Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Helyesírás, nyelvtani hibák és randizási esélyek

Ki gondolná, hogy a helyesírásnak döntő szerepe lehet a randizásban? Hát nem mindegy, hogy néz ki a profilunk, ha érthető, mit akarunk? Nagyon nem mindegy! Persze nem mindenki számára egyformán fontos. Aki maga sem tud helyesen írni, annak fel se tűnik, ha a másik sem, de aki kicsit is konyít hozzá, annak fájni fognak az ordító hibák. És még a nem tökéletes helyesírású emberek is észrevehetnek kínos elírásokat. 

Annak is van jelentősége, hogy egy-egy hiba hol jelenik meg és milyen típusú. Manapság, mikor már rengeteg programnak van helyesírás-ellenőrző funkciója, kifejezetten igénytelen dolog mellőzni ezek segítségét (hacsak nem az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársai vagyunk, akik még az ellenőrzőknél is jobban ismerik a szabályokat). Főbenjáró bűnnek számít, ha a profilunkban maradnak kínos elírások, hiszen ennek megalkotására érdemes időt szánnunk. Nem csak a helyesírási hibák kiküszöbölése fontos itt, hanem az egyértelmű, szabatos fogalmazás, a tömörség és kedves hangvétel. 

Holland kutatók már 2020-ban megkísérelték feltárni, hogy a társkereső profilokban található hibák milyen hatást gyakorolnak a profilokat tanulmányozókra és azt találták, hogy a nyelvi hibák számottevően befolyásolják a profilok megítélését. Ebben a kezdeti vizsgálatban azonban nem határozták meg, hogy a nyelvi hibák mely típusai milyen benyomást keltenek.

Egy újabb vizsgálat már azt célozta, hogy a hibatípusonként is megállapítsák: mire érzékenyek leginkább a felhasználók, azaz milyen hibák láttán zárják ki, hogy randizzanak az azokat elkövető személlyel. Konkrétabban háromféle hibát vizsgáltak, a sima elgépelést, a nyelvtani hibákat és az fogalmazási ügyetlenségeket.

20230204_6 

Az elgépelés

Hacsak nem vagyunk profi gépírók, valószínűleg rengetegszer ütünk mellé. Ezzel nincs is alapvetően gond mindaddig, amíg visszaolvassuk, amit írtunk és időben (még elküldés előtt) korrigáljuk is. Ha egy profilban mégis maradnak elírások, az ilyen hibákat inkább ügyetlenségnek mintsem tudatlanságnak tekintjük, viszont a profil tulajdonosát joggal kárhoztathatjuk amiatt, hogy átolvasás nélkül élesítette a bemutatkozását.

 

Konkrét nyelvtani hibák

Ide tartoznak a durva helyesírási és ragozási hibák. A helyesírási hibáknak is számos válfaja van: egyes szavakat olyan sokan írnak rosszul, hogy szinte az a különös, ha valaki képes jól leírni őket. Ilyenkor az ortográfia kiválósága egyesek szemében (akik szintén ismerik az adott szabályt) intellektuális szűrőként működik. Ha pedig valaki még a többség által is általában helyesen írt szavakat is elrontja (j-ly problémák, kettős mássalhangzók), akkor arról a legtöbben azt gondolják, hogy nagyon nem intelligens.

Érdemes azért megjegyeznünk, hogy léteznek diszráfiás emberek, akik egyébként akár lehetnek kifejezetten okosak (egyetemi tanárok is akadnak közöttük), de részképesség-zavaruk miatt soha nem voltak képesek megtanulni helyesen írni. Csakhogy a helyesírás-ellenőrzőt ők is használhatják (sőt, számukra még alapvetőbb eszköz), tehát ha valaki a profilban nagyon durva hibákat hagy, akkor ez nem feltétlenül az intelligencia (IQ) hiányát, hanem az illető igénytelenségét jelzi.

Ami a ragozási hibákat illeti, a magyarban a suksükölésnek nevezett jelenség számít a ledurvábbnak. Van, aki játékból használja, de profilban még úgy se kellene… Hátha valaki nem veszi észre, hogy csak viccből írtuk le: majd meglássuk ahelyett, hogy majd meglátjuk.

Anyanyelviek ritkán tévesztik el a főnévragozást, az alanyi ill. tárgyas ragozást (ha mégis, akkor általában az a gond, hogy átfogalmaztak egy mondatot és nem olvasták el újra elég figyelmesen, ezeket a hibákat a programok még nem szűrik – angolban már az egész mondatot egyben „nézi” az MI), vagyis az ilyen hibák inkább arra utalnak, hogy az illető nem magyar anyanyelvű. Ilyen esetben természetesen a hibák is más megítélés alá esnek.

Léteznek enyhébb típushibák, például az összetett szavak, a tulajdonnevek helyesírását illető dilemmák, de ezeket általában csak azok veszik komolyan, akik kifejezetten szövegekkel foglalkoznak, akár hivatásszerűen is.

20230204_5 

Fogalmazási ügyetlenségek, stílusbeli buktatók

A fogalmazás ügyetlenségeire inkább a vájtfülű közönség figyel oda, nem számítanak súlyos problémának, de lesznek, akiket az is elriaszt, ha nem teljesen szabatosan formáljuk meg a mondatainkat. Ugyanakkor lehet, hogy pont ezeket az embereket nem is szeretnénk magunkhoz vonzani.

Az írott online nyelvben szinte már képtelenek vagyunk emotikonok nélkül leírni egy-egy bekezdést. Sokkal egyszerűbb odabiggyeszteni egy szmájlit, vagy akár többet, mint hosszasan ecsetelni, hogy mennyire örülnénk valaminek vagy milyen vicces ez vagy az. Olykor ráadásul úgy teszünk, mintha a szmájli hatástalanítaná, hogy bunkók voltunk, kellemetlen dolgokat vágtunk valaki fejéhez. Akadnak emberek, akiket ezek az emotikonok nagyon idegesítenek, de nem számítanak súlyos vétségnek.

Ugyancsak problémás lehet a népszerű akár angol, akár magyar rövidítések használata: OMG, LOL, vok, csá, szasztok, és még sorolhatnánk. Ezek inkább stílusbeli kérdések, de nem kicsiségek, hiszen, ha igénytelen, nagyon hétköznapi stílusban írunk, talán, mert azt gondoljuk, hogy társkeresőre ez is jó vagy mert abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy ettől tűnünk könnyednek, akkor megint csak tévedhetünk.

Ugyanakkor az sem túl szimpatikus, ha valaki úgy fogalmaz, mintha 50 évvel ezelőtt élne, kivéve, ha kifejezetten játszik ezzel, és kikacsint a szövegből… De ehhez már elég komoly felkészültség kell, akárkinek nem fog menni.

Felmerülhet a kérdés, felhívjuk-e a levelezőpartner figyelmét arra, ha egy-egy szót következetesen rosszul ír, vagy általában véve pocsék a helyesírása. Nem hiszem, hogy tisztünk lenne tanítóként eljárni. Konstatáljuk, hogy az illető rossz helyesíró, esetleg próbáljuk kideríteni (ha már elkezdtük a beszélgetést), hogy mi rejlik emögött. Hiszen lehet, hogy a profilban minden tökéletes, de a csevegőben már olyan szarvashibák maradnak, hogy elborzadunk. Lehet, hogy Cyrano kései utóda írta a bemutatkozást és Christian levelezik velünk? Vagy az ChatGPT fogalmazta a profilt?

Manapság már ez sem kizárt. Ha nagyon nem stimmelnek a dolgok, még mindig folyamodhatunk a telefonáláshoz, mert azt nehezebb manipulálni.