Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Miről beszélünk, ha azt mondjuk: működik köztünk a kémia?

Ahhoz, hogy érdemes legyen fizikai kapcsolatba lépnünk valakivel, elengedhetetlen, hogy legyen köztünk kémia. De mit értünk kémia alatt? Vajon a kémia kifejezetten a biológiai kompatibilitásra utal, vagy ennél sokkal komplexebb dologról van szó?

Ha IRL ismerkedésről van szó, akkor a fizikumunk, vagyis a külsőnk számít leginkább az első pár pillanatban. A homo sapiens vizuális lény (főleg a hím egyedek), így elsősorban az fog feltűnni a másik emberben, ha tetszetős a külseje. Online ismerkedésnél általában ugyancsak a külső ragadja meg a figyelmünket – bár itt már vannak olyanok, akik nem tesznek fel profilképet, mégis sikerrel járnak a társkeresés során: ők közvetlenül a partnerek intellektusára hatnak, legalábbis kezdetben.

 

Visszatérve az IRL helyzetekre: a külsővel sokszor szinte egyidőben tapasztalhatjuk meg az illető hangját, ami sokak számára szintén a kémia fontos része, illetve, ha már közelebb kerültünk egymáshoz, illatfoszlányokkal is találkozhatunk. Míg az állatok igen nagy része a szaglására támaszkodik párválasztáskor, az embernél ez kevésbé jellemző, de azért nem elhanyagolható. Jó erotikus kapcsolat abból biztos nem lesz, ha nem érezzük kellemesnek egymás testszagát – minden kozmetikumon és tisztálkodószeren túl is.

Még egy intimitási fokkal beljebb van a tapintás: kellemes-e, ha az illető hozzánk ér, illetve szívesen érnénk-e hozzá? Az ízlelés már a legbelső kör, de ez csak az illattal együtt érzékelhető: ha ezen a teszten is átment a partner (és mi is nála), akkor szoktuk mondani, hogy stimmel a kémia. Viszont a kémia mégsem pusztán ennyi. Emberek lévén jóval több minden játszik szerepet abban, hogy tényleg egymáshoz illünk-e.

Itt nyilván nagyon nem mindegy, mi az ismerkedésünk célja. Ha csak alkalmi partnert keresünk, nagyobb a valószínűsége, hogy az érzékszervek elégedettsége megfelelő indíttatást ad a folytatásra. De ha ennél komolyabban keresünk, akkor a kémiában jóval több faktor szerepel. Ráadásul, ha nem egy diszkóban szedünk fel valakit, akkor valószínűtlen, hogy előbb tapasztaljuk meg az érintését, illetve az ajka ízét, mint azt, hogy milyen beszélgetőpartner.

De tekerjünk vissza az online ismerkedésre. Az érzékszerveink közül itt egyedül a szemünkre támaszkodhatunk, esetleg még egy élő beszélgetés kapcsán a fülünkre is. Minden más benyomás szellemi lesz. Mégis képesek leszünk olyan testi reakciókat produkálni, amelyek már arra utalnak, hogy van köztünk kémia.

A szellemi, lelki, értékrendbeli egymáshoz illás persze nem sokat számít, ha a dolog testi része egyáltalán nem működik, mert ilyen is van… De ha szellemileg, lelkileg már kapcsolódtunk, sokkal valószínűbb, hogy nem kell annyira átütő élmény rögtön az első fizikai találkozáskor ahhoz, hogy úgy érezzük: akár még működhet is a kémia.


 

Vannak, akik ebben nem hisznek: szerintük a levelezés és a beszélgetés felesleges, mert úgyis a valódi találkozáskor dől el, hogy valaki bejön-e vagy sem. Ők az abszolút kémia-hívők. Lehet, hogy valóban így is működnek, bár ebben inkább kételkednék. Akkor soha nem létezhetne olyan, hogy valaki hónapokig, évekig csak barát minőségben néz a másik emberre, de egyszer csak beleszeret. Ha minden vonzalom életképessége eldőlne az első öt másodpercben, akkor úgy kellene társat keresnünk, hogy öt másodperces villámrandikat rendezünk mindaddig, amíg olyanra nem találunk, aki az első öt másodpercben szédületesen vonzódik hozzánk (és persze mi is hozzá).

Persze, olykor akadnak hasonló pillanatok: összeakadó tekintetek, véletlen, végzetesnek tűnő nagy találkozások. De semmiképp nem ez az átlag. A legtöbb pár úgy jön össze, hogy rengeteget beszélget, közös élményeket szerez, nagyokat nevet, jól érzi magát a másik társaságában. Lehet, hogy eszükbe se jut, hogy ennél többet akarjanak. És valahogy mégis eljutnak addig a pontig.

Ha csak a hétköznapi értelemben vett kémia stimmel, vagyis a látvány, az illatok és az ízek, de semmi más: se lelki, se szellemi, se világnézeti szempontból nem illenek össze a felek, az viszont garantáltan nem fog működni egy igen rövid periódust követően. Egyeseknek még rövid ideig sem… Akárhonnan indul egy ismerkedés, a valódi megtapasztalástól, vagy egy profilkép és pár mondat alapján, működni csak akkor fog, ha minden szinten stimmel a kémia.