Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

A randizás hat kimondatlan törvénye

Vannak olyan igazságok, amelyeket a zsigereinkben érzünk, mégsem szívesen beszélünk róluk. Mert nem éppen kedvező fényben tüntetnek fel bennünket: a többiek kedvezőtlen megítélésével nincs gondunk, de saját magunkkal általában igyekszünk elnézőbbek lenni. Nos, ebben a rövid posztban ilyen igazságok kimondására kerítünk sort.

1. Az, hogy mit fogadunk el, tolerálunk valakiben, nagy mértékben attól függ, hogy mennyire vonzódunk az illetőhöz. Magyarul: a csinosabb arc, a pompás test, a sármosabb stílus (és a sok pénz) olyan jellemhibákat is megbocsáthatóvá tesz (legalább bizonyos ideig), amelyek más külsejű, kevésbé attraktív vagy csóróbb személyek esetén már kivernék a biztosítékot. De nem kell nagyon csodálkoznunk: ez a jelenség az élet minden területén megfigyelhető.

2. Hogy mennyire vagyunk sikeresek a pártalálásban, sokszor múlik a szerencsén is. Van persze, aki épp ellenkezőleg, tudományos módszerekkel közelít a kérdéshez, és bizonyos magatartásformák, metódusok nyilván növelhetik a siker esélyét, de az igazán passzoló partner megtalálásához jó adag szerencse is kell. No és, tökéletes időzítés. Időzítés mindenek felett.

3. Majdnem mindenki megjátssza magát, vagy taktikázik valamilyen szinten, csak egyesek nagyon ügyesen csinálják, mások pedig ügyetlenül és átlátszóan. Ezért eredménytelenül. Ha egy kicsit is érdekli az illetőt, hogy sikert arathasson az ellenkező nemnél, lesznek elképzelései arról, hogy ezt hogyan kellene csinálni – aztán, hogy mennyire működőképes elképzelések ezek, az más kérdés.

4. Mindenki belefáradhat a randizásba előbb-utóbb (hacsak hamar meg nem találja, akit keresett). És mindenkivel történhetnek kellemetlen tapasztalatok. Beleeshetünk olyasvalakibe, aki nem is vesz rólunk tudomást, találkozhatunk olyannal, aki nagyon tetszik, de már egy korábban indult ismerkedése eredményeképp majdnem foglalt (vagy eleve nem is volt független), összefuthatunk olyannal, aki csak szexet akar, vagy egy kis figyelmet, de semmi tartósabb célja nincs, rengeteg energiát pazarolhatunk olyanokra, akikre rá se kellett volna néznünk, vissza kell utasítsunk rendes fazonokat, akik egyszerűen nem tetszenek eléggé, és persze át is verhetnek vagy hazudhatnak nekünk lényeges kérdésekben, dobhatnak egy másik, tetszetősebb jelölt miatt. Mindezek benne vannak a pakliban, ahogy a szép élmények is… és persze még a negatív történeteknek is bőven lehetnek pozitív pillanatai.

5. A társadalmi státusz, az iskolázottság, és a bőrszín is számít, bárki bármit mondjon. Bizonyos társadalmi csoportok tagjainak sokkal nehezebb dolguk van, mint másoknak, bármennyire is igazságtalan ez. Léteznek preferált foglalkozások, hajszínek, szemszínek, öltözködési stílusok, a legkisebb részlet is sokat elárulhat valakiről. De a társkeresés nem is arról szól, hogy mindenki egyenlő esélyekkel indulna.

6. Senki sem adja teljesen önmagát az első randin. És mindenkinek joga is van ahhoz, hogy ne osszon meg minden információt az összes emberrel, akivel történetesen randit beszél meg. Természetes, hogy jó színben akarunk feltűnni, és a mesterséges szituációban kicsit mesterkélten is viselkedünk. Vannak emberek, akik sokkal könnyebben oldódnak, mint mások, és nem megjátsszák magukat, csak tartózkodó természetűek. És vannak olyanok, akik azonnal bármiről képesek társalogni, de könnyen lelkesítenek ellenkező neműeket. Mindkét esetben érhet minket meglepetés, ha folytatjuk az ismerkedést.

És ahogy az első randin, úgy az esetleges búcsúzáskor se nagyon fogunk őszinteséggel találkozni: a lehető legkevesebb ember vállalja, hogy valójában miért nem akarja folytatni, de ha egy részről ez nagyon bosszantó is lehet, mert nem tudjuk, mit rontottunk el (vagy egyáltalán a mi hibánk-e), másrészről azért tapintatról is tanúskodik: nem biztos, hogy annyira szeretnénk tudni a valódi okokat.

Ha mindenez törvényeknek tudatában vagyunk, és elfogadjuk a létezésüket (noha berzenkedhetünk is ellenük, de attól nem fognak változni), akkor talán könnyebben viseljük majd a sok macerát.

Forrás: http://www.huffingtonpost.com/2014/04/07/unspoken-dating-rules-uncomfortable-truths_n_5105838.html?ncid=fcbklnkushpmg00000046