Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Miért jó egy ideig szinglinek lenni?

Noha az emberek általában azért regisztrálnak komoly társkeresőre, mert nem szeretnének szinglik maradni, azért be kell ismernünk, hogy az egyedülálló létnek is megvannak a maga előnyei. Persze, ha semmi más nem jár a fejünkben, csak az, hogy mikor találjuk már meg az igazit, ezeket az előnyöket nem fogjuk észrevenni. Pedig léteznek.

Nem mindegy persze, hogy ha most éppen szinglik vagyunk, akkor mi áll mögöttünk:

a) soha nem is volt tartós kapcsolatunk
b) volt, de csúnyán ért véget
c) volt, és békében ért véget
d) több tartós kapcsolatunk volt és különbözőképpen értek véget
e) házasságban is éltünk már (egyszer vagy többször)
f) vannak-e gyerekeink, velünk élnek-e
g) elváltak vagyunk-e vagy özvegyek

Minden élethelyzetben mást és mást jelent az egyedülálló szó: egyeseknek sosem volt része még olyan kapcsolatban, amilyet szeretne, másoknak már nem is egyszer.

Valószínűleg könnyebb úgy megélni a szingliséget, hogy már tudjuk, milyen párkapcsolatban lenni, mert akkor nem csupán valami idealizált állapot lebeg a szemünk előtt, hanem nagyon konkrét tapasztalatok birtokában vagyunk, és ezek között biztosan akadnak negatívok is. Még a legjobb kapcsolatban is vannak olyan korlátok, amelyektől olykor szívesen megszabadulnánk és ennek tudatában nem olyan nehéz felidézni, hogy szingliként mi mindent tehetünk meg, amit kapcsolatban élve nem.

Egyébként mindenkinek ajánlanám, hogy egy-két évig egyedül éljen (lehetőleg ne a mamahotelben, mert az nem számít), megtanuljon gondoskodni magáról, el tudjon végezni minden házimunkát és képes legyen szerelőt hívni, ha kell, vagyis független felnőttként létezzen.

De nézzük, milyen előnyök rejlenek az átmeneti szingli létben:


1. Lehetőség önmagunk megismerésére

Ha együtt élünk valakivel, akkor keveset tudunk önmagunkkal foglalkozni (persze ez akkor is igaz, ha a szüleinkkel vagy a gyerekeinkkel élünk együtt). Lehet, hogy éppen az állandó társaság akadályoz meg abban, hogy igazán magunkba nézzünk és megoldjuk lelki problémáinkat. (Ilyenek mindenki életében vannak, még ha tagadja is.)

A szingliknek sokkal több idejük van arra, hogy például önismereti csoportba vagy pszichológushoz járjanak, vagy éppen rúdtáncot tanuljanak, mint azoknak, akik kapcsolatban élnek - és végre senki nem is fog beleszólni, ha ilyesmire szánjuk rá magunkat, mert senkivel nem kell egyeztetnünk.


2. Lehetőség önálló döntések meghozatalára

Oda megyünk, ahová akarunk, olyan szórakozási formákat választunk, amilyenek tetszenek, oda utazunk, ahová szeretnénk. Nem kell magyarázkodnunk, egyezkednünk, lemondanunk dolgokról, mert a párunknak nem tetszenek. Végre önállónak és döntésképesnek érezhetjük magunkat, ami magabiztossá tesz, és egy csomó görcsöt feloldhat bennünk. Ha nem kell megfelelnünk senkinek, akkor végre kiderül, hogy nekünk magunknak mi felel meg.


3. Rengeteg emberrel randizhatunk és barátkozhatunk

Annyi férfival/nővel randizunk, amennyivel jólesik. Senki nem fogja számonkérni rajtunk, ha nem alszunk otthon. Ha ki szeretnénk próbálni dolgokat, amelyeket korábban a párunk miatt nem próbálhattunk ki, itt az idő belevágni. Sokat változhat az ízlésünk az erotika terén, ha több emberrel beszélgetünk a témáról, és persze olykor nem csak beszélgetünk.

A világ minden értelemben kinyílhat előttünk, ha nem állandóan ugyanannak az embernek a szűrőjén keresztül látjuk. Rengeteg önmagunkkal kapcsolatos tévhitet is magunk mögött hagyhatunk azáltal, hogy sokféle emberrel találkozunk és sokféle nézőpontot ismerünk meg.


4. Átgondolhatjuk, hogy milyen partnert szeretnénk igazán

Ha folyton egyik kapcsolatból a másikba esünk, sose gondoljuk át igazán, hogy mit szeretnénk, csak arra van lehetőségünk, hogy alkalmazkodjunk egy adott emberhez. Akivel esetleg nem is azért vagyunk együtt, mert annyira beleszerettünk, csak nem merünk egyedül maradni.

Ha viszont egyedül élünk egy ideig, akkor bőven van időnk átgondolni, milyen kapcsolatra vágyunk, és így célzottabban tudunk keresni. A keresés folyamata jó esetben állandóan alakítja az ízlésünket: minél több embert láttunk már, annál egyértelműbb, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyekből semmiképp nem kérünk, és melyek azok, amelyekhez viszont ragaszkodunk.


Miközben tehát párt keresünk, élvezzük ki a mostani életünket is, hogy majd szívesen gondoljunk vissza erre az időszakra, ha például éppen két gyerek után kell futni egyszerre.