Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Miért jó barátságban maradni az exünkkel?

A szakítás sokakat annyira megvisel, hogy eszük ágában sincs bármilyen kapcsolatot is fenntartani az exükkel, esetleg tudják magukról, hogy csak akkor képesek igazán elszakadni és meggyászolni a múltat, ha nem találkoznak többet az illetővel. De nem minden eset ilyen drámai, léteznek olyanok is, akik képesek barátok maradni szakítás után is, sőt, ismerek életre szóló véd-és dacszövetségeket, amelyek tizenéves kori szerelemből születtek.

Amerikai kutatók kíváncsiak voltak azokra az okokra, amelyek bizonyos embereket arra bírnak, hogy ne szakítsanak végleg, hanem inkább barátsággá alakítsák a kapcsolatukat.

A kaliforniai Oakland Egyetem két kutatója, Justin Mogilski és Lisa Welling 248 embert kért meg arra, hogy készítsen listát azokról az okokról, amelyek a szakítás utáni kapcsolattartás mellett szólnak. Összesen 153 ok gyűlt így össze, de ezeket persze mind nem sorolhatjuk fel: hét olyan magyarázatot emeltek ki a tanulmány készítői, amely nagyon gyakran fordult elő.

Általánosságban megfigyelhető, hogy az introvertált, érzelmeiket mélyen átélő személyiségek inkább azért tartották a kapcsolatot szakítás után, mert így könnyebb volt átvészelniük a veszteséget, míg az extrovertáltak között sok olyan akadt, aki a jövőre nézve még azt tervezte, hogy ha a kapcsolat nem is állítható helyre, azért alkalmi szexre rá lehet beszélni az exet. Érdekes módon inkább férfiak vallották azt, hogy szívesen maradnak ex-barátnőikkel kapcsolatban akkor is, ha ez a viszony tisztán plátói – bár ha a férfiak ezt teszik, akkor az ex-barátnőik is, mert kapcsolatot tartani nem lehet egyoldalúan.

Ráadásul elképzelhető, hogy az, amit sokáig csak plátóinak gondolunk, adott esetben újra szexuális tartalmúvá válik, vagyis a motivációk változhatnak. Egyébként az introvertáltak is gondolkodhatnak jövőbeni szexkalandokban, legfeljebb nem kezdeményezik, csak várják, hogy az ex szóba hozza…

De nézzük a hét legfontosabb indokot a szakítás utáni kapcsolattartásra:


1. Szentimentalizmus

Ha alapvetően jó emlékek fűződnek az exhez, és a szakítás nem tett ellenségessé bennünket, akkor az érzelmek egy része megmarad. Kellemes nosztalgiával gondolhatunk a múltra és értékelhetjük mindazt, amit a partnerünktől kaptunk.


2. Pragmatizmus

Ez nem valami nemes motiváció, de attól még működőképes. Ha az ex megbízható, lehet rá számítani, esetleg van kézügyessége, pénze vagy más erőforrásai, amelyeket később hasznosíthatunk, kézenfekvő, hogy barátságban maradjunk vele. Például, ha lerohad a kocsink, ő az, akit felhívunk és azonnal ugrik, hogy segítsen – pedig vagy 20 éve szakítottunk. Remélhetőleg azért ez a dacszövetség kölcsönös, és az egyik ex nem használja ki a másikat egy életen át.


3. Még meglévő érzelmek

Közvetlen a szakítás után egy ideig még érezhetünk szerelmet, vonzalmat, vagy egyszerűen csak szeretetet – ez vagy elmúlik idővel, vagy megmarad és barátsággá alakul. Egy igazán mély szerelem valószínűleg nem múlik egy nyomtalanul, bizonyos érzelmek mindig megmaradnak.


4. Közös gyermekek, háziállatok, illetve közös tulajdon

Ha két embernek közös gyerekei vannak, akkor gyakorlatilag egy életre össze lesznek kötve, akár tetszik, akár nem. Ez lehet iszonyatos tehet és frusztráció forrása, de lehet, hogy jól tudjuk kezelni… Ilyenkor azonban sokszor nem azért tartjuk fenn a kapcsolatot, mert szeretnénk, hanem, mert muszáj.

A háziállatok is kényszerűen össze tudják kötni a partnereket, noha egy kutya vagy macska nem teremt olyan életre szóló köteléket, mint egy gyerek. De huzakodni rajta azért ugyancsak lehet. Ahogy a közös vagyonon is.


5. Az erotikus vonzódás már megszűnt, de a baráti érzelmek megmaradtak

Ez nem sokban különbözik a 3. ponttól, noha abban az egyik fél részéről még lehet szexuális vonzalom. Könnyebb, ha konszenzusos, hogy az erotika már nem része a kapcsolatnak, de attól még marad a szeretet és a törődés, így nincsenek félreértések.


6. Társasági/társadalmi szempontból érdemes fenntartani a kapcsolatot

Ha vannak közös barátok, azonos társaságba járunk, csak azért, mert szakítottunk, nem fogunk mindenkinek hátat fordítani. De lehet ebben pragmatizmus is: ha az exnek magas a társadalmi státusza, és nekünk önmagunkban nem annyira, akkor érdemes továbbra is barátkozni vele, hogy ne veszítsük el a pozíciónkat. Rajta keresztül könnyebben találhatunk hasonló státuszú új partnerre is.


7. Továbbra is vonzódnak egymáshoz erotikusan

Van az úgy, hogy két ember között a szex tökéletesen működik, de egyéb dolgokban nem passzolnak egymáshoz. Vagy már nem szeretnének olyan gyakran találkozni, de olykor-olykor szívesen nosztalgiáznak. Persze sokak szerint ez hátráltathatja egy újabb komoly kapcsolat kialakulását, de nem is biztos, hogy mindenki azonnal vágyik valami komolyabbra, az exszel pedig kellemesen telik az idő.


Nos, ezek voltak a leggyakrabban emlegetett okok, ki-ki átgondolhatja, hogy ő maga melyik exével tart fenn kapcsolatot, és vajon milyen okból teszi ezt. Valószínű, hogy a hetes listán szereplők egyike-másika a saját listánkon is felbukkan.