Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Mire vágynak a nők, és mitől kapnak frászt a férfiak?

Mire vágyik egy nő? Jó lenne tudni, ugye? A válasz valójában pofonegyszerű, és minden férfi képes arra, hogy megadja a nőnek.

  

A kérdés olyan kardinális, hogy a kutatókat is izgatta. John Gottman, amerikai házasságterapeuta kereste rá a tudományos választ, és szerinte meg is találta. A nők nem feltétlenül izmos férfitestre és vastag pénztárcára vágynak, hanem egy megbízható pasira. A kutatás szerint a megbízhatóság azt jelenti, hogy az vagy, akinek mondod magad, és azt teszed, amit megígértél. A lényeg a megbízhatóság, szavahihetőség.

A dolognak természetesen evolúciós gyökerei vannak. A nő és gyermekeinek életben maradása a férfi megbízhatóságán múlott évezredeken keresztül, és úgy tűnik, hogy ez még ma is nagyon fontos. Ha az apa nincs jelen a gyereke életében, nevelésében, ötször akkora lesz a valószínűsége, hogy gyerekei szegénységben nőnek fel, és háromszor akkora a valószínűsége, hogy rosszul teljesítenek az iskolában. Érthető tehát, hogy a nők megbízható férfira vágynak, aki hajlandó gondoskodni a családjáról.

 

Ez zavarja a leginkább a nőket

A nők általában két dologra panaszkodnak a férfiakkal kapcsolatban: 1) Soha nincs ott, amikor szükségem van rá. 2) Hiányzik a meghittség és az érzelmi közelség.

A kutatások szerint a férfiakat pedig a következő két dolog szokta zavarni: 1) Túl sok veszekedés. 2) Kevés szex. Ezek a panaszkodó férfiak épp olyan magányosak, mint a panaszkodó nők.

A nők és férfiak egymással látszólag össze nem függő panaszai mégis ok-okozati viszonyban állnak egymással, és rém egyszerűen orvosolhatóak. Ez pedig az érzelmi ráhangolódás. Ha a férfi érzelmileg ráhangolódik a nőre, akkor a kevesebb lesz a veszekedés, és több a szex. Végeredményben mindkét fél magánya megszűnik.

Amitől a férfit kitöri a frász

A kutatások szerint a párok veszekedéseinek nagy része azért tör ki, mert a férfi lekicsinyli, leszólja, semmibe veszi a párja érzéseit. Ezt úgy csinálja, hogy kigúnyolja, figyelmen kívül hagyja a nő érzéseit, esetleg megpróbálja róla elterelni a párja figyelmét.

Hogy miért teszi ezt? Azért, mert a férfiak többsége felelősnek érzi magát a nő fájó érzéseiért. Amikor egy nőből előtörnek az érzések, a férfi azonnal közbe akar lépni, és megszüntetni ezeket. Azért teszi mindezt, mert még egy felnőtt férfit is halálra rémít a nő érzelmi kitörése.

Semmivel sem lehet jobban frászt hozni egy férfira, mint egy látszólag ok nélküli, a semmiből kitörő sírással, amit a nő csak két-három órás beszélgetés után hagy abba.

A legtöbb férfi ilyenkor türelmetlenné, ingerültté válik, és felveszi a „már megint mi a fene van?” pózt. Ilyenkor kötelességének érzi, hogy minél előbb eltüntesse a nő szomorúságát, és minél hamarabb boldoggá tegy őt. Azt gondolja, hogy az a legegyszerűbb megoldás, ha előáll valamilyen kézenfekvő megoldási javaslattal.

Csakhogy ettől a nő frusztrált lesz, mert azt éli meg, hogy azt éreztetik vele, hogy ő ostoba, amiért ilyeneken rágódik, és megalázottnak érzi magát az érzékenysége miatt. Mi történt? A férfi nem hangolódott rá a nő érzelmeire, sőt mindent elkövet, hogy megszabaduljon tőlük. A nő nem érzi magát biztonságban és megértve. Mit tehet akkor a férfi?
 

  

A ráhangolódás lépései

Nos, kezdjen el ráhangolódni a nő érzéseire, ugyanis ez a megbízhatóság egyik legfontosabb megnyilvánulási formája. A ráhangolódás azt jelenti, hogy odafigyel, együttérzést mutat, és egyáltalán, sehogy, semmiféleképpen nem akarja megoldani a párja problémáit.

1. Figyelj oda a másikra!

Ha a párod beszélni akar veled, tedd le a távirányítót, kapcsold ki a telefont, és add tanújelét annak, hogy figyelsz rá, és érdekel, amit mondani akar.

2. Nézz rá!

Na, ez nem egy atomfizika, de kihagyhatatlan lépés: fordulj a partnered felé, és vedd fel vele a szemkontaktust!

3. Próbáld megérteni, hogy mit mond!

Csak figyelj, és ne azon gondolkodj, hogy szerinted hogyan lehetne megoldani a problémát! Ne tereld el a szót, ne bagatellizáld el a problémát, ne vicceld el a dolgot! Nem elég, ha azt mondogatod, hogy „persze, értem”. Tényleg próbáld megérteni, hogy mit akar mondani, és összefoglalva, a saját szavaiddal mondd el neki, hogy mit értettél meg abból, amit mondott.

4. Csak hallgasd meg, ne próbálj védekezni!

Ha a párodnak éppen veled van baja, nagyon nehéz nem védekezni vagy visszavágni. Ebben az esetben is az a legfontosabb, hogy csak próbáld megérteni, hogy mit érez, mire van szüksége, mit akar. Ha védekezel vagy támadsz, nagyon hamar elmérgesedik a helyzet. Nem kell egyetértened azzal, amit mond, de legalább megpróbálhatod megérteni. Ha szereted, akkor legalább tegyél erre kísérletet! 

5. Mutass együttérzést!

Próbáld átérezni, hogy mit érez a társad! Ha megpróbálod kitalálni az érzéseit, és ezt vissza is jelzed neki, már megállítottad a veszekedés felé induló folyamatot. Mondhatsz valami ilyesmit: „Ez biztosan nagyon nehéz neked. Szörnyen bosszantó ez az egész. Látom, hogy nagyon felháborít ez a dolog.”.

Meg fogsz lepődni, de a nők többsége ettől elkezd megnyugodni, mert azt érzi, hogy végre figyelsz rá. Figyelem! Továbbra se kell egyetértened vele, de attól még együtt érezhetsz vele! Ha ez megtörténik, a nő lenyugszik, és hamarosan képes lesz arra, hogy meghallgassa a te verziódat is.
  

Ha ezeket a lépéseket követed, lényegesen csökkenni fog a veszekedések száma és hevessége, növekszik a felek közötti intimitás, közelség, és több lesz a szex. Vagyis mindkét fél jól jár!

Valójában ezt a szuper módszert nem John Gottman találta fel. Az erőszakmentes kommunikáció, a Gordon-módszer évtizedek óta tanítja a konfliktuskezelésnek ezeket a módjait, kidolgozott, hétköznapi emberek számára is gyorsan elsajátítható módszerei vannak erre.

Ha szeretnéd megtanulni ezt a módszert, nézd meg A kapcsolatépítő viták művészete című videós előadássorozatot!