Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Miért egyre fontosabb a világnézet a párkeresésben?

Egyáltalán nem számít újdonságnak, hogy az embernek fontos, hogy olyan partnerrel éljen, aki hasonlóan látja a dolgokat, és akivel nincsenek alapvető világnézeti konfliktusai. Az erotika és a szerelem ideig-óráig átsegít ezeken a nézeteltéréseken, de amint beköszöntenek a hétköznapok, folyamatos konfliktusforrássá válik, ha egészen mást gondolunk arról, mi helyes és mi nem.

Régen még az is nagy probléma volt, ha egy katolikus és egy protestáns ismerkedett meg egymással: amíg és ahol a vallás fontos szerepet játszik az emberek életében, addig komoly konfliktusok adódhatnak abból, ki kinek engedjen, hogyan neveljék a gyerekeiket, és így tovább. Az egyik félnek esetleg el kell hagynia a saját vallását és be kell térnie a másik felekezetbe, annak mindenféle súlyos következményeivel együtt (öltözködési és viselkedési szabályok, stb.)

Manapság azonban nem csak és nem elsősorban a vallási különbségek számítanak, hanem számos olyan kérdés, ami korábban egyszerűen nem volt napirenden.

Gondolhatunk arra is, hogy ki kire szavaz, persze, de ez elsősorban akkor fontos, ha nagyon megosztott egy-egy ország. Az USA-ban például Trump hatalomra kerülése óta sokkal többen figyelnek és kérdeznek rá arra a társkereső oldalakon, hogy ki kire szavazott és kinek mi a véleménye az aktuális történésekről, mint amennyire ez Obama idejében érdekes volt. Korábban nem jelentett problémát, hogy egy demokrata és egy republikánus szerelmi kapcsolatba bonyolódjon, ma már egészen más a helyzet.

De számos más kérdésben is illik egy oldalon állni: ha valaki meggyőződéses állatvédő, természetvédő, vegetáriánus, és így tovább, az nem fog randizni egy vadásszal, vagy egy olajmágnással, illetve olyannal, aki él-hal a húsételekért. (Bár én ismerek vegetáriánus hölgyet, aki most készül férjhez menni egy húsimádóhoz, nekik valahogy sikerült egyetértésre jutniuk.)

Amerikában és a nyugati világban a női egyenjogúságról és a #metoo mozgalomról alkotott vélemény is meghatározó, ha randizásról van szó. Már nem csak burkoltan, hanem nagyon nyíltan rákérdeznek a nők arra a randizni vágyó férfiaknál, hogy ezekről a kérdésekről mi a véleményük - ha pedig nem tetszik a válasz, ott vége is az ismerkedésnek. A nagyvárosokban élő fiatal nőknél például a hagyományos nemi szerepekhez ragaszkodó férfiak egyre kevésbé rúghatnak labdába.

Minél bonyolultabb a világ, annál több kérdésben kell állást foglalnunk, nem csak családi, nemzeti, hanem globális szinten is, így a politika egyáltalán nem csak arról szól, hogy éppen melyik párt kerül hatalomra. Arról is szól, hogy milyen a családtámogatási rendszer, a lakhatási támogatások, milyen az oktatás, a munkaerőpiac, milyen jövő vár a nyugdíjasokra, engedjük-e be a bevándorlókat vagy sem, milyen áldozatokat hozzunk a környezetünkért, és így tovább.

Már önmagában az a tény, ha valaki leszögezi, hogy őt nem érdekli a politika, sok társkereső szemében érdektelenné teheti az illetőt. Ha ez a téma őt nem foglalkoztatja, akkor hogyan akar családot tervezni? Ezek szerint nem gondol a jövőre és arra, hogy milyen örökséget hagy a gyerekeire? Lehet próbálkozni azzal, hogy elkerüljük a politikáról és vallásról folytatandó beszélgetéseket, de hosszú távon nem fog menni. Mivel az életünk legalapvetőbb kérdéseit érinti - akár azt is, hogy ki mosogat otthon és ki viszi le a szemetet... Vagy azt, hogy az országban maradunk-e vagy külföldön próbálunk szerencsét.

Elég prózai dolog ez, de együtt kell vele élnünk, így jobb, ha már az ismerkedés elején tisztázzuk, hogy a másik fél nézetei mennyire közelítenek a mieinkhez.