Hello popover Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet... Lorem ipsum dolor sit amet...

* common.systemMessage *

Rendben

Mégsem

Te szeretsz megmentő lenni?

Ha egy neked tetsző illetőnek a bizalmába akarsz férkőzni, annak az egyik legbiztosabb módja az, hogy szívességet, segítséget kérsz tőle. Persze nem mindegy, hogyan állsz hozzá, milyen az öltözéked, mosolyogsz-e közben, bizalomgerjesztő vagy-e. De egy férfi nehezen tud ellenállni egy csinos nő segítségkérésének, és bizony egy nő se könnyen utasít el valakit, aki ezzel a gesztussal beismeri, hogy ő rászorul a jóindulatára, hozzáértésére valamilyen tárgykörben. Még ha kicsit kilóg a lóláb, az se baj.

Mint mindent, azért ezt is okosan és érzéssel érdemes csinálni. Nem nyerő, ha valaki gyámoltalannak mutatkozik, folyton másokra szorul, vagy érződik, hogy másokkal akarja elvégeztetni a munkáját. (Na jó, van az a külső, amely minden ilyesmit kompenzál… De az ilyen külsejű egyedeknek nem is szoktak párkeresési gondjaik lenni, úgy sejtem.)

A tipikusan férfiak és tipikusan nőies megmentő szerep általában hat a partnerre. Már a segítségkérés ténye is kellemes érzéseket ébreszthet bennünk: szükség van rám, megbízik bennem, pont engem választott, biztos úgy érzi, hogy én értek ehhez a dologhoz, szegény, annyira nagy bajban van, mindenképp segítenem kell! Nem feltétlen gondoljuk ezt végig, de pozitív érzések lepnek meg bennünket. (Persze, ha olyasvalaki a segítségkérő, aki kicsit sem szimpatikus, kicsit se vonzó, akkor a dolog nem sok eséllyel fog működni. Bár… az ellenszenv is változhat rokonszenvvé bizonyos esetekben.)

Fontos, hogy az, aki szívességet kér, kicsit se legyen fennhéjázó, beképzelt, lekezelő: azt kell éreztetnie a partnerrel, hogy az adott ügyben némileg ki van szolgáltatva neki, és kész alávetni magát a véleményének. Munkahelyi szituációban is remek eszköz lehet a távolságtartás vagy közömbösség leszerelésére, ott könnyebb is kipróbálni. Az érem másik oldala, ha nem szívességet kérünk, hanem felajánljuk a segítségünket, ha módunkban áll tenni valami hasznosat. De csak akkor.

Nézzünk tipikus, mondhatni, klisészerű, mégis működő helyzeteket.

Férfi megmenti a nőt: segít neki valami műszaki vagy technikai jellegű probléma megoldásában (sztereotípia a javából.). Ehhez persze nem árt tényleg érteni az illető problémához: ne akarjunk számítógépet beállítani, ha fogalmunk sincs róla, a villanyszerelést főleg ne vállaljuk be, ha nem megy. De akár egy szimpla cipekedésben felajánlott segítség is nagyon nyerő lehet. Ne várjuk, hogy konkrétan felkérjenek rá, de ha lehetőség adódik, kezdeményezzünk. Még az se katasztrófa, ha végül nem annyira profi a segítség, viszont szar munkát azért semmiképp ne végezzünk. Az őszinte igyekezet számít.

Nem túl gyakori helyzet, de olykor előállhat: megmenteni a nőt egy másik pasi kellemetlenkedésétől. Persze legyünk biztosak abban, hogy a nő tényleg nem akar a pasi társaságában lenni, ne rontsunk bele egy alakuló románcba. De ha egyértelmű, hogy a nő számára kellemetlen az illető, akkor megpróbálhatjuk. Kell hozzá némi fellépés, bátorság és szerencse. Azért igyekezzünk nem verekedésbe keveredni.

