Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Legendás szerelmek: Romy & Delon

Ahogy mondani szokták, a lényeg csak a happy end után jön... Nem minden legendás szerelem szól az örökkön-örökké tartó boldogságról. Ellenkezőleg. Sokszor mély tragédiák húzódnak azok életében, akik csillogásban élnek. Hősökre és hősnőkre azonban szüksége van a világnak, és mi lehetne szebb egy álompár tökéletességénél? Még ha olyan törékeny is néha...

 

A francia filmsztár, Alain Delon és az osztrák üdvöske, Romy Schneider kapcsolatát leginkább a hosszú jegyesség címszóval lehetne jellemezni. Mindketten kétszer házasodtak életükben, de végül egyszer sem egymással. Romy Schneidert a Sissi című romantikus történelmi dráma trilógiája repítette magasba, ám a színésznő hamar belefáradt a népszerű királyné szerepébe (amivel élete végéig azonosították), így a negyedik és egyben utolsó Sissi-filmet már nem vállalta el. Helyette a sokkal komorabb Christine (1958) című alkotásban játszott. E film forgatása alatt, 20 évesen szeretett bele a nehéz természetéről és zűrös magánéletéről (is) híres Alain Delonba. Romy Schneider ekkor már befutott sztárnak számított, elhagyta Németországot és Párizsban összeköltözött a 23 éves Delonnal, majd 1959-ben eljegyezték egymást. Ez volt mind magánéletének, mind karrierjének a csúcs- és egyben fordulópontja.

Így emlékezett később a nagy találkozás pillanatára: "Amint a sok újságíró és filmes között végigmentem a repülőtéren, a mozgólépcső aljánál egy szép, jól fésült, finoman öltözött fiatalembert vettem észre. Rögtön szíven ütött: te jó ég, ez Alain Delon! Lehet, hogy ő lesz majd a partnerem a filmben?! A fiatalember felnézett, szemével intett. Ez üzenet volt: rám várt, csak látni akart! Akkor dőlt el minden közöttünk…" A közös forgatás (akárcsak Elizabeth Taylor és Richard Burton esetében) igencsak viharos volt. A két sztár és szexszimbólum úgy viselkedett, mint két kamasz. Hol órákat ültek némán, egymás kezét fogva, hol hangosan veszekedtek. Miközben őrjítően szerelmesek voltak, rettenetesen irritálták is egymást, legalább kétnaponta szakítottak... Négy évig jártak jegyben, Delon végül sosem vette feleségül Romy Schneidert.

Alain Delon szerelmi élete gyakran adott témát a bulvársajtónak, különösen Romy Schneiderrel való hosszú jegyességét taglalták részletesen. A színésznő édesanyja (aki szintén színésznő volt) nem szívlelte Delont, sokszor intézett heves kirohanásokat ellene. Úgy érzete, lányát teljesen a befolyása alatt tartja a szívtipró, ráadásul férfiakkal is folytat szerelmi viszonyt. Ezt a pletykát még inkább megerősítette Delon nyilatkozata, miszerint: "Ha kedvem is támadna erre, ugyan kinek tartoznék elszámolással? A szerelemben mindent szabad." Az biztos, hogy ő eszerint is élt, hiszen számtalan nőügye volt.

1964-ben szakított Romyval a zavaros múltú Nathalie Barthélémy (eredeti nevén Francine Canovas) kedvéért, akit viharos gyorsasággal vett feleségül - a nő ugyanis gyereket várt tőle. Nathalie állítólag a marseilles-i alvilágon keresztül ismerkedett meg Delonnal, és kapcsolatuk előtt prostituáltként is dolgozott. Rebesgették, hogy házasságuk ideje alatt is megcsalta híres férjét - persze őt sem kellett félteni. Végül 4 évig voltak házasok, majd Delon ismét egy színésznő, a francia Mireille Darc mellett kötött ki, aki másfél évtizedig volt az élettársa és számos üzleti ügyének intézője. Alain Delon 1987-ben nősült (vélhetően) utoljára, ez volt a második házassága, Rosalie van Breementől 2001-ben vált el.

