Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Vonzóbb-e a tetovált férfi? És ha igen, kinek?

Noha nagyon modernnek és divatosnak tűnik, a tetoválás tulajdonképpen ősi szokás és a természeti népeknél is igen elterjedt, mostanság pedig egyre több ember vállalja büszkén, milyen motívumokat varrtak rá. De a tetkók elfogadottsága és a róluk alkotott vélemények rendkívül sokfélék. Vannak még mindig foglalkozások, amelyekben nem ajánlott, vagy egyenesen felháborítónak számít, ha valaki látható helyen visel tetoválást... És vannak persze olyan közegek, amelyekben teljesen elfogadott a body art.

20220226_6

De mit gondolnak általában az emberek arról, hogy konkrétan a férfiakat vonzóbbá vagy kevésbé érdekessé teszik-e a tetkók? Egy 2017-es felmérésben az Andrzej Galbarczyk és Anna Ziomkiewic alkotta kutatópáros erre a kérdésre szeretett volna választ kapni.

A felméréshez tetoválatlan férfiakról készítettek fotókat, majd utólag megváltoztatták a képeket és ugyanazt a fekete kartetkót applikálták mindegyikre. Csaknem 2600 embert vontak be a vizsgálatba és kérték ki a véleményüket azzal kapcsolatban, hogy a tetkós, illetve azok nélküli férfiakat ítélik-e vonzóbbaknak.

A válaszadók között heteroszexuális nők és férfiak voltak csak, tehát a véleményt formáló férfiakról elmondható, hogy kvázi riválisként tekintettek a fotókon szereplő társaikra. A felmérés eredménye kissé meglepő lett: míg a nők általában úgy ítélték meg, hogy a tetkós férfiak egészségesebbek, nem tartották őket vonzóbbaknak, mint azokat, akikről hiányoztak a tetoválások. Ugyanakkor a megkérdezett férfiak vonzóbbnak ítélték meg a tetovált pasikat, de abban nem tettek köztük különbséget, hogy egészségesebbnek néznek-e ki vagy sem.

Ha abból indulunk ki, hogy a megkérdezett heteró férfiak nem vonzódtak a tetkós modellekhez, akkor kénytelen vagyunk arra a következtetésre jutni, hogy a férfiak szerint a tetovált pasikat a nők szexibbnek tartják, noha a női válaszadók megkérdezése alapján ez nincs így.

Helyesebben: nem mindegy, hogy éppen milyen jellegű kapcsolatra vágynak a nők. Ha csak kalandozni szeretnének, akkor szívesebben veszik egy tetkós férfi közeledését, míg komoly kapcsolatra kevésbé tartják őket alkalmasnak. A kutatók szerint ennek hátterében az esetleges előítéletek mellett az állhat, hogy a tetoválást még mindig a lázadás, a maszkulinitás kifejezőeszközeként tekintik, és már maga a tény, hogy valakinek nagy a fájdalomtűrő képessége, hiszen el bírta viselni a kis tűszúrások kínzását, férfiasabbnak tünteti fel az illetőt. (Érdekes, hogy a nők fájdalomtűrő képessége ugyanakkor nem számít semmit vonzalom szempontjából, azt valahogy adottnak szokás venni.)

A macsós, bevállalós férfiakhoz a nők nagyon tudnak vonzódni, viszont komoly kapcsolatot inkább a konszolidáltabban kinéző, a társadalmi rendet tiszteletben tartó, megbízható pasikkal szeretnek kezdeni, olyanokkal, akikről nem feltételezik, hogy hirtelen felindulásból felpattannak a mocijukra és faképnél hagyják őket.

20220226_3

A rivális férfiak viszont nem úgy gondolkodnak, mint a nők: csak azt látják, hogy hirtelen felindulásból kire mondanának igent az általuk ismert nők, és tudják, hogy a macsós fellépés elég sokakra van pozitív hatással. Mivel az ő szempontjukból nem az számít, hogy a nő hosszabb távon mit tart vonzóbbnak, inkább a macsós megjelenés sikeressége mellett foglalnak állást.

Valójában persze rengetegféle embernek van rengetegféle tetoválása, és a tetkó nélküliek között ugyanúgy vannak macsók és megbízhatatlanok, mint a tetkósok között igazából konszolidált fazonok. Vannak, akik tényleg egóturbózásra, önbizalomnövelésre használják a tetoválást – erről leginkább a Cobra Kai című ifjúsági sorozat egyik szereplője Eli jut eszembe, akit addig cikiztek a suliban, amíg punkosra nem nyíratta és festette a haját, és a hátára sem tetováltatott egy hatalmas sólymot. Ettől és persze a rendszeres sporttól annyira magabiztos lett, hogy egészen megváltozott a személyisége. Mindjárt szerzett magának barátnőt is.

A filmbéli csodálatos átalakulás persze kevéssé életszerű, illetve a valóságban nem megy ennyire gyorsan, de tény, hogy a body art, a hajviselet, a ruházat nagy mértékben befolyásolja az önbizalmunkat és ezzel az ellenkező nemre gyakorolt hatásunk is totálisan megváltozhat.

Meggondolandó ugyanakkor, hogy milyen tetkót varratunk magunkra és az mennyire lesz mindig látható. Illetve, hogy mennyire szeretnénk konszolidált módon kinézni... Vagy tudunk-e mozogni a két világ között.