nem biztos, hogy annak az egynek a megtalálásához, akit keresel, sokaktól kell levelet kapnod. Talán épp a szépek eshetnek be könnyen abba a csapdába, hogy a nagy levéláradat miatt pont annak nem fognak válaszolni, aki pedig a párjukká válhatott volna. A társkereső lehetőség, és, ha okosan használjuk, nagy esély van rá, hogy találunk is nekünk való partnert, akár gyönyörűek, akár átlagosak, akár inkább előnytelen külsejűek vagyunk.