Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Mire jó a reménytelen szerelem? szep22

Címkék

Kapcsolódó bejegyzések

Oszd meg!

Twitter   Facebook

Mire jó a reménytelen szerelem?

Lehet, hogy te is voltál már reménytelenül szerelmes, vagy ismersz olyan embert, aki örökké csak epekedik valaki után, de ritkán van beteljesült kapcsolata. Ők általában pechesnek, szerencsétlennek érzik magukat, pedig ennél komolyabb mechanizmusok állnak a dolog mögött.

20220922_2 

Az vonzó igazán, aki elérhetetlen

Amíg távolról epekedünk valaki után, könnyű őt felruházni mindenféle szép és jó tulajdonsággal. A valóság soha nem fog belerondítani az álmodozásainkba, mert soha nem kerülünk annyira közel a másikhoz, hogy a kevésbé előnyös tulajdonságai is kiderüljenek.

Ennek aztán az lesz az eredménye, hogy a reménytelen szerelem fenntartja önmagát, hiszen soha nem fogunk csalódni a nagy Ő-ben. Így aztán a fényes páncélzatú lovag hosszú időre vágyaink tárgya maradhat, főleg, ha semmit nem teszünk azért, hogy közelebbről is megismerjük.

Mi pedig az örök vágyakozás állapotában maradhatunk, aminek megvan az a haszna, hogy minden nap, amikor távolról megcsodálhatjuk őt, boldog napnak számít.

 

Arra jó, hogy ne kelljen elköteleződni

Tudom, hogy ezzel most így elsőre nem értesz egyet. A legtöbb reménytelenül szerelmes ember mindent elkövet azért, hogy megismerkedjen és összejöjjön vágyai tárgyával.

Valójában ilyenkor működik egy rejtett, tudattalan működési mechanizmus, amely hosszan benne tartja az embert a viszonzatlan szerelemben. Amíg reménytelenül szerelmesek vagyunk, addig egészen biztosan nem kell elköteleződni egy kapcsolatban. Nem kell megnyílni a másik előtt, nem kell vállalni a visszautasítás kockázatát, nem kell sebezhetővé válni.

Még egyszer megismétlem: ez nem egy tudatos mozgatórugó! A felszínen azt éled meg, hogy nem jó egyedül, folyton azon bánkódsz, hogy miért nem viszonozza az érzéseidet a másik.

Ha igazán vágynál egy valódi párkapcsolatra, egy idő után belátnád, hogy ez a szekér téged nem vesz fel, és továbbállnál, keresnél valakit, aki viszonozza az érzéseidet.

Valami mégis odaszegez ehhez az emberhez. Persze, erre nyilván azt mondod, hogy azért ragaszkodsz hozzá ennyire, mert számodra ő az Igazi, a legtökéletesebb választás. A pici probléma az, hogy a realitás belepiszkol a képbe: a választottad ezt nem így gondolja.

Ami mégis hozzáköt: az, hogy a lelked mélyén pontosan tudod, hogy ebből a kapcsolatból soha nem lesz semmi, és ez tudattalanul komoly biztonságérzetet ad. Talán azért, mert számodra kapcsolatban lenni nagyon is veszélyes, kiszolgáltatott dolog.

20220922_3 

Kapcsolatban lenni sebezhetőséget jelent

Kapcsolatban lenni valakivel azt jelenti, hogy sebezhetővé váltál: visszautasíthatnak, elhagyhatnak, megcsalhatnak, megbánthatnak, kiderülhet, hogy sem te, sem a választottad nem tökéletes.

Ha viszont távolról csodálsz valakit, mindezt a kockázatot megspórolhatod. Lehet, hogy megéled azt, hogy visszautasítanak, hiszen ebből nem lesz párkapcsolat, de nem kell vállalnod annak a kockázatát, hogy megnyitod magad a másiknak, nem derülnek ki a hiányosságaid, hibáid, gyengeségeid, ezekkel soha nem kell szembesülnöd.

Azok az emberek, akik folyton reménytelenül szerelmesek, nehezen kapcsolódnak másokhoz – bár lehet, hogy rengeteg barátjuk, ismerősük van, de a viszonyuk ezekkel az emberekkel felszínes. Az elköteleződéstől pedig meglehetősen félnek – bár tudatosan nagyon vágynak rá.

Ennek a lelki működésnek a gyökereit a csecsemőkori anyag-gyerek kapcsolatban érdemes keresnünk. Ha az anya nem volt képes biztonságot adóan szeretni a gyermekét, a baba azt élte meg, hogy a világ egy kiszámíthatatlan, bizonytalan, veszélyes hely, kapcsolatban lenni valakivel pedig egyáltalán nem biztonságos.

A kötődési sérülések begyógyítása hosszabb folyamat, amely a legtöbb esetben terápiát igényel.

Túltenni magunkat egy reménytelen szerelmen szintén nem könnyű. Leginkább az segíthet, ha folyamatosan szembesítjük magunkat a realitással: ebből nem lesz párkapcsolat, mert a másik nem akarja. Fontos újra meg újra tudatosítani magunkban, hogy az érzelmeink soha nem kapnak viszonzást. Még akkor sem, ha minden apró jel kapcsán ennek az ellenkezőjét próbáljuk magunkkal elhitetni.

Ha úgy érzed, hogy beleragadtál egy reménytelen szerelembe, gyere el társkereső coachingra, és együtt kitaláljuk, mit tehetsz!