Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Miért tetszenek a nőknek az izmos férfiak? És mennyire legyenek izmosak?

Az izmos férfiak általában tetszenek a nőknek. Sok férfi eleve azért pattintja ki magát, mert tetszeni akar, bár minél többet foglalkozik a teste formálásával, építésével, a valóságban annál kevesebb ideje lesz egy normális kapcsolatra. De első blikkre fel fog tűnni és esetleg még feltűnően sóhajtoznak is a láttán egyes nők. (Nem mindegyik.)

Mivel az emberiség történelme során meglehetősen sokáig alapvető jelentőségű volt a fizikai erőnlét, nem meglepő, hogy a jó felépítésű, izmos, markos legényeknek mindig is bőven termett babér, és ez ma sincs másképp, noha viszonylag ritka, hogy modern társadalmunkban elsődleges fontosságú lenne ez a tulajdonság.

Minél civilizáltabb helyen élünk, annál kevésbé vagyunk rászorulva arra, hogy fizikai erővel védjük meg magunkat. Előfordulhat persze, hogy egy adott helyzetben ez perdöntő, ugyanakkor a puszta tény, hogy valaki izmos, még nem jelenti, hogy harcolni is tud… De ahogy Jack Reacher-től tudjuk, már a látvány is épp elég lehet bizonyos esetekben ahhoz, hogy valaki ne akarjon megtámadni, ha van egy kis esze. (Más kérdés, hogy őt annak ellenére mindig megtámadják, hogy kétajtós szekrénynek néz ki – épp ezért olyan pocsék választás a megszemélyesítésére Tom Cruise.)

20230114_4

Mit mond a tudomány arról, hogy a nők miért kedvelik a kifejlett izmok látványát, és mit arról, hogy mely izmokra fordítanak különös figyelmet, illetve mennyire nagynak kell lennie egy pasinak ahhoz, hogy sokan érdeklődjenek iránta?

141 nőt kérdeztek meg arról, milyen testtípusokhoz vonzódnak (1-től 9-ig tartó skálán, és ez az eredmény született):

Kigyúrt: 6.97
Tónusos: 6.87
Izmos: 6.37
Vékony: 5.42
Átlagos: 4.28
Pufók: 2.95

Ebből ugyan úgy tűnik, hogy a legizmosabb a legvonzóbb, de az első három kategória értékelése között nagyon kicsi a különbség és tulajdonképpen az derült ki, hogy a férfiak tévesen hiszik, hogy a nők a minél izmosabb testalkatot szeretik. Legyen izmos, de nem kell túlzásba vinni.

Az sem meglepő, hogy az izmos test rövid távú kapcsolatban többet számít, mint hosszúban, hiszen amikor nem kell hosszabb távra tervezni, akkor az intelligencia, a jólelkűség, a kompatibilitás kevésbé esik latba, mint az egyszerű testi vonzerő. Ezen logika mentén az izmosabb férfiak könnyebben bonyolódnak kalandokba, több partnerük van, és ez férfi berkekben akár nagyon előnyösnek is tűnhet, de tartós kapcsolatokban az izmosság mértéke igen kis szerepet játszik.

Sőt, ha valaki igazi megszállott testépítő és napi sok órát edz, ráadásul egy bulira se lehet vele elmenni, mert ő grammra méri ki, hogy mikor mit eszik, hiszen szigorú edzésterve van… Nos, az ilyen pasi nem valami kellemes partner. Kivéve annak, aki pont ugyanígy gondolkodik, csak nőben.

Érdekes egyébként, hogy mind a fejlett izomzat, mind a szakáll, mind a mély hang vonzza a nőket, miközben a többi férfi pont ezekről a tulajdonságokról gondolja, hogy félelmetesebbé teszik a többi férfit. Hát, azért a szakállat illetően számomra ez eléggé kétséges… Nagyon sok szakállas férfit ismerek, aki cseppet sem félelmetes. És egy mély hangú férfi kifejezetten megnyugtató jelenség, miért keltene félelmet?

20230114_3

Visszatérve az izmokra, a felmérések szerint a nők bizonyos izomcsoportokat inkább értékelnek, mint másokat: a hasizmot, a vállizmokat, a bicepszet, a fenékizmot – mintegy önkéntelenül elsősorban azokat, amelyeknek a „megformálása” kifejezetten nehéz.
Mivel tudják, hogy a nők vonzódnak hozzájuk, a többi férfi meg inkább tart tőlük, az izmos férfiak jóval magabiztosabbak is lehetnek, mint a kevésbé izmosak, tehát azt hihetnénk, hogy domináns szerepet játszanak, valamiért mégis inkább azt látjuk, hogy az igazán nagy hatalmú férfiak cseppet sem izmosak. Vagy éppenséggel azok, de nem extrém módon.

Az igazán izmosak a testőreik, akik viszont nem rendelkeznek valódi hatalommal. Vagyis léteznek sokkal fontosabb tulajdonságok dominancia terén, mint az, ki mennyire néz ki kétajtós szekrénynek. (Apropó, kétajtós szekrény: nem mindegy az sem, hogy az izmossághoz magasság is társul-e, mert igazán az tesz valaki impozánssá, ha széltében-hosszában tekintélyes méretű… De míg az izmokat lehet fejleszteni, a testmagasság adott.)

A nők fantáziáját egyébként nem önmagában az izmosság kelti fel általában, hanem az ehhez társuló szelíd óriás figurája. Az olyan megtermett legény alakja, aki hatalmas erővel rendelkezik, de ezt nem rombolásra használja, hanem a gyengébbek védelmére. Aki kemény az ellenséggel, de szelíd és jóindulatú a nőkkel, a gyerekekkel és a kisállatokkal. Nem véletlen például, mennyire népszerűek a tűzoltós naptárak. A tűzoltók nem csak izmosak, hanem önzetlenek, önfeláldozóak, a bajba jutottak védelmezői. Vagyis aki igazán tetszeni akar, az inkább ezt a szerepet válassza.

De valójában kidolgozott izmok nélkül is nagyon sikeres lehet egy férfi, bár lehet, hogy nem az első pillanatban figyelnek fel rá, hanem pár órával később...