Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Mit érdemes megbeszélni egy partnerrel, ha együtt megyünk vele nyaralni?

Végre itt a vakáció és akik a legutóbbi nyár óta ismerkedtek össze, talán most utaznak el először kettesben több mint 2-3 napra. Ez mindenképpen nagy kihívás, főleg, ha egyébként még otthon sem töltöttek sok időt együtt, nem szoktak huzamosabb ideig egy légtérben lenni. Mivel rengeteg minden félresikerülhet egy nyaraláson, érdemes előre készülni, lélekben is. És megbeszélni a partnerünkkel, mi hogy szeretünk utazni, illetve kideríteni, hogy neki mi tetszik.

Először is egyeztetnünk kell arról, hogy hová megyünk, mikor és mennyi időre. Lehet, hogy ez nem annyira egyszerű, mint első blikkre tűnik, hiszen a vakációzásnak számos fajtája van: van, aki csak sokat akar strandolni, van, aki a hegyekbe menne kirándulni, van, aki inkább városokat látogat meg, múzeumokban tölti az időt, ismét mások a gasztronómiát helyezik előtérbe, vagy éppen az extrém sportokat.

Azért amire eljutunk az első utazásig, már ismerjük valamennyire a partnerünket, de ettől függetlenül érhetnek meglepetések. Ha nagyon eltérő az ízlésünk, akkor is juthatunk kompromisszumra, és az is meggondolandó, hogy nem kötelező folyamatosan együtt lennünk egy nyaraláson sem, adhatunk egymásnak szabadságot, ha más és más érdekel bennünket egy adott helyen. 

Fontos szempont a pénz: ki mire hajlandó költeni és mire nem. Kinek mennyi pénze van… Ha a partnerünk anyagi lehetőségei nagy mértékben különböznek a miénktől, akkor vagy a gazdagabbik fizeti a költségek nagyobbik részét, vagy ő is lemond bizonyos szórakozásokról: az biztos, hogy nem igazságos, ha egy jóval szerényebb keresetű embertől elvárjuk, hogy felesben fizessen mindenért, miközben mi megengedhetjük magunknak a luxust, ő meg nincs abban a helyzetben.

Mennyi énidőt igényel egyikünk és másikunk, illetve mi nem zavaró még kapcsolattartás szempontjából? Mint fentebb említettem, nem kell folyton együtt lennünk, még akkor se, ha szerelmesek vagyunk. Simán bele kell férnie, hogy egyikünk elmegy egy múzeumba, a másik addig kirakatokat néz, vagy az egyik kimegy a strandra hajnalban, a másik kialussza magát. Hogy kinek mit jelen a kikapcsolódás, sokszor különbözik: nekem egy hajnalig tartó fesztiválozás a pokol, mások meg alig várják, hogy ilyenen részt vehessenek.

Nyilván zavaró, ha folyamatosan másokkal csetelünk meg telefonálgatunk a kedvesünkkel nyaralva, de azért valamennyi kapcsolattartásnak bele kell férnie minden gond nélkül. Az nagyon negatív jel, ha a partner megpróbál elvágni a külvilágtól, képeket vág, ha valakit felhívunk vagy válaszolunk egy üzenetre. 

Az érdeklődési körön túl a fizikai kondíció is lehet nagyon eltérő, illetve nem mindegy, kit érdekel annyira egy adott műemlék, hogy amiatt órákat aszalódjon a melegben és kilométereket gyalogoljon, és kit nem… Van, akinek több pihenésre van szüksége, és van, aki csak egyszerűen nem szeretne lefáradni. Érdemes előre tisztázni, hogy egy nap mennyi gyaloglás nem túl sok, és milyen mennyiségű tömegre vevő az illető.

Az előre tervezettség versus spontaneitás is folyamatos konfliktusok forrása. Legyünk tisztában azzal, mennyire zavarja a partnerünket, ha nem pont úgy mennek a dolgok, ahogy ő szeretné, mennyire rugalmas, ha éppen úgy hozza a helyzet, hogy valamin változtatnunk kell. Ki a felelős az útitervért? Ki a sofőr, az idegenvezető, ki gondoskodik kajáról és italról? Vajon biztos, hogy teljesen át kell-e adnunk feladatokat a másik félnek, vagy csinálhatjuk együtt?

Az étkezés is neuralgikus pont szokott lenni. És nem csak amiatt, mert egyesek különleges étrendet tartanak (igen, a nyaralás alatt is), hanem azért is, mert mondjuk sajnálják a pénzt egy puccosabb helyre, nem szoktak vacsorázni, nyáron úgysincs étvágyuk, jobb szeretnek gyorskajáldába menni… Esetleg elvárás lehet a nő felé, hogy egy apartman-bérlés esetén ő főzzön minden nap, ami pedig ahhoz vezet, hogy számára a nyaralás nem sokban fog különbözni az otthoni háztartásvezetéstől. Lehet, hogy költséghatékony, csak nem a pihenésről szól.

Minél több szempontot beszélünk meg még indulás előtt, annál valószínűbb, hogy nem érnek nagyon kellemetlen meglepetések utazás alatt. Legalábbis nem a partnerünk miatt.