Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Az önbizalomhiány így hat a párválasztásodra

Akár tudunk róla, akár nem, az önbizalmunk, önbecsülésünk erősen hatással van arra, hogy mennyire vagyunk sikeresek a párválasztásban. A sikeres párválasztás nem attól függ, hogy mennyire vagyunk szépek, okosak vagy gazdagok, hanem attól, hogy mennyire vagyunk képesek „eladni” magunkat. Csak az tudja jól „eladni” magát, aki tisztában van azzal, hogy értékes „árucikk”.


Akinek alacsony az önértékelése, az magát és másokat is kritizálja

Aki nem tudja önmagát elfogadni, az folyamatosan hibákat keres magában és másokban. Csak annyira vagyunk képesek másokat elfogadni és szeretni, amennyire magunkat el tudjuk fogadni.
Ha folyton azt mondogatod, hogy sehol nem találsz egy normális férfit/nőt, akkor érdemes elgondolkodnod azon, vajon hányadán állsz saját magaddal. Az alacsony önbecsülésű ember a kákán is csomót keres, és meg is találja. Ő az a típus, akinek senki nem elég jó.

 

Az alacsony önértékelésű ember rendre alul választ

Akinek alacsony az önbecsülése, azt gondolja, hogy soha nem kaphatja meg azt a társat, akit szerinte megérdemelne, mert nem méltó rá. És a másik különben sem őt választaná. Így aztán beéri kevesebbel, és rendre alul választ. Olyan társsal is beéri, aki nála kevésbé szebb, okosabb, talpraesettebb. Az alacsony önbecsülésű emberek szeretnek olyan párt választani, akit támogatni kell, mert így megélhetik, hogy a másiknak szüksége van rájuk.

És persze ettől folyamatosan elégedetlenek lesznek.

Az alacsony önbecsülésű ember szexszel próbálja igazolni az értékességét

Sok nővel beszélgettem a társkereső coachingok során, akik azt bizonygatták nekem, hogy csak akkor képesek megszerezni egy férfit, ha minél előbb ágyba bújnak vele. Szerintük, ha nem ezt teszik, akkor a pasi nagyon gyorsan olajra lép.

A kutatások azonban azt bizonyítják, hogy ez egy tévhit.

Egyrészt a férfi jobban megbecsüli hosszú távon azt a nőt, akiért megküzdött, és akinek a hűségében később könnyebben megbízhat. Másrészt a kapcsolatnak is érésre van szüksége, hogy az első szexuális találkozás szeretkezés legyen.

Kutatásokat végeztek azzal kapcsolatban is, hogyan alakul a párkapcsolati kommunikáció az első együttlét előtt és után. Azt tapasztalták, hogy az első alkalomig mélyül a kapcsolat, a pár tagjai sokat beszélgetnek, igyekeznek egyre több mindent megtudni egymásról. Utána pedig a fejlődés megreked, a férfi már nem akar annyi mindent megtudni a nő gondolatairól és érzéseiről mint korábban. Pedig egymás megismerésének önmagában is fontos értéke van, és elengedhetetlen a kapcsolat elmélyüléséhez és a testi-lelki közelség kialakulásához.

 

Az alacsony önértékelés hajlamossá tesz a bántalmazás elviselésére

Bántalmazás alatt nem csak azt értem, amikor a pár bármelyik tagját fizikailag bántják, megütik, hanem a megalázást, kigúnyolást, megvetést és bármilyen manipulációt. Aki nem sokra tartja magát, az hajlandó benne maradni egy verbálisan vagy akár egy fizikailag is bántalmazó párkapcsolatban, mert nem hiszi, hogy talál mást, aki jobban bánik vele.

Úgy tűnik tehát, életünk legjobb befektetése lehet, ha a társkeresés időszakában szánunk időt, energiát és pénzt arra, hogy dolgozzunk az önbecsülésünkön.

Ha szeretnéd fejleszteni az önbecsülésedet, nézd meg az Elbűvölő önbecsülés mesterkurzus videót!