Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Hogyan juthatnak előnyhöz a jófiúk egy társkeresőben?

Bár nem értek egyet azzal, hogy a nők nem szeretik a kedves/rendes fiúkat – ahogy erről már korábban írtam (lehet, hogy nem ugyanazt látják kedvesnek, aki annak tartja önmagát) –, tény, hogy ha arról van szó, hogy egy nagyon jól kinéző, magabiztos csókával kell versenyezni, akkor a kevésbé előnyös külsejű, épp ezért kevésbé is magabiztos srácok hátrányba kerülnek.

Ahogy a lányok között is hátrányba kerülnek a nem klasszikus méretekkel rendelkező, és ezt elfogadni nem tudó, emiatt visszahúzódó, bizonytalan egyéniségek. És mikor a jófiúk felháborodnak, hogy háttérbe szorulnak, sokszor észre sem veszik, hogy ők is negligálják a kevésbé szép/csinos, vagy csak nem eléggé feltűnő lányokat, pedig náluk nagyok lehetnének az esélyeik.

Sokan szerencsére beérnek annyira, hogy egy idő után már nem a külső lesz az elsődleges, ami alapján partnert választanak vagy elfogadnak egy ismerkedős közeledést. Az online társkeresőkön azonban – a való élettel ellentétben – még mindig túlságosan is a fotók jelentik az iránytűt, és nem annyira a stílus, a lelki mélység… Ahhoz is érni kell, hogy az ember kicsit elvonatkoztasson a fotóktól, és más szempontokat is figyelembe vegyen.

Hogyan pozicionálhatják magukat jobban a kedves fiúk a társkeresőkön? Persze a jóképű és szívtipró srácok is lehetnek kedvesek, előítélet, hogy ők alapból arrogánsak és lekezelőek, de most induljunk ki abból, hogy a nem annyira jóképű, viszont ezer más kvalitással rendelkező fiúkról, férfiakról beszélünk.

Spielmann and MacDonald (2016) fals profilokkal végzett kísérletet társkeresőkön. A jóképűség és a kedvesség/jólneveltség különböző kombinációit alkották meg a profilokban, hogy felmérjék, a társkereső nők milyen profilkombinációra hogyan reagálnak.

Érdekes eredmény született, amely egyébként teljesen logikus: a nők nagyobb arányban fogadták pozitívan egy kedves, és nem annyira jóképű jelölt közeledését, ha előtte egy kicsit se kedves, önző, lekezelő stílusú pasival leveleztek, mint ellenkező esetben. Tehát a jófiúk közeledésének sikere kvázi a véletlennek volt köszönhető: ha a lány negatív tapasztalatokat szerzett egy jóképű macsóval, akkor szívesebben fordult a megértőbb srácok felé.

Erre most persze mondhatnánk azt, hogy oké, de a megértő srác úgyis csak a barátzónába kerül, a lány megvigasztalódik vele, aztán továbbindul a következő szemét macsó felé… A felmérés ezt persze nem tudta vizsgálni, itt csakis a lányok/nők fogadókészségét vizsgálhatták.

Nyilván nem 100%. hogy egy „kiábrándult” nő azért valódi kapcsolatba kezd majd egy kevésbé tetszetős külsejű fiúval, de már az a tény, hogy a fiú megkapja az esélyt a randizásra, nagy előrelépés lehet. Mint már mondtam: az is sokat segít, ha nem olyan lányokat szemelünk ki, akik nem nekünk valók – mert például fontosabb nekik a társadalmi pozíció vagy az izmok, mint egyéb értékek…

A társkeresés mindig kompromisszumokkal jár, és mindig önismereti tapasztalat is: ha állandóan olyan célpontokat választunk ki, akik elérhetetlenek számunkra, akkor az nem a rendszer és nem a nők hibája, hanem a mi tévedésünk. Lehet, hogy tulajdonképpen eleve nem is akarunk sikert aratni, mert az kockázattal jár…

Visszatérve a társkeresőbeli pozicionálásra: ha a jófiú és sokszor barátzónában maradó kategóriába tartozónak érezzük magunkat, lehet, hogy jobb, ha például nem emeljük ki a profilunkat, hogy minél többen láthassák. És nem szólítjuk le a legújabb tagokat rögtön a regisztrációjuk után. Hagyjuk, hogy a lányok szerezzenek pár negatív élményt (bármilyen kellemetlenül hangzik is ez), levelezgessenek másokkal, és mi csak később kapcsolódjunk be, mikor már nagyobb rá az esélyünk, hogy a fotónkon kívül mást is észrevesznek belőlünk.

Közben pedig dolgozzunk a magabiztosságunkon – a külsőnkön olykor nem sokat tudunk változtatni (főleg rövid időn belül), de az, hogy milyen a stílusunk, már egészen más tészta. Nem kell ahhoz nagyon deltásnak és dögösnek lenni, hogy szeressenek a nők, csak férfiasan kell viselkedni, és ismerni kell a nekünk megfelelő célcsoportot.

Ahogy mi magunk változunk, és más hatást keltünk ugyanazzal a külsővel, de magabiztos fellépéssel, úgy azok a nők is változnak, akikkel kedvesek vagyunk. Sokszor derül ki, hogy a szürke egérnek látszó lányokban szexi nő rejlik, csak kell hozzá valaki, aki megszabadítja őket a gátlásaiktól.