Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Mi működteti legmegbízhatóbban a tartós kapcsolatokat?

Már szerelembe esni, párt találni sem egyszerű, ahogy ezt a legtöbb társkereső pontosan tudja, de már ebben a fázisban is érdemes arra gondolni, vajon milyen tényezők tesznek egy induló kapcsolatot alkalmassá arra, hogy hosszú távon is fennmaradjon. Vagyis milyen tulajdonságokkal kell rendelkezniük a partnereknek egymáshoz képest és a kapcsolatnak általában ahhoz, hogy tartósan elégedettek és kiteljesedettek legyünk valakivel?

20221022

1. Legyen meg a különbözőség és a hasonlóság megfelelő aránya

A közmondás szerint az ellentétek vonzzák egymást, ami persze sok esetben igaz is, de ez a vonzás inkább zsigeri szintű, és hamar el tud párologni, mikor elmúlik az első szenvedély időszaka. Főleg tizenéves korban tapasztaljuk meg azt, hogy tőlünk teljesen eltérő környezetből érkező fiatalok (vagy éppen idősebbek) vonzerejét éppen az adja, hogy titokzatosak, ismeretlenek, olyan dolgokat hoznak az életünkbe, amelyeket eddig nem ismertünk, de később az eltérő háttér, szokások, az értékrendbeli különbségek hatalmas konfliktusokhoz vezetnek.

Vagyis ha igazán hosszú távon gondolkodunk, akkor bizony valószínűleg jobban járunk, ha a hasonlót és nem a különbözőt keressük. A népmese királylánya és a kondás frigyéből vajon mennyi veszekedés származott volna, miután bekövetkeztek volna a dolgos hétköznapok? Más étkezési szokások, más társadalmi előítéletek, más baráti kör... Hogy csak pár dolgot említsek az egymillió közül, ami egy családban feszültséget okozhat. Vasárnapi ebéd kondáséknál vagy a királyi palotában? Ki milyen zenét hallgat és mit tekint jó szórakozásnak?

De a túlzott hasonlóság se szerencsés. Ne önmagunk hasonmásával próbálkozzunk, mert az meg unalmas lesz. Ha a partner semmivel nem tud meglepni, ha teljesen kiszámítható, akkor ugyan békésen élhetünk egymás mellett, de inkább, mint testvérek, és nem férfi-nő páros minőségben.


2. Ne kételkedjünk egymás iránti elköteleződésünk megingathatatlanságában.

Az egészséges párkapcsolatot bizalom és elköteleződés nélkül nehezen lenne elképzelhető. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban megjelent egyik tanulmány több mint 11.000 pár adatai alapján azt találta, hogy ha két ember hisz abban, hogy kapcsolatuk „örökké” fog tartani, akkor nagy eséllyel tényleg sikerül együtt maradniuk.

Persze önmagában az, hogy elhisszük: a kapcsolatunk megingathatatlan és szilárd, még nem tesz automatikusan boldoggá. Sőt, hihetjük azt, hogy a kapcsolat örökké tart akkor is, ha tulajdonképpen nem is erre vágyunk, de kilátástalannak érezzük, hogy valaha kilépjünk belőle.

Önmagában tehát ez a hit vagy remény nem tesz boldoggá senkit, csak enélkül nehéz boldognak lenni, mert ha állandóan úgy érezzük, hogy a kapcsolatunk inog és bármelyik pillanatban véget érhet, akkor lehetünk felajzottak és nagyon szerelmesek, de kiegyensúlyozottak és boldogok aligha.

20221022

3. Az igazi erotikus vonzalom és a kielégítő szexuális élet nem elhanyagolható szempont.

Bár az utóbbi években egyre több olyan véleménycikk jelenik meg, amely arról igyekszik felvilágosítani minket, hogy a szexnek nincs is olyan fontos szerepe, és ha két ember szereti egymást, és nem akar szexelni, akkor attól még működhet a kapcsolatuk, azért a legtöbb pár számára alapvető fontosságú, hogy ne hűljön ki a közös ágy. És mintha egyre jellemzőbb lenne, hogy bizony a kapcsolat megszilárdulása után pár évvel már egyáltalán nincs se erotika, se szex.

A fent említett tanulmány szerint a szexuális elégedettség a harmadik legfontosabb tényező a párkapcsolati elégedettség szempontjából (ugye, itt 11.000 párt kérdeztek, ami nem kis szám).

Miért nem szokott működni a szexmentes házasság? Leginkább azért nem, mert a szex nem azért tűnik el belőle, mert a felek aszexuálisokká válnak – az más, ha eleve így indult a kapcsolat –, hanem azért, mert már EGYMÁS iránt nem éreznek vágyat. Vagy talán az egyik fél tényleg nem kíván már semmit, de a másik még nagyon is, és ezt az ellentétet nem lehet feloldani.

Maradhatunk ilyen kapcsolatban, sokan évtizedekig élnek így, de azzal azért nehezen lehetne őket megvádolni, hogy boldogok lennének. Vagyis, ha igazán működőképes tartós kapcsolatot tervezünk, akkor ne kössük rossz kompromisszumokat a szex terén. Túl fontos dolog ez ahhoz, hogy megelégedjünk némi mismásolással.