Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Honnan tudod biztosan, hogy a kapcsolatod jól működik? feb01

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Honnan tudod biztosan, hogy a kapcsolatod jól működik?

Érzi azt az ember, ha nincs minden rendben - mondják sokan. Vagy ha éppen egy kezdődő kapcsolat nem olyan, amilyet szeretnénk. De a homályos megérzéseket könnyű félresöpörni, és ahogy az emberi természetet ismerem, erre minden hajlamunk meg is van. Különben nem történnének hirtelen és meglepő szakítások, elhagyások, nem derülne ki, hogy más is van képben. Vagyis a megérzéseinket remekül ignoráljuk, ha nem szeretnénk szembenézni a valósággal. De milyen konkrét jelei vannak a valóban jól működő kapcsolatnak? 


1. Folyamatos kommunikáció

Manapság már elég nehéz kitalálni olyan kifogást, ami elfogadható lenne, vajon miért is nem válaszoltunk egy e-mail-re, cset üzenetre, telefonhívásra... Az azért elég ritka, hogy se telefonunk, se net kapcsolatunk, és mindez napokig tart. Persze, hivatkozhatunk titkos küldetésre, súlyos betegségre, amnéziára, de a valóságban a válasz elmaradása arról tanúskodik, hogy leszarjuk a másikat. 

És ez nem csak egy kezdődő kapcsolatnál van így: együtt is élhetünk valakivel úgy, hogy már nem válaszolgatunk neki, és nem hogy keresnénk, de kifejezetten kerüljük a kommunikációs helyzeteket. Vagy csak gyakorlati dolgokról beszélünk, de minden egyéb témát tabuként kezelünk. Remekül el lehet éldegélni egy házasságban ily módon, de ez nem párkapcsolat, hanem csak társbérlet.


2. Sok együtt töltött idő

Na jó, ez önmagában még nem jelent semmit, mert tölthetünk úgy sok időt együtt, hogy csak testben vagyunk jelen, lélekben nem. A fontos ebben az lenne, hogy mindketten akarjunk is együtt lenni, élvezzük egymás társaságát és ne csak kényszerből vagy megszokásból maradjunk egy légtérben. 

És ne csak mások társaságában, barátokkal, családdal töltsük együtt az időt, hanem legyünk kettesben is. Ne csupán lopva, öt perces szex erejéig, vagy félálomban, hanem szánjunk időt arra, hogy tényleg csak ketten és csak egymásra figyelve töltünk el néhány órát. 

Ez sok párkapcsolatban úgy romlik el, hogy mire mondjuk a gyerekek megszületése után a pár ismét nőként és férfiként szeretne időt tölteni egymással, már túl késő: nincs mit mondaniuk a másiknak. Ha ilyenkor bármelyikük is erőlteti a randizást, elutazást, az a kapcsolatot csak még jobban meg fogja viselni. 

Ha úgy érezzük, hogy nem várjuk repesve a találkozást, vagy éppenséggel inkább elodáznánk, illetve a másikon vesszük észre ennek a jeleit, akkor bizony nagy baj van. 


3. Egyszerű és kedves gesztusok

A kapcsolat jó működésének egyik legbiztosabb jele, hogy miként érintjük meg egymást, vágyunk-e egymás gyengédségére, vagy éppenséggel menekülünk az intimitástól. És itt most nem feltétlenül a szexről van szó, bár az is nagyon fontos a kapcsolat minősége szempontjából. De lehet szex úgy is egy kapcsolatban, hogy nincs igazi gyengédség és igazi vágy. 

És van olyan, hogy az egyik fél nagyon szeretne gyengéd lenni, de a másik érzelmileg már annyira eltávodolodott, hogy valóságos kín a számára, ha a partnere hozzáér. Bármilyen kedvesnek szánt gesztust is lehet erőszakoskodásnak érezni, ha az ember már nem kívánja. (Tudom, ez férfiak számára általában érthetetlen és bántó, de sajnos a tényeken nem változtat.)

Ha a vonzalom igazi, akkor mindkét fél keresni fogja a közelséget, akkor is, ha épp nem lehet szó szexről. Csak ölelkezni, simogatni egymást, esetleg kézenfogva sétálni valahol. Vannak, akik nyilvánosság előtt inkább kerülik a gyengéd gesztusokat, de ez nem feltétlenül jelenti, hogy a kapcsolat nem jó vagy az illető szégyellné a partnerét. Lehet, hogy csak egyszerűen ilyen a természete. 

Az érintésen túl az apró figyelmességek, szívességek is sokat számítanak: észrevesszük-e, ha a partnernek segítségre van szüksége, ha túlvállalta magát, ha fáradt, beteg... Aki például nem veszi ki a részét a házimunkában vagy nem ajánlja fel a segítségét, ha nyilvánvalóan olyan megoldandó probléma lép fel, amihez ért, az nem szeret igazán. 


4. Nem hánytorgatjuk fel a hibákat és nem alázzuk meg egymást

Ha a kapcsolat jó, akkor normális hangnemben beszélünk a problémákról és nem követelőzünk, fenyegetőzünk, nem alázzuk meg a másikat. Előfordulhat zsörtölődés vagy mosolyszünet, de ha a kapcsolat működőképes, akkor nem jön létre állóháború. Igyekszünk túllendülni a konfliktusokon, egyikünk sem élvezi, ha megbüntetheti a másikat.

Persze ha az egyik fél még csak nem is próbál javítani a viselkedésén, bármennyi jóindulatú kritikát kapott, és bármennyire is jogosak ezek, akkor egyszer csak elfogy a türelem. A partnernek nem kötelező mindent elviselnie.