Férfi segítséget kér a nőtől: kissé veszélyes terep, de ha mondjuk, így karácsony táján kikérhetjük a kiszemelt tanácsát nőrokonaink ajándékainak kiválasztása ügyében, az nagyon hízelgő lehet – csak arra ügyeljünk, hogy semmiképp ne exnek vásárolandó ajándékról legyen szó. (Arról a roppant tapintatlannak számító balfogásról már nem is beszélve, mikor a főnök a titkárnőjével vetet virágot vagy ékszert a saját feleségének, urambocsá szeretőjének, mert neki úgymond nincs rá se ideje, se ízlése.) Megkérdezhetjük a véleményét a saját öltözékünkkel kapcsolatban is, vajon egy adott rendezvényre szerinte milyen ruhát kellene felvennünk. Persze csakis olyan nőt szólítsunk meg ilyesmivel, akin már észrevettük, hogy foglalkoztatja a divat. A fiús lányoktól más szívességet kérjünk.

Nő megmenti a férfit: ez is leginkább sztereotip helyzetekben működik. Akár a kellemetlen társaságtól való megszabadítás is ilyen lehet, ha látjuk, hogy az illető feszeng, és nem tudja, hogyan lépjen ki egy beszélgetésből, odamehetünk, mintha fontos elintéznivalónk lenne vele. (Ahogy a férfiak, úgy a nők esetében is eljátszható, ha ismeretlenek között vannak, hogy a párjuknak adják ki magukat, de ez inkább vígjátékokban tud klasszul működni. Hiszen a másiknak azonnal vennie kell a lapot, ami nem könnyű. Ajánlott film: A randiguru.)

Megvarrhatunk egy elszakadt nadrágot (legyen nálunk mindig varrókészlet), kivehetjük a borfoltot az ingből, satöbbi: persze ezt is csak akkor tegyük, ha van hozzá némi tehetségünk, érzékünk és kedvünk hozzá. Vagy átvehetünk úgymond pepecselő feladatokat a pasitól (munkahely), esetleg megkérdezhetjük, hogy ne hozzunk-e neki egy kávét, ha nagyon el van havazva. De vigyázzunk ezekkel a szívességekkel, mert könnyen beleeshetünk a kiszolgáló személyzet szerepkörbe. A munkahelyeken sok férfi rájátszik bizonyos feladatokban való esetlenségére, és azzal együtt nyomja át ezeket a női kollégáknak, hogy közben lenézi magát a feladatot, sőt, valahol a kollégát is. Esetenként lehet szívességet tenni, de ne váljon ez rutinná, főleg, ha nincs kölcsönösség, vagy mialatt az ember lánya borítékokat címezget, a pasi kollégák sörözni mennek és kibulizzák maguknak az előléptetést.

Kérdés, mennyire jó a sztereotip helyzettel pont ellentétes megmentés, szívességtétel. Nyilván van, akinek nincs ezzel gondja, másban meg előhozza a kisebbségi komplexusokat. Ha egy nő állítja be a pasi számítógépét, vagy nézi meg a csapot a konyhájában, az elég szokatlan, de amennyiben ezzel egyiküknek sincs gondja, tökéletesen működhet. Lehet a pasi technikai analfabéta, de attól még más dolgokban nagyszerű partner.

A lényeg, hogy mielőtt egy bizonyos jellegű szívességet kérünk vagy ajánlunk fel, gondoljuk át, van-e ebben bármi kellemetlen, sértő, esetleg nem vagyunk-e tolakodóak. És persze nem csupán nő-férfi viszonylatban érdemes figyelmesnek és segítőkésznek lennünk, az emberek általában értékelik, ha valaki nem közömbös és fennhéjázó. A viszont, ha valaki csak felfelé nyal, és oldalra meg lefelé rúg, kifejezetten ellenszenves, és már egészen más kategória.

Már hallom is az úgynevezett jófiúk véleményét, akik szerint a segítőkész, udvarias pasik örök vesztesek, mert a lányok a rosszfiúkkal bújnak ágyba. Hogy egy kis csibészség kell, azt nem tagadja senki, de lehet segíteni, és