 

delon-4

delon-5

delon-3

delon-2

 

Ami Romy Schneider magánéletét illeti, nem volt zökkenőmentes és végül tragédiába torkollott Delon után. A szakítás élete szerelmével teljesen összetörte. Először nyugtatókkal és alkohollal próbálta tompítani az űrt, amit Delon hagyott maga után. Később (bosszúból vagy menekülés gyanánt) 1966-ban hozzáment Harry Meyen német rendezőhöz és színészhez, akitől kisfia, David született. Visszavonult a filmezéstől, a családjának élt, ám hamarosan újra felbukkant az életében Alain Delon, aki időközben elvált feleségétől és rájött, hogy nem tud Romy nélkül élni, és azt szeretné, ha újra együtt dolgoznának. A házasság és az anyaság miatti "kényszerszünet" után Romy Schneider hirtelen ráébredt, hogy színésznőként akarja az életét élni. Később így emlékezett vissza: "Alain felhívott, és azt kérdezte, épp kizárólagosan a férj és a gyerekek járnak-e az eszemben, vagy van-e kedvem filmezni is..." A közös film, A medence (1968) hatalmas szenzáció lett, a szerelem pedig újra fellángolt a két főszereplő között, de gyorsan el is emésztette saját magát. A legmagasabb hőfokon folytatni lehetetlen, kevesebb szenvedéllyel pedig értelmetlen. Útjaik szétváltak, de állandó kapcsolatban maradtak, legjobb barátnak tekintették egymást. Egy újabb közös film következett, a The Assassination of Trotsky (1972) és Delon örök barátja és támasza lett Romy Schneidernek, még a színésznő életének legnehezebb időszakaiban is.

Romy Schneider házassága '75-ben válással végződött (Meyen később öngyilkosságot követett el). Második férje még ebben az évben személyi mindenese, Daniel Biasini lett, de 1981-ben tőle is elvált - lányuk, Sarah ugyancsak színésznő. Második házassága elején daganatot fedeztek fel Romy veséjében, a műtét elhárította az életveszélyt, de a fájdalomcsillapítóktól és narkotikumoktól nem tudott megszabadulni. Romy Schneider életének legnagyobb drámája 1981 nyarán következett be: David fia 14 évesen életét vesztette egy szerencsétlen balesetben - megpróbált átmászni mostohaapja szüleinek kerítésén, de megcsúszott és a rács felnyársalta. Még leugrott a kerítésről és bement a házba segítségért, ám mire a kiérkező mentők kórházba szállították, elvérzett. Delon azonnal Romyhoz sietett és rögtön felismerte: David elvesztésében Romy is meghalt. Ami ezután következett, az már csak a végjáték volt, az elkeseredett önpusztítás. Gyógyszerek, alkohol, láncdohányzás, átvirrasztott éjszakák. Romy Schneider egy évvel élte túl kisfiát. 1982. május 29-én holtan találták párizsi lakásában, 43 éves volt. A temetését követően kiderült, hogy utolsó élettársa, Laurent Petin nagy mennyiségű aranyékszer kíséretében temettette el, így sírrablók feltörték a sírját. Később újratemették biztosabb körülmények között.

Romy Schneider életében Alain Delon volt a nagy szerelem. A vele való találkozás karrierjében és magánéletében is mérföldkő volt. Bár nem házasodtak össze, a színész Romy élete végéig a barátja maradt, szerelmük pedig máig legendás a sztárpárok sorában.

Alain Delon így nyilatkozott róla a színésznő halála után: "Egy anya szíve állt meg, aki nem tudta túlélni fia halálát. Csak szerettük volna hinni, hogy még életben tartja méltósága, bátorsága, kivételes ereje… Romy huszonöt évet jelentett az életemből. Huszonöt év barátságot, szerelmet. Amit őrzök róla, az a mosolya, amely beragyogta. A lélek mosolya. Ő volt és marad a nő, a szerelem, a teljesség számomra."