Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Miért jó ötlet külön nyaralni?

Hogyan telik a nyár általában egy párkapcsolatban? A pár tagjai megpróbálják összeegyeztetni a szabadságukat, hogy együtt mehessenek el valahová. Pénztárcától és szabadidőtől függően rövidebb-hosszabb időre, közelebbre vagy messzebb. Van persze olyan is, aki egyáltalán nem nyaral, vagy, mert nem mer elmenni, vagy, mert másra akar spórolni, de olyanok is akadnak, akik szerint legjobb otthon és az utazás csak nyűg.

Aztán olyan párokkal is találkozunk, amelyeknek lehetőségük van családi nyaralóban, vízpart mellett tölteni egy kis vagy éppenséggel hosszabb időt. Ha a feleség nem dolgozik házon kívül vagy több szabadságot is ki tud venni, mint a férj, előfordulhat, hogy lecuccol a gyerekekkel a nyaralóba (akár más rokonaival együtt), míg a férfi a városban marad és csak olykor látogatja meg őket.

De ez tulajdonképpen nem nyaralás: az az anya, aki 0-24-ben gyerekekkel tölti az idejét és ugyanúgy végzi a házimunkát, mint otthon, semmit nem pihen, nem kapcsolódik ki, sőt, lehet, hogy még többet végez, mint az év más szakában, hiszen akkor a nagyobb gyerekek valamilyen intézményben szoktak időzni napközben, míg a nyáron egész nap oda kell rájuk figyelni.

Ha az egész család együtt nyaral, az sem pihenés, inkább folyamatos igénybevétel. De azt egyre kevesebben tehetik meg, hogy a gyerekeket rábízzák a nagyszülőkre – például, mert azok is dolgoznak még, vagy egyszerűen csak nem hajlandók hetekig ellátni az unokákat, akiknek már nem elég, ha kicsapják őket a mezőre felügyelet nélkül. (Ha a nagyszülőnél nincs net, akkor aztán egy unoka se akar odamenni. Gondolom, ez sokak számára ismerős kifogás.)

A táborozás is egyre megfizethetetlenebb, főleg, ha több gyerekünk is van, tehát arra se nagyon számíthatunk, a napközis tábor meg csak annyit segít, mint mikor a srácok iskolába járnak.

Ezekhez a gondokhoz képest az a felvetés, hogy a párkapcsolatnak jót tesz-e a külön nyaralás, valóságos luxusnak tűnik. Pedig nem az, nem kell, hogy az legyen. A nők számára például a lehetőség, hogy pár napra elmenjenek a barátnőikkel valahová, olyan ajándék, amihez semmi más nem hasonlítható. De annak a férjnek/barátnak is csak hasznára válik, aki ezt lehetővé teszi a párja számára, akár azon az áron, hogy a szabadsága egy részét a gyerekeivel tölti. Mert sokak számára még mindig nem egyértelmű, hogy a gyerekek gondozása közös feladat, és rengeteg családban elvárás, hogy a nyarat is a nő oldja meg, mert a férfi dolgozik. Még akkor is ez a hozzáállás, ha a nő is dolgozik. Ezért az a férfi, aki ennyire odafigyel a partnere igényeire, valóságos főnyereménynek fog számítani.

Gyermektelen pároknál persze sokkal könnyebb megoldani, hogy külön pihenjenek egy kicsit. Ezekben az esetekben inkább az lehet a gond, hogy ez a fajta elkülönülés, egyénieskedés szokatlan igénynek hat. (És könnyen rásütik, hogy aki erre vágyik, az önző.) Úgyis kevés a nyugiban együtt töltött idejük, miért ne együtt mennének pihenni is? Persze, mehetnek együtt, sőt, ez is nagyon jó, ahogy a gyermekes házaspároknak is jót tesz, ha csak kettesben lehetnek pár napig. (Persze csak akkor pozitív ez, ha a házasság még van olyan jó, hogy az együttlétet ne kínzásként, feszengve éljék meg.) De az együtt nyaralás azt is jelenti, hogy egymást nincs mikor kipihenniük. Márpedig az összezártság nem tesz jót a kapcsolatoknak. Kell a friss levegő, a kiszabadulás, és az is pozitív, ha hiányzunk egymásnak. Vagy kijózanító, ha pár nap távollét alatt se érezzük, hogy a partnerünk hiányozna. Mi több, egyenest úgy tapasztaljuk, hogy kevésbé nyomasztó nélküle lenni, mint vele. A kapcsolatunk állapotával is könnyebben tisztába jöhetünk, ha külön töltünk egy kis időt. (Persze van, aki éppen ettől tart.)

Ha mindenhova együtt megyünk, akkor mindig kompromisszumokat kell kötnünk. Lehet, hogy a nő teljesen más jellegű utazásra vágyik, és máshová menne, mint a férfi, de ilyenkor vagy csak az egyik fél akarata érvényesül, vagy egyiké sem, mert mindketten engednek a vágyaikból. Arról nem is beszélve, hogy a nő vagy éppen a férfi olyan barátokkal, rokonokkal lehet együtt a külön pihenés alatt, akiket a partnere nem szenvedhet vagy akik a számára közömbösek.

Érdemes tehát mindezen szempontokat megfontolni és úgy tervezni a nyarat, hogy ha egy kis lehetőség is van rá, legyen benne külön nyaralás. Ne tekintsük ezt ördögtől valónak, sőt, ha friss még a kapcsolat, idejekorán tegyük szokássá, mert később sokkal nehezebb lesz ilyesmivel előállni. Biztos vannak olyanok, akik nem akarják megérteni, mire jó ez, akik szerint a párkapcsolat szükséges velejárója, hogy folyamatosan egymás nyakán lógunk és mindent közösen csinálunk, de hosszú távon ki szokott derülni, hogy a legszerelmesebb partnereknek is kell némi távolság ahhoz, hogy igazán szívesen legyenek együtt.