Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Cookie beállítások
A honlapon a jobb élmény és a biztonság érdekében sütiket (cookie) használunk. További információk
  • Alapvető működést biztosító sütik
  • Beállításokat tároló sütik
  • Statisztikai sütik
  • Marketing célú sütik

Ezért ne igyunk sokat egy randin...

Szinte közhelynek számít a filmekben, sorozatokban, hogy az emberek első randikon jóval többet isznak, mint amennyi még elfogadható lenne, mivel józan állapotban nem tudnak ellazulni, illetve azt gondolják, hogy inni menő dolog, és az igazán vicces emberek nem tagadják meg maguktól az alkohol örömeit.

20220813_7

Nem vagyok antialkoholista, egy-egy pohár bort én is szoktam inni néha, de itt meg is állok, ennyi épp elég ahhoz, hogy kicsit oldódjanak a gátlásaim, de biztos nem fogok olyasmit tenni, amit józanul ne tennék meg, és tuti, hogy nem leszek rosszul, illetve nem megyek bele olyasmibe, amit később megbánok.

Ha berúgunk egy randin, az biztos senkire nem tesz jó benyomást, legyen az férfi vagy nő, bár ha alkoholistával találkozunk, ő nem talál majd kivetnivalót a dologban. Kérdés, hogy szeretnénk-e alkoholista barátot vagy barátnőt. Vannak, akik egyszerűen képtelenek leállni az ivással, ha egyszer elkezdték, hiába határozzák el, hogy csak pár pohárral hajtanak fel. Az esetükben a legjobb, ha el se kezdik. Vagy eleve nem este és egy bárban randiznak, hanem délben és étteremben vagy kávézóban, így sokkal kisebb az esély rá, hogy túlzásba viszik az alkoholfogyasztást.

Nem csak azért káros a túlzott alkoholbevitel, mert nem túl vonzó látvány egy imbolygó férfi vagy nő... Hogy a szagokról már ne is beszéljünk. De azért is, mert minél többet iszunk, annál inkább átalakul az érzékelésünk az érzelmek felismerése tekintetében.

Fatima Felisberti és Philip Terry (2015) az alkoholnak az arckifejezések és mikrokifejezések felismerésének képességére gyakorolt hatását tanulmányozták. Mint ismeretes, a pszichológia hat általánosan elfogadott és bárki által felismerhető arckifejezést különböztet meg, ezek pedig a következők: boldogság, szomorúság, félelem, harag, meglepetés és undor. Egyes kutatók a megvetést is az alapvető kifejezések közé sorolják.

A kutatás során megvizsgálták, milyen hatást gyakorol az alkohol azon mikrokifejezések felismerésének képességére. Az összes érzelemkifejezés közül az undorra és a megvetésre vonatkozó érzékenységben volt a legnagyobb eltérés a normális állapothoz képest.

Felisberti és Terry a vizsgálatában a résztvevők Waitrose vodkát (37%-os alkohol) ittak diétás Schweppes-szel és Angostura Bitters-szel. Az első csoport nagyobb adag alkoholt ivott, a második kisebbet, a harmadik csapat italában egyáltalán nem volt alkohol. Fogyasztás után 12 férfi színészt kellett megnézniük, akik különböző érzelmeket jelenítettek meg, mégpedig: dühöt, megvetést, undort, félelmet, boldogságot és szomorúságot.

A két kutató arra a következtetésre jutott, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és a mikrokifejezések felismerésének pontossága között van kölcsönhatás. Érdekes módon alapesetben az emberek az undort kevésbé ismerték fel a többi érzelemhez képest, de magas alkoholadag után (0,6 vagy 0,57 g/kg férfiaknál, illetve nőknél) ennek beazonosítási képessége javult: mind az undort, mind a megvetést könnyebben azonosították azok, akik sokat ittak.

20220813_8

Ugyanakkor viszont a düh mikrokifejezéseinek felismerésére való képesség csökkent, akár sok, akár kevés alkoholt fogyasztottak a delikvensek, de ez a csökkenés nem volt szignifikáns. Néhány korábbi vizsgálattal ellentétben úgy tapasztalták, hogy a szomorúságot ugyanolyan jól ismerik fel az emberek akkor is, ha isznak, meg akkor is, ha nem.

Miért lehet gond, ha az alkohol hatására könnyebben érzékeljük, ha undorra és a megvetésre utaló kifejezés jelenik meg valaki arcán? Egyrészt, ha be vagyunk rúgva, eleve több ilyen reakciót váltunk ki a környezetünkből, másrészt ettől persze dühösek leszünk és kötekedőbbé válhatunk. Vagyis ebben az esetben a mikroérzelmek pontosabb beazonosítása nem előnyös, hanem pont a kárunkra válik. Minél többet iszunk, annál több arcon látunk undort, és ez annál jobban fog zavarni.

Visszatérve a randizásra: ha valamit egyáltalán nem szeretnénk egy ilyen helyzetben, az az undor és a megvetés kiváltása a partnerből. Egészen más, pozitív érzelmeket szeretnénk látni az arcán: boldogságot, esetleg meglepetést. (Az is jellemző azért, hogy a hat alap arckifejezésből négy negatív, egy pozitív, egy pedig nem tartozik egyértelműen egyik kategóriába sem).

Ha csak egy kicsit iszunk, épp annyit, amennyi az ellazuláshoz elég, és ettől vidámabbak leszünk, azzal nincs semmi baj, főleg, mert ez a hatás hamar el is múlik, és addigra már összebarátkozhattunk annyira, hogy ne legyen gond a folytatással. De minél inkább az alkoholra támaszkodunk a lazulás érdekében, annál rosszabb benyomást fogunk kelteni. És nők esetében ez még arra is alkalmat adhat egy férfinak, hogy rávegye a partnert például egy meggondolatlan szexuális kalandra, amelyre esetleg nem is emlékszik másnap. Arról nem is beszélve, hogy ha már ittunk valamennyit, könnyebb a poharunkba csempészni valamilyen partidrogot, hiszen nem leszünk elég éberek...

Minden szempontból jobb, ha a randizást nem kötjük össze az alkoholizálással: józanul sokkal megbízhatóbban ítéljük meg az embereket és csak azokkal kezdünk valamibe, akiket tudatmódosító szerek nélkül is érdekesnek találunk. 

A honlapon a jobb élmény és a biztonság érdekében sütiket (cookie) használunk. További információk