Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Utazzunk-e más párokkal?

Abban, aki szeret utazni, és van is rá lehetősége (pénze, ideje, energiája, ötlete), ráadásul friss kapcsolata is adódik, biztosan felmerül, hogy az idei nyaralását hogyan alakítsa. Utazzon egyedül, mint szingliként mindig? Az eddigi baráti társasággal, amelyben vannak szinglik és párok is? Esetleg az új kedvesével kettesben? Vagy két pár szervezzen egy utat?

Arról, hogy mennyire jó vagy nem jó egyedül utazni, már írtunk korábban, és azt is végignéztük, mire érdemes vigyázni, ha még friss a kapcsolatunk, és úgy döntünk, hogy kettesben utazunk el valahová. Az első alkalom ne legyen túl hosszú, 2-3 naposnál semmiképp sem több, mert ekkor még csak ismerkedünk egymás szokásaival, és ha nagyon nem stimmel valami, akkor hosszabb időt kibírni sokkal rosszabb lenne.

De nézzük, jó ötlet-e egy másik párral útra kelni, például, mert így könnyebben osztozhatunk a költségeken, egy autó elég lesz négyünknek, felváltva vezethetünk, esetleg még egy helyismeretére, nyelvtudására is támaszkodhatunk, vagy ingyenes szállást vehetünk igénybe a haverok jóvoltából?

Kétségtelenül léteznek olyan emberek, akiknek bejön ez az utazási forma, de ha már két résztvevő között is gyakoriak lehetnek a feszültségek, minél több szereplős a történet, annál több a buktató is.

Először semmiképp nem egy négyes utazásra induljunk el a kedvesünkkel, hanem próbáljuk ki kettesben, mennyire egyezik az ízlésünk. Egyáltalán ugyanolyan jellegű helyekre vágyunk? Ugyanolyan árkategóriájú szállásra gondolunk? Ki fizeti a révészt? Ötven-ötven százalék, vagy az ad többet a közösbe, aki többet keres?

Mennyire tervezzük meg előre, mit fogunk megnézni, vagy mennyire szeretünk spontán dönteni? Ki veri a fogához a garast, és ki szeret drágább helyekre is beülni? Ki kávézik minden két órában, ki sörözik, és ki iszik csak csapvizet?

Ha a kedvesünkkel töltött első utazás után úgy érezzük, hogy sikerült összeegyeztetni az ízlésünket, és nem fedeztünk fel egymásban elviselhetetlen szokásokat, akkor pendíthetjük meg a négyesben való utazás ötletét.

Természetesen nem mindegy, hogy mennyire ismerjük a másik párt, vajon csak az egyik tagjával voltunk-e már valahol: mondjuk a fiúk évek óta barátok, és nem egy közös kiruccanáson vettek már részt, de a lányok nem ismerik egymást, sőt, lehet, hogy a fiúk se ismerik a barátjuk barátnőjét… Vagyis először a lányokat kellene kicsit közelebb hozni egymáshoz. (Persze az is lehet, hogy mind a  négyen régről ismerjük egymást, csak a szerelmi kapcsolatok egyike új.)

Mindkettőnk számára teljesen idegen párral utazni nem jó ötlet, de nem is túl valószínű, hogy ilyen lehetőség adódna, vagyis vagy a lányok, vagy a fiúk már régről fogják ismerni egymást. Ez egyfelől persze nagyon jó, másfelől rejt néhány buktatót.

Ha a kedvesünkkel sokkal kevésbé ismerjük egymást, mint a a barátunkkal, barátnőnkkel, akkor könnyen belecsúszhatunk abba, hogy bennfentes poénokat sütünk el, amelyeket az újonnan érkezettek nem értenek, és ettől zavarba jönnek, kirekesztettnek érezhetik magukat. Ugyanakkor a régi barátságban kialakult kommunikációs formán változtatni nagyon nehéz.

Ha két összeszokott fiúról van szó, akkor a nyelvezetük és a humoruk is durvább lehet, mint a lányoké, vagy mint ahogy egyébként a barátnőikkel beszélni szoktak. Főleg néhány pohárka megivása után bújhat ki belőlük a macsó tempó, ami a nőknek már egyáltalán nem kellemes.

De ha két összeszokott barátnő az alapja a négyesben való utazásnak, az is rejthet problémákat. Ők is utaztak már együtt, vannak közös szokásaik, bennfentes vicceik, összesúgásaik, két nő könnyen keltheti azt a benyomást, hogy nem is titkoltan kibeszélik a pasikat, összehasonlítják őket egymással…

Ezekre az érzékeny pontokra tehát érdemes odafigyelni, senkinek ne támadhasson az a benyomása, hogy a háta mögött kinevetik, vagy ki van zárva bizonyos viccekből…

Az is fontos, hogy a négy ember ne lógjon állandóan együtt, legyenek a párok is kettesben eleget, illetve császkáljanak külön a fiúk, illetve külön a lányok is, ha úgy tartja kedvük. Bizonyos programokat például vagy a férfiak vagy a nők unnak: csak azért, mert együtt nyaralunk, még nem kell mindenkinek mindenben egyformán részt vennie.

Se a párok ne legyenek elválaszthatatlanok, se a négy ember ne legyen az. Sőt, akkor sem dől össze a világ, ha néhány órára valaki egyedül akar maradni, vagy az egymással romantikus kapcsolatban nem álló fiú-lány páros megy el közös programra, mert mondjuk ők szeretnek kajakozni, a másik kettő meg nem.

Fontos, hogy a nyaralás ne váljon nemszeretem programok abszolválásává, csak, mert az az elképzelésünk, hogy mindent együtt kell csinálnunk. A hétköznapokban sem tesszük ezt, akkor nyaraláskor miért kéne? Nem börtönbe megyünk, hanem kikapcsolódni.

Neuralgikus pont lehet a szex kérdése, főleg, ha közös apartmanban szállunk meg, vagy sátorozunk, esetleg ifjúsági szállásra megyünk, és a többi. Hagyjunk egymásnak diszkréten időt az intimitásra, és biztosítsunk helyet is, ha rajtunk múlik: egyik este lehet az egyik páré az apartman, másik este a másik páré: a közös nyaralás ne váljon szexelvonó kúrává, mert szégyelljük megbeszélni a dolgot.

Vagyis akkor utazzunk más párokkal, ha a saját kedvesünkkel jól kijövünk, a másik pár egyik tagját legalább eléggé ismerjük ahhoz, hogy tudjuk: nem lesznek komolyabb problémák, és ha jól tudunk alkalmazkodni.

Arra készüljünk fel, hogy mindig lesz olyan, aki a hangadó szerepét vállalja majd magára, ilyenkor el kell döntenünk, hogy mennyi teret engedünk neki, és mikor vállaljuk a konfliktust, amennyiben más végképp nem érezzük jól magunkat a helyzetben. Még az is lehet, hogy az a haver, akivel évek óta jó élményeket szereztünk, egy ilyen szituációban nem úgy viselkedik, ahogy vártuk, vagyis a közös nyaralás próbára teszi a barátságokat és a párkapcsolatokat is. Óvatosan vágjunk csak bele ilyesmibe.

Jó nyaralást mindenkinek, akármilyen formációban is utazik!