Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Pocsék indokok arra, hogy elköteleződj

Egyedülállónak lenni sokszor már csak azért sem egyszerű, mert nem hagyják az embert, főleg, ha nő, elmúlt harminc és nincs gyereke. De ha ezen feltételek nem állnak fenn, akkor is gyakran belefuthatunk, hogy kérdezgetnek minket: miért nem állapodsz meg, mikor találsz már valakit, hát te nem akarsz családot?

Viszont csak azért, mert a hagyomány azt diktálja, hogy hosszú távú kapcsolatra törekedjünk, nekünk még lehetnek más terveink, vagy élhetjük a világunkat úgy is, hogy nem követjük a szokásokat. Mert ha nem a megfelelő indokból köteleződünk el, akkor aztán minden lesz a kapcsolatunk, csak jó és boldogító nem.

Milyen pocsék indokokból szoktak az emberek belemenni olyan elköteleződésekbe, akár házasságba, amelyekre valójában semmi szükségük?

20220917_2

1. Mert be akarnak valamit bizonyítani

Ha például azt hallottad egész kamaszkorodban, hogy úgyse lesz soha senkid, úgyse kellesz senkinek, ne is próbálkozz, akkor meglehetősen nehéz megállni, hogy ne akard bizonyítani, igenis kellesz valakinek, sőt, az a valaki még házasságban is akar élni veled.

De ha azt hallottad, hogy családot alapítani az élet értelme, az a nő, aki nem szül gyereket, nem is igazi nő, meg hasonló szövegek, akkor is benned lehet a vágy, hogy bizonyítsd: te értelmes életet akarsz élni, meg akarod adni a szüleidnek a várt unokákat és igazi nő vagy... Csak nehogy azt higgyék, hogy valami baj van veled, mert szembemész azzal, amit elképzeltek.

Mások vágyait megvalósítani vagy mások provokációinak bedőlni egyaránt pocsék indok arra, hogy elköteleződj.


2. Mert gondoskodni akarnak valakiről, vagy azt szeretnék, ha róluk gondoskodna valaki

Tény, hogy sokat segíthet abban, hogy értelmet adjunk az életünknek, ha úgy érezzük, valakinek szüksége van ránk, valaki tőlünk függ. Ez rendkívül erős motiváció. Ahogy bizonyos emberek számára meg az a csábító, hogy ne kelljen felnőtt módon élniük, legyen mellettük egy igazi felnőtt, aki gondoskodik róluk, akár úgy, hogy eltartja őket, akár úgy, hogy főz, mos, takarít...

Nagyon erős minták ezek, amelyekbe viszonylag könnyű belesimulni, mert úgy érezzük, megspórolhatunk magunknak egy csomó viszontagságot. De nem szokott sok boldogság születni az ilyen indokokból létrejött kapcsolatokból.


3. Mert egy tartós, felvállalt kapcsolat státuszt biztosít és értékesnek érezhetik magukat tőle

Főleg a nők számára jelent fontos státuszbeli változást, ha házasságra lépnek, nem csoda, hogy többségük olyan nagy ünnepléshez köti ezt a lépést. Manapság azért jóval kisebb a jelentősége, mint amikor még ez jelentette a felnőttkorba való belépést. De attól még nagyon is létezik különbségtétel szinglik és kapcsolatban élők között.

A tartós kapcsolat, főleg a házasság megléte azt az érzést közvetíti a külső szemlélőnek, hogy az illető érett, tudja mit akar, a társadalom teljes jogú tagja, megtalálta a célját, sőt, betöltötte a természettől a természetfölöttitől rendelt szerepét... Minél vallásosabb a közeg, annál nagyobb jelentőséget tulajdonít ennek az egésznek és annál nagyobb a kísértés, hogy az adott közeg tagja azért házasodjon, hogy teljes értékű embernek tekintsék.


4. Mert azt hiszik, hogy kifutnak az időből

A XIX. században egy lány már 22 évesen is úgy érezte, hogy kifutott az időből, manapság ez azért kissé kitolódott (kivéve Leonardo DiCaprio barátnői számára), de 30 körül már nagyon elkezd ketyegni a biológiai óra, főleg, ha egy nő gyereket akar. És ilyenkor jön a kompromisszum: ugyan nem igazán jó az adott férfival, de már nincs se időm, se kedvem újrakezdeni a keresést...

Persze érthető, ha valaki így érez, de attól még pocsék indok emiatt férjhez menni vagy benne maradni egy se íze, se bűze kapcsolatban.

20220917_3

5. Mert bonyolult lenne nemet mondani egy kedves embernek

Ha már megégettük magunkat párszor, és persze pont azok okoztak csalódást, akik iránt szenvedélyesen rajongtunk, hajlamosak lehetünk arra a következtetésre jutni, hogy az unalmasabb, kedvesebb, értünk rajongó srácnak kellene esélyt adnunk, és ha ezt elkezdtük, nehéz abbahagyni. Ő egyre inkább beleéli magát, mi meg egyre kínosabbnak érezzük, hogy nem tudunk vele boldogok lenni. Olyan jó ember, biztos bennünk van a hiba... És igen, nem egy nő így marad benne egy számára érdektelen kapcsolatban, akár még férjhez is megy ahhoz, akit valójában legfeljebb barátilag kedvel... Nem szokott beválni.


6. Mert tetszik a partner családja

Azok, akiknek nem volt valami kellemes gyerekkora, meglehetősen érzékenyek a családi hangulatokra és ha úgy érzik, hogy a partnerük szülei kedvesebbek, mint a sajátjai, akkor ettől is elcsábulhatnak és köthetnek olyan kompromisszumot, amilyet nem kéne. Egyrészt sokszor félreismerjük a családot, nem látjuk át annyira, hogy meg tudjuk ítélni, tényleg olyan csodálatosan működik-e, másrészt nem anyós-após lesz a társunk...


7. Mert már mindenkinek bekötötték a fejét és kínos harmadik keréknek lenni

Ha a barátaink házasodni kezdenek, az nagy nyomást gyakorol ránk: úgy érezzük, eljött az ideje, nekünk is követnünk kell őket, különben lemaradunk és elidegenedünk egymástól. Gyerekes családok és szinglik ritkán illenek össze, másképp érnek rá, más témákat boncolgatnak, már nem is igazán türelmesek egymással.

De a csoportdinamika miatt házasodni vagy elköteleződni nem jó ötlet és könnyen olyannal köthetjük össze a sorsunkat, aki nem is való hozzánk.