Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Gond lehet e az, ha a pár egyik tagja többet keres a másiknál?

Ha egy párkapcsolat résztvevőit, anyagi hátterük alapján vizsgálunk, hagyományosan a férfiak javára szokott elbillenni a mérleg nyelve olyankor, ha azon gondolkodunk melyiküknek érdemesebb a kapcsolati és személyes kiadások finanszírozására fordítható jelentősebb pénzügyi forrásokkal rendelkeznie. A vagyon megteremtése ugyan a férfi tevékenységi profiljába illeszthető bele hangsúlyosabban, de ennek elosztása gyakrabban lesz a nő privilégiuma.

Számomra azért volt mindig is érdekes a pasik hajtása, törtetése, és szorongása attól, nehogy kedvesük materiálisan föléjük emelkedjen, mert nem egy tapasztalat nyújtott már bizonyosságot életemben arról, hogy ez a tényező nem annyira számottevő. Természetesen ehhez hozzá kell tennem ama törvényszerűséget, hogy könnyen lehet, hogy a „hasonló a hasonlót vonzza elv” alapján pontosan ilyen nőket sodort mellém sors, akik lelki szemei előtt, nem húszezresekkel teli pénzeszsákok lógtak le a kötvényekkel kitapétázott plafonról.

Vegyünk végig pár speciális példát, ami egyértelműsítheti a pénz szerepét különböző párkapcsolati relációkban.

1. A relatív jólléthez fontos elérni egy stabil nívót, amit biztonsággal hozhatunk hónapról hónapra. Hogy ez a jóllétbeli mutatószám egyénenként 300 vagy 500 ezer forintos nettó jövedelemnél állapodik e meg, ez függ az igényektől, a kiadások típusaitól és sok egyéb gazdasági megfontolástól és hatóerőtől. Ha a felek külön-külön is meg tudnak ütni egy szintet, ami ehhez az általuk érzékelt szubjektív elégedettséghez szükséges, akkor 20-30 ezer forint eltérés nem a világvége. Már amennyiben a közös háztartásban élő férfi és nő értékítélete nem tér el túlságosan egymástól ebben a vonatkozásban. Azonban, ha a férfi havi 50, a nő pedig 200 ezret visz haza, nos, ez a kiszolgáltatottság és differencia nemcsak a hím potenciájára hathat károsan, hanem hosszú távon a kapcsolatot összetartó kohéziós erőt is veszélyeztetheti. Mert a mondással ellentétben („a szerelmet nem ölheti meg a nélkülözés”), a valóság azt mutatja, hogy DE.

2. A szociális hatalom, luxus és fogyasztási cikkek birtoklása fémjelzi a társadalomban elfoglalt státuszt is, ami evolúciós távlatokban szemlélve az életképesség jelének minősül. Ezért vonzó. A határozottan nárcisztikus jegyekkel bíró nőknél látom leginkább azt a motivációt, hogy önmeghatározásukat erősen eredeztetik attól a presztízstől, amit egy magas rangú férfi mellett élhetnek meg a legerőteljesebben. Lényegében a hím tükörképében látva értékelhetik fel önmagukat, ezért számukra kínos és elfogadhatatlan lehet az, ha olyan valakivel akadnak össze, kinek kincsestára az övékénél kisebb területet ölel fel. Abban egyetérthetünk, hogy a nő szeretne felnézni a férfira, akit választott, ugyanakkor nemcsak a bankszámlán látható milliók, illetve sokszorosított Deák Ferenc miniportrék képezhetik a tisztelet alapját, hanem az is, ha alanyunk családapai minőségében is jól tud teljesíteni. Bár ezt az erényt a XXI. század közgondolkodása nem tartja példaértékűnek akkor, ha a sikeresség témája kerül terítékre.

3. Az élethelyzet sem mellékes. Teljesen más igényei lehetnek egy olyan nőnek, aki éppen gyerekvállalásra készül és akar maga mellé egy jól kereső férfit, mint annak, aki már túllépett ezen a témán, vagy még szóba sem jön számára ilyesmi és a kellemes idő hasznos és tartalmas eltöltése céljából keresi partnerét.

4. Ha már az evolúciós paramétereknél tartunk, valamivel azért szükséges kiegészítenem a saját példámat, mikor is arról vallottam, hogy kapcsolataimban nem ették forrón a kását és nem várták el tőlem, hogy csillagászati, hétszámjegyű összegeket vigyek haza. Még pedig azzal, hogy tettem a dolgomat. A velem tartó hölgyek egyaránt látták, hogy vannak értelmes céljaim, amik inspirálnak, és amikért rendszeresen dolgozok, így hosszú távon érezték a potenciált abban, hogy számukra nyereséges és kifizetődő döntés lehet mellettem elkötelezni magukat. Akárhogy is, az életben maradási ösztönünk erőteljesen irányít minket, a hiúság az már más tészta.

Nagyon egyszerűen meg lehet állapítani, hogy léteznek e efféle célok a férfi listáján. A kapcsolatokra tekintve bizonyos idő után a nő azonosulhat párja érdeklődési körével, valamint ebből eredő látásmódjával, életszemléletével. Mindez fordítva is előjöhet, de mint tudjuk a férfiaknál a teremtés karrierben megnyilvánuló volta előkelőbb helyen áll a prioritást élvező teendők listáján, mint a nőknél. Ez az „azonosulás” egy hölgy tetteiben, verbalitásában is kifejeződésre juthat. Így lesz kiemelt családi beszédtéma az egyébként érdektelennek tűnő céges belügyrendszer és így nyeri el valódi értelmét a „minden sikeres férfi mögött áll egy nő” közmondás is, amit gyakran félreértelmezünk, és úgy interpretálunk, hogy egy krapek önállóan képtelen lenne célba érni.

Szerintem sokkalta inkább arról van szó, hogy a nő (nem pejoratíven értve) viszonyulási természete miatt osztozni kezdd a férfi önmegvalósítása kapcsán megélt élményekben, így társas támaszt jelent párjának, ami mindnyájan tudjuk, hogy az akadályok leküzdéséhez micsoda belső motivációt kiépítését segíti elő.

Eszerint, kissé megreformálva a divatos bölcsességet: „minden sikeres férfi MELLETT nem pedig mögött áll az a bizonyos nő”.

 

Írta: Lázár Gergely

 

Forrás:

www.randidoctor.hu

 

onlinepszichologia