Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Szerelem a kütyük idején (Love)

Az emberi érzések nem változtak semmit tízezer éve, és ezt a kütyük se fogják befolyásolni, a sztorik azonban teljesen másképp alakulnak, ha bizonyos alkalmazások napi szinten hozzátartoznak az életünkhöz. Noha már lamentáltunk azon korábban, hogy a telefonok hozzánk nőttek, és ez milyen romboló hatással is lehet a kapcsolatokra, tény és való, hogy legalább ugyanennyire építheti is a még kialakulóban lévő, vagy botladozó szerelmeket.

Itt van például a Netflix fantáziátlan címmel megvert sorozata, a Love: gondolom, rengeteget agyaltak rajta, hogyan nevezzék el, és aztán nem jutottak ennél tovább… De mivel a sorozat főszereplője is állandóan kritizálja a filmeket és szappanoperákat, erre a fanyalgásra az alkotók biztos számítottak.

A Love két főszereplője, Mickey (ő a lány) és Gus ugyan nem neten ismerkedik meg egymással, de rázós kapcsolatuk nagyon is a különböző applikációk függvényében alakul.

A telefonálás helyett sokkal inkább az sms-ezés vagy csetelés jellemző rájuk, mert az kényelmesebb, akkor is kapcsolatba léphetnek egymással, ha igazából nincs mondanivalójuk, vagy ami lenne, azt nem merik leírni (Gus megírt, de kitörölt üzeneteit is sokszor láthatjuk), és az ilyen laza csevejnek igazából se kezdete, se vége, pár percig lehet intenzív, aztán napokig szünetelhet, és akkor is lehet folytatni, ha közben másokkal vannak együtt bulin, munkahelyen vagy egy randin…

A texting-szerelem persze nagyon idegesítő is tud lenni, mert a „beszélgetések” bármikor félbeszakadhatnak, ha nincs épp térerő vagy éppen wifi, akkor a válasz sokkal később érkezik csak meg, mint ahogy el szerették volna küldeni, és a szándékos vagy egyáltalán nem akaratlagos nagy csendek idején a másik fél hosszasan agyalhat azon, hogy mit rontott el, vagy most mi a probléma.

A sorozat komédiaként definiálja magát, de inkább tragikomédiába hajlik, nem az a féktelenül röhögős fajta, és persze nagyon problémás figurákra épít. (Az ún. normálisak túl unalmasak ahhoz, hogy ilyesmiben szerepeljenek.)

A béna, pápaszemes srác mint antihős a sitcomok kedvenc figurája, és sem változott az elmúlt években semmit, hogy a lányok mindig gyönyörűek és mindig zakkantak: Mickey saját meghatározása szerint drogos, alkoholista, valamint szex- és szerelemfüggő. (Randizós bénázásban leginkább az Agymenőkre hajaz ez a sorozat, Leonard és Penny valami hasonlót adott elő tíz éve, a show kezdetén, mint most ezek a Love-osok.)

Ahogy ilyenkor lenni szokott, az egymáshoz vezető út nagyon görbe, még akkor is, ha Gus és Mickey már a megismerkedésük után pár órával ágyba bújik egymással, ettől még nem lesz semmi egyszerűbb, sőt, Mickey egy ponton azzal akasztja ki a fiút, hogy „rákényszeríti” egy másik lánnyal, konkrétan a saját lakótársával való randizásra. A katasztrofális találkozó akkor vesz vicces fordulatot, mikor a barátnő a Mickey-nek szánt üzenetet (Nem lesz ebből semmi) véletlenül Gus-nak küldi, és elkezdenek keresztbe-kasul üzengetni, vagyis Mickey bevonódik a másik kettő randijába. Miután totális hülyét csináltak magukból egy puccos étteremben, Mickey is belátja, hogy hülye ötlet volt összehozni őket, és Gust tulajdonképp ő akarja „kisajátítani”.

De nem csak a texting kap nagy szerepet a történetben, hanem a közösségi oldalak is. A kapcsolatuk egyik fő fordulópontja, mikor Gus lefotózza az üres hűtőjét, és kiteszi az Instagramra, mondván, hogy ő most akkor bevásárol és halálra zabálja magát bánatában. Mickey. Akit Gus előzőleg egy botrányos jelenet miatt törölt a telefonjából, az képmegosztó appon meglátja a fotót, és hanyatt-homlok rohan a boltba, ahol egyébként megismerkedtek: ha tehát nincs ez az idősebbek számára kissé érthetetlen folyamatos, fotókkal jellemezhető jelenlét, akkor a lány nem bukkanhatna fel a közértnél és ez nem vezetne újabb fejleményekhez.

Persze a forgatókönyvírók azelőtt is megoldották, hogy a szerelmesek véletlenül újra összefussanak, de a kütyük bevonása a történetbe azért mégis remekül példázza, hogy mennyi plusz lehetőség rejlik a sokat szidott modern technológiában.

A sorozat sok-sok kínos jelenettel fűszerezve sok mindent elmesél a XXI. század első évtizedének ismerkedési és randizási szokásairól, aki nyakig benne van ebben a folyamatban, az azért fog szórakozni, mert egy csomó helyzet visszaköszön, aki pedig nem ismeri ezt a mostani randis világot, annak jó alkalom, hogy játszva beletanuljon.