Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Így veszekedj „helyesen”!

Egészen elkeserítő, amikor végre találtál magadnak egy normális párt, és azt tapasztalod, hogy a kapcsolatban ismét megjelenik a vita és a veszekedés. Joggal félsz attól, hogy ismét tönkremegy a párkapcsolatod. Mutatok néhány szempontot, ami segít mindezt elkerülni.

Konfliktus mindig lesz!

Az első és legfontosabb: tudatosítsuk magunkban, hogy bármennyire is szeretjük egymást, nézeteltérésünk mindig is lesz.

Mert a 22 fokos szoba neki meleg, és pedig megfagyok. Nekem a pontosság azt jelenti, hogy a megbeszélt időpont előtt 5 perccel már ott vagyok, neki pedig azt, hogy 10 percet simán késhet, és meg van győződve róla, hogy ő ettől még pontos.

Normális, hogy másként látjuk a dolgokat, és normális, hogy ugyanarra a dologra vonatkozóan annyiféleképpen reagálunk, ahányan vagyunk. Ha ezt nem tudod elfogadni, azt fogod hinni, hogy nagy baj van a pároddal és a párkapcsolatoddal. Ha ebbe belehergeled magad, egyre inkább kételkedni kezdesz abban, hogy a megfelelő emberrel vagy-e együtt, ha ennyi mindenben nem értetek egyet. Ez aztán újabb veszekedéseket fog szülni.

Érdemes tehát tudatosítani magadban, hogy teljesen normális dolog, hogy a párod másként látja a dolgokat. Ez semmi esetre sem annak a jele, hogy nem az Igazit találtad meg!

Attól, hogy nem mindenben értetek egyet, még összetartoztok, csak egy kicsit melósabb összeegyeztetni a dolgokat. A „kinek van igaza?” pedig egyáltalán nem jó kérdés. A maga szempontjából általában mindenkinek igaza van.

 

Ha te nyersz, a párod veszít

A viták során a legtöbb ember nyerni szeretne: azt akarja hogy neki legyen igaza, az ő akarata teljesüljön. Ez viszont azt jelenti, hogy miközben ő nyer, a párja mindenképpen veszít. Ennek következtében a másik frusztrálttá, feszültté válik, és alig várja, hogy visszavágjon. Vagyis amikor egy vitában sikeresen nyerek, már el is vetettem egy következő veszekedés magjait.

Sokkal jobb ötlet, ha egy konfliktust úgy rendezünk, hogy figyelembe vesszük mindkettőnk szempontjait, és olyan megoldást keresünk, amivel mindketten nyerünk. Vagy legalább senki nem veszít. A cél tehát: rivalizálás helyett együttműködés. Végülis szereted a partneredet, és nem legyőzni akarod, hanem együttélni vele. Ugye?

Igazából mi is a baja?

Sok veszekedés amiatt tör ki, mert az egyik fél fáradt, nyűgös, nehéz időszakon megy keresztül, és a párján vezeti le a feszültségét. Amikor a párod kezd indulatba jönni, érdemes megvizsgálnod, hogy vajon tényleg rólad szól-e a haragja. Ha azt látod, hogy felpaprikázódva jön haza, és nyilvánvalóan tele van feszültséggel, nem érdemes magadra venned a szurkálódó megjegyzéseit. Viszont lehet neki jelezni, hogy látod rajta a feszültséget, és megkérdezheted, hogy tulajdonképpen mi bántja.

Félre ne érts! Semmi esetre sem arra biztatlak, hogy viseld el a párod durva, agresszív megnyilvánulásait, és hagyd, hogy rajtad vezesse le a feszültségét csak azért, mert fáradt, vagy bántották a munkahelyén! Szó sincs róla, hogy el kellene viselned, hogy valaki rád öntse a megdolgozatlan haragját! De segíthetsz neki kifejezni, megérteni, hogy valójában mi is történik benne!

 

Kérj szünetet!

Amikor egy vita hevében elborul az agyunk, egyáltalán nem vagyunk képesek racionálisan gondolkodni, és normális megoldásokat találni. Két lehetőségünk van:

a)   Megpróbáljuk elejét venni annak, hogy elöntsön minket a düh.

b)   Ha ez már megtörtént, akkor időt kérünk, amíg lehiggadunk.

Ez nem azt jelenti, hogy szó nélkül elviharzunk, és becsapjuk magunk mögött az ajtót! Inkább érdemes egy ehhez hasonló mondatot mondani: „Most nagyon dühös lettem, nem akarom ezt a vitát tovább folytatni. Elmegyek, szeretnék lehiggadni, és átgondolni, hogy mi történik bennem. Ha lehiggadtam, vissza fogok jönni, és megbeszéljük a történteket.”

Amikor magadra maradsz, tényleg törekedj arra, hogy lehiggadj! Vegyél néhány mély lélegzetet, fuss egyet! Tegyél valami olyasmit, amitől a tested tényleg lefújja a riadót.

Ha ez megvan, akkor gondold végig: mi zavart a másik viselkedésében, mit érzel, mire lenne szükséged. Ha ezzel kész vagy, akkor vissza is mehetsz. Fontos, hogy egy ilyen „elvonulás” ne 2-3 napos csenddel veréssel folytatódjon! Menj vissza néhány órán belül, és beszéljétek meg!

 

Ha szeretnéd megtanulni a hatékony párkapcsolati konfliktuskezelést, nézd meg a Kapcsolatépítő viták művészete című tudásanyag videóit!